Foto: Irjalea Degerman
Har du en berättelse om Ingå som ligger och skräpar på din hårddisk? Vill du få publicerad? Med anledning av Finlands 100-årsjubileum kör Ingå kommun i gång webbsatsningen Ingå – ett århundrade av berättelser.

Berättelserna kan vara allt från nutidshistoriska skildringar till redogörelser om fisketurer med farfar på 1930-talet. Kravet för att en berättelse ska publiceras är att den är saklig och inte till exempel uttrycker rasism.

Texterna skickas till benjamin.lundin(at)inga.fi och får vara hur långa som helst.

Men kolla gärna stavningen en extra gång eftersom vi lägger ut din text i samma form som du skickar in den.

Närmare uppgifter:
Regina Ekblom, kultur- och kursplanerare
+358 9 29515 367
regina.ekblom(at)inga.fi


Mäns och kvinnors möten

Dorrit Krook

"Vid köksbordet, vid det som kallades kaffe men som den tiden innehöll mycket surrogat och ofta hette surra, sitter sedan kvinnorna och talar om sjukdomar, om barnfödslar eller dödsfall, bekymmer med ungdomen eller med gubbar som dricker för mycket och för ofta. Ibland kommer kvinnorna till min mamma för att få medicin mot smärre krämpor eller få ett sår ombundet. Ofta händer det att man glömmer bort flickan som sitter under köksbordet med sin pappersdockor, hon kan konsten att vara tyst och får hör mycket som inte är ämnat för barnaöron och som hon oftast inte förstår alls."

Läs hela texten: Mäns och kvinnors möten

Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?
(på finska)

Jorma Viita

"En tiedä onko nykyään uuden asukkaan/kesäasukkaan miten helppo löytää Inkoosta palvelut ja yhteydet, kuin oli vuonna 1977, kun ensi kerran me parikymppiset, intoa täynnä olevat, tulimme kylälle sillä mielellä, että haluttiin rakentaa mökki Skämmön saareen."

Läs hela texten: Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?


Stugköp

Maj-Britt

"Inuti var den röda stugan med vita knutar i uselt skick. Det luktade både tobak och som på en hundgård, dörrarnas målning var märkt av hundklor, inte en fönsterruta som inte var sprucken, enorma stoppor med hundhår virvlade efter en där man gick. Bedrövligt men inte avskräckande. En av tittarna försvann strax och vi hörde hans bil rivstarta."

Läs hela texten: Stugköp


Ingå, min hemby sedan 30 år

Elisabeth Liljeqvist

"Fagerviks bruksmiljö är unik med sina höjdskillnader och sin storslagna natur. Herrgården och den lilla träkyrkan ligger på en höjd intill Bruksträsket och nedanom herrgården slingrar sig ån genom en park av gamla knotiga lövträd. Ån är ställvis uppdämd och så här på senvintern är forsarnas monotona brus det enda ljud som hörs i den katedralliknande parken."

Läs hela texten: Ingå, min hemby sedan 30 år


Senast ändrad: 23.03.2017