Foto: Irjalea Degerman
Har du en berättelse om Ingå som ligger och skräpar på din hårddisk? Vill du få publicerad? Med anledning av Finlands 100-årsjubileum kör Ingå kommun i gång webbsatsningen Ingå – ett århundrade av berättelser.

Berättelserna kan vara allt från nutidshistoriska skildringar till redogörelser om fisketurer med farfar på 1930-talet. Kravet för att en berättelse ska publiceras är att den är saklig och inte till exempel uttrycker rasism.

Texterna skickas till benjamin.lundin(at)inga.fi och får vara hur långa som helst.

Men kolla gärna stavningen en extra gång eftersom vi lägger ut din text i samma form som du skickar in den.

Närmare uppgifter:
Regina Ekblom, kultur- och kursplanerare
+358 9 29515 367
regina.ekblom(at)inga.fi


Glad att ingå

Fredrik Hummel

"Nu har min vägvisare övergått till att noppa sina ögonbryn med naglarna. Med en kirurgs precision griper han tag om dem med pincettgrepp. I en rättvis värld skulle han lyckas varje gång, få ett belönande svart borst med en pigg fettknöl i änden när han rycker till, men nu glider hårstråna mellan naglarna och krullar sig. Ibland lyckas han få loss ett enstaka strå. Då håller han upp det i skenet från Hjulmans eld, snurrar på det och granskar det noggrant och lite besviket."

Läs texten i sin helhet: Glad att ingå


Biblioteket – ett bultande hjärta!

Britta Lindblom

"Det var den texten som var så svår för mej. Far rodde inte, han seglade. Mor sydde inte hon spelade amatörteater och var med i en massa föreningar. Och jag var inte rar. Före lilla My var uppfunnen kände jag mej som den karaktären i Mumin, rebellisk och argsint!"

Läs hela texten: Biblioteket – ett bultande hjärta!


Mäns och kvinnors möten

Dorrit Krook

"Vid köksbordet, vid det som kallades kaffe men som den tiden innehöll mycket surrogat och ofta hette surra, sitter sedan kvinnorna och talar om sjukdomar, om barnfödslar eller dödsfall, bekymmer med ungdomen eller med gubbar som dricker för mycket och för ofta. Ibland kommer kvinnorna till min mamma för att få medicin mot smärre krämpor eller få ett sår ombundet. Ofta händer det att man glömmer bort flickan som sitter under köksbordet med sin pappersdockor, hon kan konsten att vara tyst och får hör mycket som inte är ämnat för barnaöron och som hon oftast inte förstår alls."

Läs hela texten: Mäns och kvinnors möten

Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?
(på finska)

Jorma Viita

"En tiedä onko nykyään uuden asukkaan/kesäasukkaan miten helppo löytää Inkoosta palvelut ja yhteydet, kuin oli vuonna 1977, kun ensi kerran me parikymppiset, intoa täynnä olevat, tulimme kylälle sillä mielellä, että haluttiin rakentaa mökki Skämmön saareen."

Läs hela texten: Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?


Stugköp

Maj-Britt

"Inuti var den röda stugan med vita knutar i uselt skick. Det luktade både tobak och som på en hundgård, dörrarnas målning var märkt av hundklor, inte en fönsterruta som inte var sprucken, enorma stoppor med hundhår virvlade efter en där man gick. Bedrövligt men inte avskräckande. En av tittarna försvann strax och vi hörde hans bil rivstarta."

Läs hela texten: Stugköp


Ingå, min hemby sedan 30 år

Elisabeth Liljeqvist

"Fagerviks bruksmiljö är unik med sina höjdskillnader och sin storslagna natur. Herrgården och den lilla träkyrkan ligger på en höjd intill Bruksträsket och nedanom herrgården slingrar sig ån genom en park av gamla knotiga lövträd. Ån är ställvis uppdämd och så här på senvintern är forsarnas monotona brus det enda ljud som hörs i den katedralliknande parken."

Läs hela texten: Ingå, min hemby sedan 30 år


Ingå, min hemby sedan 30 år

Dorrit Krook

"Att som pensionär bo i Ingå har inte många nackdelar, fördelarna skulle kunna fylla en bok."

Läs hela texten: Långdansen


Mitt smultronställe

Dorrit Krook

"Ingenting extra, tycker kanske någon som besöker mig och sitter vid mitt bord framför fönstret.

– Det här är mitt smultronställe, säger jag och menar utsikten från mitt fönster.

Min gäst ser en skogsbacke med blandskog, bakom dungen skymtar närmaste grannhus. Är hon då en person som har förmågan att se mer än det första ögonkastet ger, tar hon en kanelsnurra till och vill lyssna."

Läs texten i sin helhet: Mitt smultronställe


Senast ändrad: 28.11.2017