Aktuellt

Skärgårdsföretagare: ”Sommargästerna är det bästa med Ingå”

”Därför valde vi Ingå”

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie "Därför valde vi Ingå" berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi J-E Holmberg Oy Ab.

Jan-Erik Holmberg
Företaget har i dag tre anställda, förutom ägaren Jan-Erik Holmberg.

Barösundsbon Jan-Erik Holmberg har jobbat som företagare hela sitt vuxna liv – och har inte gått sysslolös en enda dag. Han tackar sommargästerna i Ingå för det här.

Vem är du?

– Jag är en företagare i Barösund. Det är ganska långt den jag är. Det är svårt att i korthet sammanfatta vad mitt företag gör, eftersom verksamheten är så mångfacetterad. Egentligen gör vi alla tänkbara typer av färj-och maskinarbeten i skärgården. De senaste åren har vi dessutom riktat in oss på muddring.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är född och uppvuxen här i Barösund på ett litet jordbruk. Det finns ännu kvar, även om det mer är en hobby för mig i dagsläget. Jag har gått i skolan i Barösund och studerat vid lantbruksskolan i Västankvarn. Företagare har jag i princip varit sedan jag kom ur armén.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Om man ska hålla på med maskiner och sådant som jag är intresserad av finns det inte särskilt många alternativ. Jag har alltid tyckt om att dona och rå över mig själv. Att få planera min egen dag och se resultatet av det jag själv har gjort.

J-E Holmberg Oy Ab2
Barösundsföretaget J-E Holmberg Oy Ab har jobbat med jord- och vattenbyggnadsarbeten i över tio år.
Hur har det gått?

– Relativt bra. Jag lever och har ingen konkurs i bagaget. Utan jobb har jag inte varit en enda dag. De senaste åren har jag investerat en hel del i maskiner och hallar. En stor satsning var när jag köpte färjan m/s Lina 2014. Min dotter heter Line, så den är lite döpt efter henne. Det blev bråttom när registreringspappren skulle in. Det är en 15 meter lång transportfärja som kan bära en last på cirka fyrtio ton. I samma veva skaffade jag också en muddringsgrävmaskin, som både flyter och går att köra på land. Det har kostat, men börjar nu betala tillbaka sig.

Vilka är de bästa sakerna med Ingå?

– Orten har passlig storlek – också sett till byråkratin. Det är lika långt för alla in till centrum, byn ligger mitt i kommunen. Och skärgården förstås. Den är det allra bästa.

J-E Holmberg Oy Ab1
De senaste åren har J-E Holmberg Oy Ab satsat stora summor på att uppgradera företagets maskinpark med både en muddringsgrävmaskin och en transportfärja. Nu har investeringarna börjat betala in sig.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– Jag har alltid fått svar på mina frågor. Mest har vi haft att göra med bygg- och miljösidan. De flesta av våra miljölov och anmälningsärenden går ändå via Närings- trafik- och miljöcentralen (NTM) och kommer endast till kännedom till byggnads- och miljönämnden i Ingå.

Hur är Ingåborna som kunder?

– De är riktigt trevliga och bra. Vi har också den lyckliga situationen att det finns många sommargäster i Ingå. Största delen av våra kunder – cirka 90 procent – är just sommargäster. De är bland det bästa med orten. Det skulle inte vara möjligt att göra det vi gör om här inte fanns sommargäster som satsade på sina sommarställen. Fastän konjunkturerna har svängt hit och dit de senaste åren har vi inte känt av dem desto mer. Sedan jag började som företagare 2003 har det inte gått en dag utan jobb. Det har kanske till och med funnits lite för mycket ibland.  

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Det är bara att köra på. Har du en idé, har du ett kundunderlag, så är det bara att sätta i gång. Ju fler företagare som finns här, desto bättre. Ett tips är också att hitta andra företag på orten som du kan samarbeta med. Kan du det ena, kan de det andra. Vi samarbetar med flera byggföretag. Vi gräver, de sköter byggandet.

Vilket är ditt bästa minne av tiden som företagare på orten?

– Att skaffa en egen färja var stressigt, men kändes ändå bra. Det var, så att säga, en brytningspunkt. Ett nytt skede. Jag har ärligt talat inte riktigt hunnit reflektera över det ännu. Dagarna bara försvinner och plötsligt är det jul igen.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Hoppeligen är vi ungefär lika många på företaget, kanske några fler, och betjänar fortsättningsvis Ingåborna och sommargästerna. Vi är fyra på företaget i dag och det är en ganska lämplig mängd. Växer vi ännu mer blir vi tvungna söka oss längre bort på jobb och mängden pappersarbete ökar. Egentligen tänkte jag redan tidigare börja vistas mer på kontoret och trappa ner på maskinkörandet. Men jag hittade ingen lämplig grävmaskinschaufför just då. Det var lättare att hitta någon som skriver räkningar.

TEXT: Benjamin Lundin

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Knapptigrarna

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Köpcentret Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa

Lill-Breds bärgård

Aquarius Sporting Club

Ingå blomcenter Rosmarin


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 21.12.2017