Aktuellt

Novia-studerande planerar hus till Ingåtomter

IMG_2068

Ingå kommun har inlett ett samarbete yrkeshögskolan Novias byggmästarutbildning i Raseborg. Studerandena vid kursen Byggnadsplanering får lära sig göra bygglovsritningar genom ett praktiskt uppdrag.

Vid Västersvängen i Ingå finns åtta obebyggda tomter. Här ska 30 stycken andraårsstuderande göra upp byggplaner i enlighet med de bestämmelser som gäller på området. Måndagen den 13 november gjorde studerandena ett första terrängbesök på platsen.

Yrkeshögskolan har haft motsvarande samarbeten tidigare, men projektet vid Västersvängen är det största hittills. Med åtta tomter och 30 studerande kommer varje tomt att få flera alternativa ritningar.

– Det här betyder att en köpare inte behöver anlita en planerare, utan kan välja och vraka mellan ett antal färdiga planer, säger byggnadsingenjör Johanna Nummelin som är timlärare vid Novia.

Nummelin är själv Ingåbo och närmade sig kommunens byggnadstillsynchef Mikael Wikström med projektet. Han nappade på idén, som han hoppas att ska ge tomterna en skjuts i försäljningen.

– Tomterna har ett bra läge. De är nära centrum. Nära skolan. Och de har en jättefin utsikt. Dessutom ligger de vid en åker och på andra sidan vägen finns ett brant berg, så här kommer inte att komma annan bebyggelse inom överskådlig framtid, säger Wikström.

Närmare uppgifter:
Mikael Wikström, byggnadstillsynschef
+358 50 511 3815
mikael.wikstrom(at)inga.fi

Se även: Tomter till salu  

IMG_2056
Mikael Wikström.

IMG_2057
Johanna Nummelin.

IMG_2061
Komunaltekniken finns redan.

IMG_2060

IMG_2050
IMG_2063
IMG_2066

Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 15.11.2017