Aktuellt

Traditionell julmarknad på Gammelgården 2.12

Julmarknad © Jan Selén
Julgubben får träffa julbocken på Ingås traditionella julmarknad. FOTO: Ingå kommuns arkiv/Jan Selén
Ingås traditionella julmarknad firas lördagen den 2 december 2017 kl. 10-14 bland Gammelgårdens mysiga röda stugor. Programmet bjuder på en försmak av julens magi för både stora och små.

I manbyggnaden på museiområdet kan besökarna få en inblick i hur julfirandet gick till förr i tiden. För andra året i rad har Ingå musei- och hembygdsförening pyntat byggnaden i gammaldags stil.

– Det var uppskattat i fjol. Många kom in, satt länge och bara njöt, säger föreningens ordförande Monika Nyman.

I fjol hade föreningen även dukat upp ett julbord i traditionell stil. Det här året vankas i stället efterrätten i form av kaffe med gammaldags bakverk och julgodis.

I manbyggnaden förevisar också Päivi Björkroth från Ingå medborgarinstitut hantverksmetoden tuftning, som används vid tillverkningen av mattor.

DSC_8974-1Tomtefar tar emot önskelistor

För julmusiken står Degerby bortblandade kör som uppträder med julsånger under dagens lopp. I vimlet guppar givetvis tomtefars röda luva – och i år har han sällskap av en äldre kusin. Det är nämligen inte bara julgubben, utan även den gammeldags julbocken, som hedrar Ingå med sin närvaro. 

– Det är meningen att de ska träffas, säger Monika Nyman.

– Vi måste se till att barnen inte blir rädda. Den gamla julbocken kan vara ganska skrämmande med sin mask, två horn och ganska murriga personlighet.

Tomtefar är däremot lika glad som alltid. Han delar ut julgodis och tar emot önskelistor av barnen.

I det gamla fähuset har Ingå marthaförening byggt upp en julkrubba med alla de centrala gestalterna ur julevangeliet. Ingå scouter kommer att tända eld i metalltunnor där besökarna kan grilla korv eller marshmallows.

Korv vankas det även vid Ingå IF:s buffé, där det även serveras kaffe och annat tilltugg.

Marknaden arrangeras av Ingå musei- och hembygdsförening i samarbete med Ingå kommun. Som speaker fungerar Lars Lindholm.

Försäljare kan boka en plats per e-post, ingahembygdsforening(a)gmail.com.

I nuläget är över 60 försäljare anmälda – och fler droppar in hela tiden. Till salu finns hantverk, mat, julprydnader och mycket mer. Julstämningen, däremot, infinner sig helt gratis.


Tillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 27.11.2017