Aktuellt

Vi finns här för dig, del 3: Biblioteksfunktionär Timo Kärnä

Vem är boss på hälsocentralen? Hur ser en bibliotekaries arbetsdag ut? Och vad sysslar tjänstemännen på kommungården med egentligen? I vår nya artikelserie får du följa med in bakom kulisserna i Ingå kommun.

20170224_131149_resized
Timos hylla. Här väntar nyhetsböckerna på att katalogiseras innan de får flytta ut i biblioteket.

Böckerna tog savolaxaren till Ingå

Jobbet som biblioteksfunktionär har genomgått en enorm förändring under hans snart 15 år på Ingå bibliotek. – Vi gör mycket mer än bara lånar ut böcker, säger Timo Kärnä.

Hans arbetsdagar börjar alltid på samma vis: Med en promenad.

Oavsett väderlek går Timo Kärnä tappert till jobbet, fastän snön flyger honom vågrätt i ansiktet och vågorna rullar meterhöga på Kyrkfjärden.

Den smale, glasögonprydde biblioteksfunktionären är en bekant syn för besökarna i Ingå bibliotek. Med sitt lugna temperament och humor hjälper han allt från seniorer med krånglande pekplattor till ungdomar som behöver hjälp med utrustningen i spelrummet.

Men hur kommer det sig att en grabb från övre Savolax hamnade i kustsamhället Ingå?

– Jag studerade vid yrkeshögskolan Turun ammattikorkeakoulu, vid enheten i Reso. När jag var på slutrakan av mina studier började jag se mig om efter jobb som låg förhållandevis nära. I vår bransch är det sällan flera tjänster lediga samtidigt, men i Ingå sökte de en biblioteksfunktionär.

20170224_131341_resized
Har du någon gång funderat på vad nummerkombinationen på biblioteksböckernas ryggar betyder? Med hjälp av de här sorteras de in i olika klasser. Det här är en svensk faktabok om natur.

Som hemma

Timo Kärnä hade aldrig varit i Ingå tidigare. Men han kände sig genast som hemma.

– Ingå har många likheter med min hemby Sonkajärvi. Orten ligger granne med Iisalmi och är ungefär lika stor som Ingå, så det var en bekant miljö.

När Timo började jobba på Ingå bibliotek låg verksamheten fortfarande i den mysiga lilla träbyggnaden Wilhelmsdal på andra sidan ån. På den tiden såg hans arbete helt annorlunda ut än i dag.

– Arbetet blir mångsidigare hela tiden. I dag gör vi mycket mer än att låna ut böcker. Dessutom fick vi ett nytt bibliotek 2014 och tack vare det kan vi göra mycket sådant som inte var möjligt tidigare, säger Kärnä.

Bara under det senaste året har Kärnä varit med om att ordna tiotals evenemang i biblioteket. Av de här är de absolut största då USA:s tidigare ambassadör i Finland, Bruce Oreck, kom på besök. Med över hundra stycken åhörare skulle en föreläsning av samma magnitud aldrig ha fått plats i de gamla utrymmena.

20170224_131707_resized
Visste du det här? Ingå bibliotek har digitaliseringsutrustning. Med hjälp av de här manickerna kan du konvertera VHS-kassetter och LP-skivor till digitalt format.

Inget slöas

Många tror kanske att en bibliotekarie mest tar det lugnt på jobbet. Bläddrar förstrött i en gammal bok, smuttar på en kopp kaffe och går omkring och hyssjar i filttofflor. Så är ändå inte fallet, framhåller Kärnä.

– Nej, det stämmer inte överhuvudtaget. Vi har väldigt många uppgifter som kunderna inte ser. Ett projekt som tar tid varje vecka är att samla ihop böcker som ska skickas till andra bibliotek och att ta emot de som kommer till oss.

Något som också tar sin beskärda tid är fjärrlånen, alltså när någon vill låna en bok som inte finns i de andra biblioteken i Lukas-samarbetets i Hangö, Raseborg och Sjundeå. Det är ibland ett detektivarbete som kan ta mycket tid i anspråk.

– Speciellt om det handlar om att beställa material från universitetsbiblioteken.

Får känna på alla nyhetsböcker

Ingå bibliotek har en liten personalstyrka med tre heltidsanställda och två som arbetar deltid. Timo Kärnäs huvuduppgift är att katalogisera nya böcker. De flesta av bibliotekets nyhetsböcker åker ett varv via hans skrivbord.

– Att katalogisera innebär att man matar in uppgifter som författare, förläggare, utgivningsår och översättare i en databas. Tidigare var vi tvungna att skriva in all info om varje bok själva. Numera måste det oftast bara kompletteras. Men fortfarande finns böcker, som lokala verk till våra hembygdssamlingar, som kräver att vi fyller i allt här i Ingå.

Förutom att hyllsätta böcker och avskriva gammalt material är kundbetjäningen en viktig del av arbetet. Både ute bland hyllorna och i infon. Nattugglan Kärnä också den som frivilligt jobbar kvällsturer i biblioteket.

– Det passar min dygnsrytm.

Gillar att läsa långsamt

En gång i månaden leder han dessutom bibliotekets finskspråkiga litteraturcirkel, där en ivrig kärntrupp brukar delta. Senast läste deltagarna Jukka Viikiläs bok Akvarelleja Engelin kaupungista, som vann Finlandia-priset 2016.

– Fastän jag arbetar omgiven av böcker dagarna i ända tycker jag om att läsa på fritiden. Men jag är en ganska långsam läsare. Jag gillar tankeväckande böcker och föredrar fakta framför fiktion, säger Kärnä.

20170224_131924_resized
Inbiten spelare. Timo Kärna slappar lika gärna i spelsoffan som njuter av en god bok.

Kärnä är också en inbiten spelare, som varvar sena nätter vid datorn med mysstunder tillsammans med sin Playstation 4. För tillfället är det gangstereposet Mafia 3 som går varmt.

Kärnä ser inte spel som en sämre form av kultur än litteratur.

– Varken böcker, film eller spel utesluter varandra. De är väldigt olika medier med sina egna styrkor och redskap för att berätta historier.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Timos tre boktips:

Tuula-Liina Varis
Kilpikonna ja olkimarsalkka
”Den berättar om livet med hennes ex-man Pentti Saarikoski. Om hur livet som och med en framgångsrik person är. Det är inte en dans på rosor.”

Antti Heikkinen
Pihkatappi
”En spännande skildring av en ung författare om tillvaron under olika tidsepoker.”

Charles Bukowski
Postkontoret
”En klassiker”

Vill du bli Timos arbetskamrat? Vi letar efter en barnbibliotekarie för ett vikariat med möjlighet till fast anställning. Läs mer här.

Tidigare delar i artikelserien "Vi finns här för dig:

Del 1 Ingå hälsocentral: "Vi försöker följa med vår tid och utvecklas"
Del 2 Tekniska chefen: Hon bytte släggan mot paddelnTillbaka till rubrikernaSenast ändrad: 09.10.2017