Aktuellt

Antikvitetsexperten Tuva Helling gästar Ingå bibliotek

tuva helling bildKinesiskt porslin uppskattas och samlas i nästan hela världen. Antikvitetsexperten Tuva Helling berättar om den kinesiska keramikens och porslinets inverkan i det moderna hemmet på Ingå bibliotek den 21.10.2017 klockan 14-16.

 

Det är svårt att hitta en konstform som har så bred popularitet bland samlare. Redan i flera årtusenden har kinesisk keramik väckt beundran runt om i världen. På 1600- och 1700-talen kom det vackra och tåliga bruksporslinet till Europa via de Ostindiska handelskompanierna. I början på 1900-talet hittades keramik från tidigare eran som t.ex. Han, Tang och Song samt den neolitiska eran.

 

Kinesiskt porslin och keramik beundras och samlas i hela världen. Ländernas och kontinenternas kontakt, stigande kunskap och den ekonomiska utvecklingen har möjliggjort att allt fler har möjlighet att för privat bruk skaffa antikföremål som tidigare ägdes av kejsare, furstar och de rikaste av de rika.

 

Tuva Helling har intresserat sig för kinesiska föremål i över 30 år. Så här berättar hon om hur hon kom in på den här banan:

- Allt började i Amerika på 80-talet, där jag träffade ett svensk-amerikanskt par som var storsamlare av kinesiskt porslin. Då paret skiljdes frågade de om jag skulle vilja sälja deras samling i Finland. I Sverige hade intresset för kinesiskt porslin och keramik redan länge varit stort, eftersom svenskarna byggde järnvägar i Kina på 20-talet, och de under sina grävningar hittade många föremål. Jag läste på ordentligt och ordnade några utställningar på Stockmann på 80-talet, och så småningom väcktes intresset också i Finland.

Helling blev tipsad om en affärslokal på Kaptensgatan i Helsingfors, och på den vägen är hon än idag.

urna

En av Tuva Hellings favoritföremål är en 2000 år gammal kokongurna som användes för att förvara silkesmaskar. Urnan var det första objektet hon köpte till sin privata samling. Helling säger att urnan är speciell p.g.a. sin djärva form och för att den är färgad med kallpigment och inte är glaserad, men ändå har mycket färger.

Det äldsta föremålet Tuva Helling har är ett 4000 år gammalt litet terrakotta kärl. I sin samling har Helling porslin, stengods, keramikföremål samt möbler och mattor. Till tillställningen på Ingå bibliotek tar hon med sig en liten samling.

Det här är en del av serien ”Eftermiddagskaffe i bibban”. Vi bjuder på kaffe. Välkommen till biblioteket!

Arrangeras av Ingå bibliotek i samarbete med föreningen Pro Ingå.

FOTO Astrid Helling


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 12.10.2017