Aktuellt

Adam Korpak besöker Ingå bibliotek

Adam Korpak,  Exhib#23A45D0
Adam Korpak är mest känd för sina illustrationer på opinionssidan i Helsingin Sanomat, där han har varit en medarbetare sedan 1986. Foto: Press
Det är inget aprilskämt. Den 1 april får Ingå bibliotek besök av konstnären och tidningsillustratören Adam Korpak.

Polskfödde Korpak är mest känd för sina illustrationer i Helsingin Sanomat, men han har ett långt och varierande konstnärskap bakom sig.

Med en examen från konstakademin i Krakow i bakfickan kom han till Finland 1974 för att arbeta som arkitekt, men bytte efter några år bana för att bli frilansande grafisk konstnär. Han har sedan dess arbetat för så gott som alla finländska förlag och flera tidningar och tidsskrifter.  År 2002 valdes han till en av de femton främsta tidningsillustratörerna i Europa i Forte dei Marmi, Italien.

Korpak besöker Ingå bibliotek den 1 april klockan 14-16.

– Jag kommer både att prata lite om hur det är att jobba som illustratör och något om konsten i historien. Det sistnämnda tråkar kanske ut vissa, men utan historien har vi ingen möjlighet att sätta dagens konst i ett perspektiv, säger Korpak.

Korpak_resizedKorpaks besök är en del i Pro Ingå rf:s och Ingå biblioteks föreläsningsserie Eftermiddagskaffe på biblioteket. Föreningen har tidigare bjudit in ambassadörsparet Jukka och Etel Valtasaari, den tidigare USA-ambassadören Bruce Oreck samt författaren och förläggaren Heli Thorén.

”Ska bli roligt att dela tankar”

Adam Korpak bor och arbetar i Västanfjärd på Kimitoön. Han ser fram emot att diskutera konst i Ingå.

– Att bo på en ö mitt i skogen och dessutom jobba som illustratör är ensamt. Jag får mina texter, läser igenom dem och ritar. Och det tar tid. Livet flyger förbi. Mitt liv. Det ska bli roligt att komma ut och dela tankar med andra.

Ingå är bekant för honom sedan tidigare, eftersom han har köpt en båt i det lilla kustsamhället.

– Det var en fin träbåt, men jag gjorde mig av med den efter några år. Den krävde otroligt mycket arbete – och dessutom älskade måsarna att uträtta sina behov på den. Den blev helt vit, medan platsbåtarna bredvid stod orörda.

När kaffet är uppdrucket kommer Korpak att fortsätta till Galleri Karaija i Ingå. Där kommer han att ställa ut ett urval av sina abstrakta målningar. Men den konstnärliga stämningen dröjer kvar i biblioteket för samma helg öppnar Bildkonstskolan i Ingå sin vårutställning.

TEXT: Benjamin Lundin


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017