Aktuellt

Han kan sitt Ingå

Vi finns här för dig, del 8: Byggnadstillsynschef Mikael Wikström

Vem är boss på hälsocentralen? Hur ser en bibliotekaries arbetsdag ut? Och vad sysslar tjänstemännen på kommungården med egentligen? I den här artikelserie får du följa med in bakom kulisserna i Ingå kommun.

Mikael Wikström
Trotjänare. Mikael Wikström har jobbat för Ingå kommun i över 30 år.

Byggnadstillsynschef Mikael Wikström hör till dem som har arbetat allra längst vid Ingå kommun. Men något byråkratiskt trögdjur har han inte förvandlats till. I stället gör han varje dag det där lilla extra för att kunderna ska bli nöjda.

Den 5 mars 1984 steg en ung, rask och nyutexaminerad Mikael Wikström in på kommungården i Ingå med en byggmästarutbildning i backfickan för att påbörja sin första arbetsdag.

33 år senare sitter han fortfarande vid sitt skrivbord och arbetar.

Under de här åren har mycket hänt. När Wikström började jobba – med ett specialprojekt som gick ut på att rita om och modernisera kommunens byggnader – fanns knappt någon elektronisk utrustning att prata om. I dag sker största delen av hans arbete med hjälp av olika specialprogram.

– Visst har jag fått en viss rutin av att jobba på samma arbetsplats i så många år, säger Wikström.

– Men tekniken har utvecklats – och utvecklas – enormt. Det börjar bli besvärligt för en gammal gubbe som jag, fortsätter han och skrattar.

Eget system

Byggnadsinspektionen i Ingå tog nyligen i bruk den elektroniska ärendehanteringstjänsten Lupapiste.fi. Där kan kunderna sköta sina bygglovsärenden helt elektroniskt och behöver inte fylla i pappersblanketter.   

För Ingås del är det här en naturlig utveckling av ett system som Wikström, trots att han skämtar om sina bristande tekniska kunskaper, redan har arbetat enligt i många år.

– I samband med att man började använda sig mer och mer av e-post försökte jag styra det så att kunderna i ett tidigt skede skickar in sina skisser. Genom att titta på materialet kan vi tillsammans jobba mot ett bra slutresultat som tar hänsyn till planer och bestämmelser på området.

Det besparar både byggnadstillsynen och kunderna extra arbete. 

– Det är lättare när jag inte behöver behandla bristfälliga eller halvfärdiga ansökningar. Och markägarna har mottagit det här på ett väldigt trevligt sätt.

”Micke är en bra chef”

Byggnadstillsynen i Ingå hör sedan den 1 juni 2017 till miljösektorn, som leds av planläggningschef Minna Penttinen och omfattar planering av markanvändning, byggnadstillsyn, miljöskydd och frågor gällande dagvatten.

Wikström basar över ett litet och rutinerat team bestående av byggnadsinspektör Håkan Wide och förvaltningsassistent Susanna Niiranen.

– Micke är en bra chef, säger Niiranen.

– Han stöder sina arbetare. Vi är lojala mot honom och han mot oss. Vår avdelning har en bra sammanhållning, vi kan varandra. Vi vet när de andra har en bra eller dålig dag. När man ska skämta och när man ska vara tyst.

Det glada 80-talet

Mikael Wikström har varit chef över Ingå kommuns byggnadstillsyn sedan 1994.

– Innan det jobbade jag med det som byggnadsinspektör Håkan Wide gör i dag, alltså att jag rörde mig i terrängen och inspekterade nybyggen. Till en början var det en delad tjänst med två dagar i Sjundeå och tre i Ingå, säger han.

– Men slutet av 80-talet var fantastiskt för byggandet i Ingå – det var en stor boom innan lågkonjunkturen slog till i början av 90-talet. Då bestämde Ingå att min tjänst behövdes på heltid här.

För Wikström, som även hade hunnit ett varv via en arbetsledarpost på tekniska avdelningen under sina första år vid kommunen, var det här rena drömjobbet.

– Jag träffade människor, folk var glada, de planerade inför framtiden. Jag trivdes inte med arbetet vid tekniska avdelningen. Det blev svårt att hålla i sär arbete och fritid, vart jag än gick såg jag trafikmärken som hängde snett eller annat som behövde fixas.

Besökt nästan varje tomt

Wikström är född och uppvuxen i Ingå och bor fortsättningsvis i kommunen. Han trivs både med Ingås som hemort och arbetsgivare. På fritiden vistas han helst i trädgården, där timmarna lätt flyger i väg.

– Det är en fördel att bo och jobba på samma ort. Att ha barn som växer upp här och få vara nära dem. Jag har också frugan som jobbar i Vik på andra sidan Helsingfors, med en viss arbetsresa, så det har varit bra att jag har kunnat komma hem tidigt till barnen.

När samtalet lider mot sitt slut dyker en kund upp i korridoren utanför. Wikström avbryter sig och ber honom komma in. Det gäller ansökan om undantagslov. Wikström tittar intresserat på det, pratar en stund, och de kommer överens om att hålla kontakt över e-post.

Kunden är märkbart positivt överraskad av det lediga och proffsiga bemötandet.

– Det är en stor fördel med att ha jobbat på samma jobb så länge, inte minst när jag pratar med kunderna om deras projekt, säger Wikström efteråt.

– Jag har varit på, om inte varje tomt i Ingå, så åtminstone på granntomten. Jag börjar kunna den här kommunen.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Del 1: Ingå hälsocentral: "Vi försöker följa med vår tid och utvecklas"
Del 2: Tekniska chefen: Hon bytte släggan mot paddeln
Del 3: Ingå bibliotek: Böckerna tog savolaxaren till Ingå
Del 4: Hemvården: "Jag har alltid tyckt om åldringar"
Del 5: Rehabiliterande arbetsverksamhet: Ingen Ingåbo ska behöva gå sysslolös
Del 6: Uppsökande ungdomsarbete: Källarmonstren finns här för Ingås unga
Del 7: Knattebo daghem: En sommar full av lek på Knattebos grönskande gård


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017