Internationell tårtkonstnär berömmer Ingås företagarvänliga klimat

The Art of Cakes
I tiotals år nöjde Sonja Crockford sig med att baka för släkt och vänner. År 2011 blev ändå efterfrågan av utomstående så stor att hon beslöt sig för att grunda företaget The Art of Cakes.

Sonja Crockfords tårtor är mer än bakverk – de är konstverk. Den mångfaldigt prisbelönta konditorn har aldrig ångrat valet att grunda företaget The Art of Cakes i lilla Ingå.

Vem är du?

– En passionerad tårtentusiast som har dekorerat tårtor på hobbynivå i 39 år. Jag har gjort tårtdekorationer sedan jag var 13 år. Bakat har jag gjort från det att jag var liten flicka. Jag minns inte en tid då jag inte bakade, mamma tog mig med in i köket tidigt.

Jag är halv-finländare, halv-engelsman och har bott mycket utomlands. I Ingå har jag bott i fyra år. Då lämnade jag mitt jobb i Tyskland och återvände till landet jag räknar som mitt hemland för att bli företagare. Jag lekte med tanken på att starta eget i Tyskland, men byråkratin där var ett hinder. De som säger att Finland har besvärlig byråkrati ska veta att Tyskland ar det mångfalt värre.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är född i England, min pappa är engelsman, men har flyttat runt massor. Då jag var 23 hade jag flyttat 17 gånger. I huvudsak fördelades min tid mellan England, Finland och USA. Det var också i staterna som jag gick med i en Cake decorary club, en tårtdekorationsklubb, under högstadietiden.

– Skolorna i USA har den sortens eftermiddagsverksamhet i en helt annan utsträckning än här. Kursen var ingen superproffsig grej, jag tror det var en aktiv förälder som var lärare, men höjdpunkten var då det ordnades en tävling i vem som kunde skapa den finaste tårtan. Jag kommer fortfarande ihåg tårtan jag dekorerade. Den föreställde Kalle Anka och var gjort med spritsteknik, mycket kräm och grejer. Och jag vann. Här tändes mitt intresse på allvar.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Det skedde egentligen mest av en slump. Det var inget jag hade planerat. Mina föräldrar har en stuga vid gränsen mellan Ingå och Virkby, så platsen var bekant för mig. Jag har också alltid tyckt att kyrkan är vacker. Jag gifte mig faktiskt där med min man 2001. När vi började leta bostad var mitt krav att den skulle ligga nära Helsingfors. Till sist föll valet på Ingå – och jag har inte ångrat beslutet en dag.

Hur har det gått?

– Å ena sidan väldigt bra. Jag hamnade i rampljuset genast och kundunderlaget växte snabbt. Jag är nominerad till årets bröllopsföretagare i år och var det också i fjol. Då placerade jag mig bland de tio bästa. Å andra sidan har jag kommit till en knepig punkt. Jag borde anställa någon för att hjälpa till, men vet inte riktigt hur jag ska få det att gå runt ekonomiskt. Jag gör alla tårtor själv från grunden – jag planerar, bakar och dekorerar dem. Den här hösten har jag åkt till bageriet tidigt på morgonen och kommit hem först mitt i natten.

The Art of Cakes
God konst. Sonja Crockfords kreationer tilltalar inte bara ögat utan även magen.

– Jag älskar mitt yrkesval, och det känns aldrig som ett jobbigt måste, men visst tryter krafterna när dagarna blir långa. Jag har faktiskt bokat in mig till Ingå kommuns Företagsklinik för att diskutera saken med Företagsdoktorn Tom Palmberg. Som företagare är man ofta rätt ensam med sina problem. Det är fint att kommunen erbjuder möjligheten att sparra med en erfaren företagskännare och diskutera knepiga frågor.

Vilka är de tre bästa sakerna med Ingå?

– Placeringen. Det är oerhört lätt att komma till Helsingfors, men du är ändå ute på landsbygden med dess natur och lugn. För det andra: Människorna. Jag har tagits emot med öppna armar. När jag flyttade hit kom grannarna, en efter en, med välkomstgåvor och hjälpte mig att göra mig hemmastadd. Jag har aldrig upplevt något liknande någon annanstans. För det tredje, så tycker jag om att Ingå har behållit känslan av att vara en liten by.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– På basis av det lilla jag har haft att göra med Ingå kommun så är intrycket otroligt bra. Då jag för några år sedan började se mig om efter ett nytt utrymme för bageriet var kommunen extremt hjälpsam. Också Ingå kommuns Företagsklinik är en verkligt fin och viktig sak. Det märks att kommunen är positivt inställd till företagare. Man tar bra hand om oss och vill faktiskt hjälpa till. Och det här är inte bara tomt marknadsföringssnack – det är faktiskt så.

Hur är Ingåborna som kunder?

– Jag har väldigt lojala kunder här, men en stor del kommer också från andra orter. Från Salo-trakten, Esbo, Helsingfors. Förra sommaren gjorde jag en tårta till ett bröllop i Jyväskylä. Bruden hade en av mina tårtor på sin konfirmationsfest och ville anlita mig igen. Jag brukar köra ut alla tårtor själv, eftersom jag själv vill bygga upp dem på plats och ställe. Jag har en vanlig personbil, men om man fäller ned baksätet får man plats med tre tårtor. Jag har räknat att jag i genomsnitt kör 500 kilometer en vanlig sommarlördag.

The Art of Cakes
Prisbelönt. I The Art of Cakes mottagningsrum kan man beundra alla utmärkelser som Sonja Crockford har kammat hem i internationella tävlingar.

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Det är enkelt att komma i gång. Det lönar sig ändå att fundera noga över vilken typ av produkter man vill sälja och i fall man har ett koncept som överlever vintrarna. Något jag själv saknar i Ingå är en billigare klädbutik. För en tid sedan råkade tre av mina jeans gå sönder inom loppet av samma vecka. Att åka i väg för att köpa nya samtidigt som jag hade fullt upp med företaget – det var knepigt.

Vilket är ditt bästa minne av tiden som företagare på orten?

– Det var en fantastisk och overklig upplevelse att genast från start få figurera i nationella medier. Här hade jag dekorerat tårtor i tiotals år för släkt och vänner – och plötsligt skulle jag vara med i morgonteve. Jag tänkte ”hoppsan, och jag som bara ville göra tårtor”.  Jag hoppas det inte har stigit mig åt huvudet.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Jag vill att The Art of Cakes ska fortsätta vara småskaligt och inte växa sig alldeles för stort. Kanske har jag en, högst två anställda. För tillfället hyr jag in mig i ett restaurangkök i Kyrkslätt, men målet är att ha ett eget kök, kanske med en egen liten butik. Det är drömmen.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

The Art of Cakes


Senast ändrad: 04.02.2017