Täkters skogar är hans studio

äänipää
Jag kunde förstås ha grundat mitt företag i Helsingfors, men det känns ändå rätt att mitt företag betalar skatt till min egen kommun, säger ljuddesignern Sami Kiiski.

När du sitter framför teven och det blir reklamavbrott är chansen stor att du får se en snutt där Sami Kiiski ligger bakom ljudet. Täkters djupa skogar är bättre än en högteknologisk studio, framhåller denna ljudets legoknekt som har jobbat med allt från stora företag till prisbelönta koreanska regissörer.

Vem är du?

– Jag är Sami Kiiski. Ljuddesigner. Jag är i grunden musiker, men under studierna fastnade jag för filmljud och studerade ämnet vid det nuvarande Aalto-universitetet. Jag brukar säga att ljudet är den hemliga ingrediensen i en bra film. Många tror att ljudet i en film spelas in på plats och ställe, men sanningen är att det mesta läggs till i efterhand. Som ljuddesigner får man vara väldigt kreativ. De bästa regissörerna har också en fantastisk ljuddesigner. Jag har arbetat vid flera postproduktionsföretag och 2010 grundade jag mitt eget företag Äänipää.

Vilken typ av företag är Äänipää?

– Jag ser mig lite som en ”mercenary of sound”, en ljudets legoknekt. Jag gör allt möjligt inom ljudinspelning och ljuddesign. Filmer, tv-serier, brandat innehåll, reklam. Utan att ljuga har jag varit med och skapat tusentals reklamfilmer. Den senaste som snurrar i teven är DNA:s nyaste. Det är sällan det blir ett reklamavbrott utan att det visas något som jag ljudsatt eller planerat ljudet till. Egentligen, när jag riktigt tänker efter, så händer det aldrig.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Det här är min hemkommun och Ingå är en väldigt kär plats för mig. Jag har också en studio i Helsingfors och fördelar min tid så att jag är där ungefär tjugo procent av arbetsveckan, medan åttio procent av arbetet sker vid mitt mixerbord här i Täkter. Jag kunde förstås ha grundat mitt företag i Helsingfors, men det känns ändå rätt att mitt företag betalar skatt till min egen kommun. Det är på sätt och vis ganska trevligt att bära lite pengar hit från huvudstadsregionen. Jag försöker följa Marcus Grönholms exempel, även om proportionerna är helt olika. Han är en alldeles lysande galjonsfigur för Ingå.

Hur har det gått?

– Jag har inget att klaga på. Jag har aldrig känt att jag bor för långt borta från allting. I Ingå finns all service man behöver och här är nära till allt. Dessutom jag upptäckt något som jag inte ens hade tänkt på då vi flyttade hit, men som är en bra bonus. Här är knäpptyst. Här är exemplariska förutsättningar för att spela in ljud. Det är faktiskt ovanligt. I vanliga fall måste du till exempel spela in ljudet av fotsteg inomhus och då uppstår en viss burkig känsla i ljudet. Här kan du göra det ute och det blir ett helt annat sound.  Du kan gå i gruset på gården, på skogsstigarna, i snön på vintern. Jag har till och med haft skådespelare som har gjort dubbningar på bakgården. Ibland när glassbilen åker förbi och spelar sin jingel blir jag alldeles vettskrämd, här är annars så tyst och lugnt.

Äänipää2Vad är de tre bästa sakerna med att vara företagare i Ingå?

– Det här är en ganska hektisk bransch och då är lugnet och skönheten här ute en bra motvikt. Här är fridfullt och tryggt. Och här finns bra tillgång på service – i själva verket riktigt bra.

Hur upplever du att samarbetet med kommunen har fungerat?

– Egentligen är den här intervjun min första kontakt med kommunen – och det i sig är en positiv sak. Här finns en bra, grundläggande infrastruktur som gör det lätt att vara företagare. Jag har alltid känt att kommunen arbetar för att möjliggöra företagande och uppskattar det jag gör. När jag grundade mitt företag gick allt väldigt snabbt och smidigt, och man fick ett bra och personligt bemötande.

Vad har du på gång just nu?

– För tillfället arbetar jag bland annat på några långfilmer. En av dem regisseras av Saara Cantell, som just nu är bioaktuell med filmen Tulen morsian. Hennes nya film spelas in på Finland och Island under sju års tid. Nu är vi inne på det tredje året. Fyra kvar. Den handlar om två systrar som har vuxit upp i olika länder och lär känna varandra först i vuxen ålder.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Jag hoppas faktiskt på att kunna utvidga verksamheten lite, så att jag kan anställa en eller flera personer. Självklart kommer jag att fortsätta verka i Ingå. Jag ser ingen orsak till att försvinna härifrån.

Vad är ditt bästa minne från tiden som företagare på orten?

– För några år sedan jobbade jag på en sydkoreansk film och då kom regissören på besök hit till Täkter. Vi filosoferade, gick i naturen. Badade förstås lite bastu. Han blev alldeles tagen av stillheten och grönskan här. Själv åker han metro flera timmar varje dag till jobbet. Det var en spännande kontrast som verkligen fick mig att uppskatta vad vi har här.

Text & foto: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 21.09.2016