Aktuellt

Författaren och ambassadören René Nyberg besöker Ingå bibliotek

renenyberg
Foto: Pekka Karhunen
Ett familjedrama där verkligheten överträffar dikten står i fokus i vårens sista Eftermiddagskaffe på Ingå bibliotek.

René Nyberg har varit Finlands ambassadör tre olika länder. I Wien-OSSE (1992-1995), Moskva (2000-2004) och Berlin (2004-2008). Men när han besöker Ingå bibliotek den 27 maj klockan 14 är det i första hand i egenskap av författare till det verklighetbaserade familjedramat Viimeinen juna Moskovaan (”Sista tåget till Moskva”).

Bokens titel hänvisar till det sista tåg som lämnade Riga i riktning Moskva innan tyskarna intog staden 1941. Det är berättelsen om ett Europa som bubblade av antisemitism, inte bara från Hitlers utan också Stalins håll. Men det är en djupt personlig skildring av Nybergs mors judiska släkt och allt de tvingades utstå under de mörka åren under Andra världskriget.

– Det var en befriande känsla att skriva den här boken. Jag har länge gått och tänkt att det här är en historia jag ska berätta, säger René Nyberg.

Viimeinen juna Moskovaan utkom 2015 och har översatt till estniska. Den kommer ut på ryska  i höst och en svensk, lettisk och tjeckiska version är på gång.

René Nyberg gav också nyligen ut boken Trump, Putin, Merkel ja Suomi tillsammans med Jaakko Iloniemi och Petri Hakkarainen.

Ingå – en kär plats

Nybergs besök är en del i Pro Ingå rf:s och Ingå biblioteks föreläsningsserie Eftermiddagskaffe på biblioteket. Föreningen har tidigare bjudit in ambassadörsparet Jukka och Etel Valtasaari, den tidigare USA-ambassadören Bruce Oreck, författaren och förläggaren Heli Thorén samt konstnären och Helsingin Sanomat-illustratören Adam Korpak.

Ingå är en kär plats för René Nyberg som tillbringar somrarna på ön Norra Trollholmen i Ingå skärgård.

– Jag uppskattar Ingås service, vars nivå har utvecklats enormt de senaste åren. Och läget kunde inte vara bättre!  

Närmare uppgifter:
Raija Selén, tf. bibliotekschef i Ingå
+358 9 29 515 356
raija.selen(at)inkoo.fi


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017