Aktuellt

Hälsosammare hus växer fram i naturnära Ingå

Västerbrinken 019
Paul Lynch och The Natural Building Company har ett decenniums erfarenhet av att bygga med naturligt byggmaterial och är branschledande i Finland. FOTO: Benjamin Lundin
Västerbrinken är ett unikt projekt i Finland. I natursköna och välmående Ingå kommer The Natural Building Company att bygga upp ett socialt bostadsområde med toppmoderna hus av naturligt material.

– Människor i dag äter hälsosamt och lever hälsosamt. Men hur många bor egentligen hälsosamt?

Paul Lynch, vd för The Natural Building Company, står på toppen av en mossbeklädd kulle. Den första av 14 tomter där bostadsområdet Västerbrinken snart kommer att växa fram.

Solljuset silar in mellan lövverket som böljar i den friska sommarvinden. Förutom ett meditativt sus från trädkronorna är här knäpptyst. Och ändå ligger Ingå centrum bara en kilometer bort.

– Tanken är att bygga ett aktivt socialt boendeområde där man kan vara trygg, där ens barn kan leka och växa upp, där äldre människor kan träffa varandra. Här finns också plats för en lekpark och en butik, säger Lynch.

Natur och teknologi

Västerbrinken är ett unikt projekt i sitt slag i Finland. The Natural Building Company, som har varit verksamt sedan 2008, bygger enligt devisen att deras hus ska vara hälsosamma och använder naturliga byggmaterial.

– Vi har låtit laserskanna området. På det viset ser vi varje träd, varje löv, och kan bygga optimalt med tanke på området. Vi kommer inte att spränga något, utan husen växer fram i symbios med naturen och vi kan behålla de träd vi vill.

Natur och teknologi går hand i hand i projektet. Lynch poängterar ändå att det inte är fråga om någon flummig hippieby, utan ett toppmodernt bostadsområde med byggnader som uppfyller såväl EU:s regelverk som de krav på passivstandard som träder i kraft i Finland år 2020.

The Natural Building Company har ett samarbete med yrkeshögskolan Metropolia och tillsammans med deras tekniska avdelning har företaget utformat energieffektiva hus. Hus som befinner sig i det absoluta toppskiktet av vad som byggs i Finland i dag.

– Vi bygger hälsosammare hem av naturliga material, men de är också koldioxidnegativa, energieffektiva och designade enligt passivstandard. Du kommer att spara en hel del i kostnader. De här husen drar ungefär 4 500 kilowatt per år och som jämförelse kan nämnas att ett traditionellt hus drar ungefär 20 000 kilowatt per år.

Västerbrinken 027
The Natural Building Company strävar efter att bevara den ursprungliga terrängen och träden under byggandet av vägar, infrastruktur och hus. FOTO: Benjamin Lundin
Första tomten såld

Den första tomten är redan såld. Huset som The Natural Building Company kommer att uppföra är en relativt liten byggnad på 64 kvadratmeter.

– Efter att grunden är lagd kommer det att ta ungefär sex månader att bygga det. Vi har fyra typer av hus i storlekarna 64-120 kvadratmeter. Husen byggs av moduler, så de kan enkelt byggas ut enligt behov.

The Natural Building Company har ett decenniums erfarenhet av att bygga med naturliga byggmaterial och är branschledande i Finland. 

– Allt började med att vi renoverade gamla byggnader och hittade en mängd olika problem, berättar Lynch.

– Vi ville göra det enklare för folk att använda och hitta naturliga byggmaterial. Tillsammans med två arkitekter, en ingenjör och en byggmästare åkte vi kors och tvärs i Europa för att gå kurser och lära oss om naturliga material som halm och olika typer av lera. Vi samlade kunskap och kontakter och började sätta ihop hälsosammare hus också i Finland.

Företaget har expanderat i stadig takt sedan dess. Med Västerbrinken når de en ny milstolpe.

– Det här är vårt största projekt hittills.

Optimalt i Ingå

Att valet föll på Ingå som kommun beror på många faktorer. Dels är Lynch Ingåbo sedan många år tillbaka. Dels är läget optimalt med tanke på närheten till huvudstadsregionen.

Ingå klassas också som en femstjärnig kommun och har mest livskraft i regionen, enligt en omfattande undersökning som publicerades i Suomen Kuvalehti 2017. Nationellt placerar kommunen sig på en åttonde plats av 297. Resultatet baserar sig på en grundläggande analys av befolkning, livskraft och ekonomi i alla kommuner på det finländska fastlandet.

Ingå centrum, © Laura Ilona
Ingå har mest livskraft i regionen. FOTO: Laura Taskinen

Ingå kommuns planläggningschef Minna Penttinen säger att Västerbrinken är ett spännande projekt.

– Byggande av den här typen är verkligt intressant och välkommet i Ingå. Det ska bli spännande att se hur bostäderna och området ser ut när det är färdigt.

The Natural Buildning Company har tidigare byggt tre stycken hälsosammare hus i Ingå.

– Ingå är en kommun som är öppen att prova på nya saker. De ser att vi inte är, i brist på bättre ord, experimentella, utan att vi arbetar professionellt och bygger hus av hösta kvalitet, säger Paul Lynch.

Är du intresserad av ett hem i Västerbrinken? Ta kontakt med:

Paul Lynch,vd för Natural Building Company
+358 44 250 9663
paul(at)naturalbuilding.fi
http://naturalbuilding.fi

Du kan följa hur området växer fram i Facebook-gruppen Inkoo Länsirinne – Ingå Västerbrinken.

Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017