Aktuellt

En tallrik glädje fyller skolbarnens magar och dagar

IMG_1108
Självständigt. Otto och Oliver får själva tillreda maten under överseende av lägerledare Pinja Sutinen.
Tiden före och efter semestern är problematisk för många arbetande föräldrar med barn i skolåldern. Därför ordnar föräldraföreningen vid Merituulen koulu (Mevy rf) i år för första sommarlägret Lautallisen iloa (en tallrik glädje).

Under två veckor i juni och två veckor i augusti har Ingåbarnen möjlighet att delta i organiserad aktivitet varje vardag klockan 9-15, där matlagning står på agendan.

– Barnen har tio veckor ledigt och föräldrarna har inte det. Flera föräldrar tog kontakt med föräldraföreningen och frågade oss om det fanns möjlighet att ordna dagsprogram för barnen, säger Mikko Lehto från Mevy.

Så föddes idén till matlägret Lautallisen iloa, vars namn givetvis anspelar på Ingå kommuns slogan Glad i Ingå.

IMG_1076
Program. För dem som inte har släktingar eller vänner som kan ställa upp som barnvakt är föräldraföreningens läger en ypperlig lösning.

Stöd och frivilliga krafter

Med hjälp av ekonomiskt stöd från Ingå kommun och Regionförvaltningsverket kunde föräldraföreningen anställa två ungdomar som lägerledare. Tillsammans med frivilliga krafter har barnen fått kulinarisk sommar där de även har fått bekanta sig med varifrån maten kommer. Resorna har sponsorerats av Lions Club Ingå rf.

– De har bland annat fiskat och besökt ett jordbruk. Vi har också gått på restaurang för att de ska få lära sig hur man beter sig där, säger Mikko Lehto.

Barnen har dessutom fått besök av invandrare som har visat hur man tillreder etnisk mat.

”Bättre än att ligga hemma på soffan”

Lehto är aktiv i den finskspråkiga scoutföreningen Inkoon Samoilijat. Tillsammans med kårchef Iiro ”Ige” Auvinen har han ordnat en scoutdag i veckan för lägerdeltagarna. De får öva på att resa tält, bekanta sig med scoututrustning och tillreda mat ute i det fria.

IMG_1096
Scoutföreningen Inkoon Samoilijat är en av de frivilliga krafterna som förverkligar lägret.

Den här dagen står baconpasta och plättar på menyn, en klassisk scoutmåltid som är både god och enkel att tillreda. Barnen sitter i grupper på tre medan Auvinen ger dem en grundkurs i brandsäkerhet.

– Det är ett måste innan de får använda sina fältkök, förklarar Lehto.

IMG_1079
Iiro "Ige" Auvinen och Mikko Lehto.

Barnen är i åldrarna 6-11 år och varje grupp har en äldre ansvarsperson.  En av dem är Pinja Sutinen, som har vigt fyra veckor av sitt sommarlov åt att jobba som ungdomsledare på frivillig basis.

– Förra sommaren gjorde jag i princip ingenting och det var tråkigt. Det här är mycket roligare än att ligga hemma på soffan, säger Sutinen.

Ännu finns lediga platser

Bredvid Sutinen sitter de 9-åriga pojkarna Otto och Oliver. Otto är en van scout sedan tidigare. För Oliver, som är hemma från Thailand, känns det exotiskt att tillreda sin mat med fältkök.

– Men jag gillar att laga mat. Min favoriträtt är laxteriyaki. Jag gillar japansk mat, säger Oliver.

Oliver talar engelska, och vissa av lägerdeltagarna är svenskspråkiga. Trots att lägret ordnas av en finskspråkig föräldraförening med den finska skolan Merituulen koulu som bas är alla språkgrupper välkomna.

IMG_1109
Mums! Gräddig baconpasta är en enkel och god rätt. Och visst smakar mat bättre utomhus!

Lägret Lautallisen iloa fortsätter fram till den 11 augusti och ännu finns ett fåtal lediga platser. Anmälan eller förfrågningar riktas till eva.sutinen(a)mevy.fi. Priset för en lägervecka är 25 euro.

TEXT: FOTO: Benjamin Lundin


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017