Aktuellt

Allt från glashimlar till zombier på Ingå MBI

DSC_0193
Anmälningstiden till läsåret 2017-2018 kör i gång torsdagen den 10 augusti klockan 9.30. Foto: Gränsland/Daniel Kawecki
Ett nytt läsår är i startgroparna vid Medborgarinstitutet i Ingå. Bland de 65 olika kurserna finns både gamla favoriter samt nyheter som barn- och ungdomsteater, tuftning och en zombiekurs.

Hösten innebär en nystart – och vad passar då bättre än att börja en ny hobby? Höstterminen vid Ingå MBI inleds måndagen den 4 september och bjuder på ett veritabelt smörgåsbord för alla smaker, oavsett om man är intresserad av sång, scenkonst, skrivande, popkultur eller praktiska färdigheter.

Kursplanerare Regina Ekblom säger att hon har strävat efter en blandning av uppskattade kurser från tidigare år och spännande nyheter.

– Det känns fräscht att plocka in nya kurser vid varje läsårsstart. Samtidigt finns det ingen orsak att strypa uppskattade koncept, säger Ekblom.

Odöda på livskraftigt medborgarinstitut

En av de mer udda nykomlingarna läsåret 2017-2018 är kursen Så överlever du zombieapokalypsen. Zombien har, precis som vampyren för några år sedan, blivit ett allt vanligare element i olika typer av populärkultur, såsom film, tv-serier och spel.

– I den här dagskursen, som är gratis och ordnas i samband med Halloween, vill vi titta närmare på hur de odöda har porträtterats i olika inkarnationer, från haitisk voodoo till Dawn of the Dead. Dessutom får deltagarna öva överlevnadskonst och slagsmålstekniker som är bra att behärska om zombieapokalypsen plötsligt inträffar, säger kursläraren och skräckälskaren Benjamin Lundin, som till vardags jobbar som informatör vid Ingå kommun.

zombies
Zombiekursen ordnas på Halloween den 28 oktober klockan 13-16. Kursen är gratis. Foto: Pixabay.com/Simon Wijers

En annan nyhet vid Ingå MBI är en glashimmelskurs, där eleverna får bygga en strålande, glimmande prydnadshimmel i glas. Gillar man att sjunga, om så bara i duschen, finns i år möjligheten att ta sånglektioner – både för professionellt bruk och hemmabruk.

Precis som under föregående läsår syns jubileumsåret Finland 100 i kursutbudet. I kursen Bekanta dig med tuftning får deltagarna skapa inredningstextiler av garn med hjälp av tuftning, en metod som var populär för ett sekel sedan. Också den finskspråkiga gymnastikkursen 100 minuuttia – Tamburiinista tähän päivään är en del av 100-årskalaset.

Kan du spela ukulele?

Under våren hade Ingåbor och andra intresserade möjlighet att svara på en enkät om MBI:s utbud. Svaren har tagits i beaktande i planeringen av det kommande läsårets utbud.

iStock-629556466
Ingå MBI bjuder på något för alla smaker, oavsett om man är intresserad av konst, praktiska färdigheter eller motion. Foto: Istock
– Alla önskemål går inte att uppfylla med några månaders varsel, men det som inte går att genomföra i år kanske kan bli verklighet nästa år, säger kultur- och kursplanerare Regina Ekblom.

Den största utmaningen är att hitta lärare.

– Själv drömmer jag om en ukulelekurs. Om någon är intresserad av att lära ut instrumentet är det bara att ta kontakt!

Anmälningstiden till både höstens och vårens kurser kör i gång torsdagen den 10 augusti klockan 9.30.

Undantaget är Bildkonstskolan, som inleds redan den 8 augusti klockan 9.30 för gamla elever. Nya elever kan anmäla sig till Bildkonstskolan dagen därpå, den 9 augusti klockan 9.30.

Ingå MBI  har även en ny Facebooksida, som kort och gott heter Ingå Medborgarinstitut - Inkoon Kansalaisopisto. Gilla sidan för att få nyheter, bilder och tips på spännande kurser.

Här hittar du kursprogrammet i elektronisk form.

Och här som pdf.

Närmare uppgifter ger:

Regina Ekblom, kultur- och kursplanerare
regina.ekblom(at)inga.fi
+358 50 440 6912


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017