Modernt gym med havsutsikt mitt i byn

aquarius1_webb
Är det här gymmet med Finlands vackraste utsikt?

Vattnet krusas när en båt glider fram över Kyrkfjärden. En grupp sjöfåglar sveper förbi i jämnhöjd med raden av crosstrainers där vadmusklerna arbetar. Aquarius Sporting Club kombinerar en hisnande vacker havsutsikt med en inkluderande känsla av gemenskap.

Vem är du?

– Jag heter Michaela Hindersson och jag har jobbat på Aquarius sedan starten för 10 år sedan. Företaget ägs av Marcus ”Bosse” Grönholm och jag ansvarar för den dagliga verksamheten och administrationen. Min titel är konditionssalsansvarig, men jag brukar kalla mig för allt-i-allo. I ett litet företag med få anställda får man göra allt: Jag skruvar med skruvmejseln, vattnar blommor, fakturerar och drar gympapass. Det bästa med det här jobbet är att det är mångsidigt.

auarius2_webb
Erfaren. Michaela Hindersson har jobbat länge inom branschen.

Hur ser din bakgrund ut?

– Till utbildningen är jag konditionsskötare och har jobbat länge inom branschen med olika saker som fysioterapi, rehabilitering och motion.

Hur kom du in på den här banan?

– Det var en slump. Jag är född i Ingå, men har bott och jobbat utanför orten stora delar av mitt liv. 2007, Året då köpcentret Strand öppnade, hade jag haft samma arbetsgivare i 12 år och letade efter nya utmaningar. Jag blev erbjuden det här jobbet och tackade ja. Köpcentret Strand slog upp dörrarna i april och en månad senare körde verksamheten i Aquarius i gång.

 Hur har det gått?

– Jag skulle våga påstå att vi tog gymkulturen till Ingå. Den största utmaningen när vi började var att många Ingåbor inte var vana vid den här sortens motion. Tröskeln att komma hit var hög för många. Det finns också en allmän missuppfattning om att man måste träna upp sig innan man börjar gymma, men det stämmer inte. Vi finns till för alla, både vana idrottare och ivriga motionärer. I dag är situationen en annan och många av våra aktivaste besökare hör till den äldre generationen. Vi är också populära bland sommargäster och nyinflyttade, de är vana vid den här kulturen. Många hinner knappt få flyttlasset hit innan de kommer och bekantar sig.

aquarius 3_webb
Johanna Malmström ansvarar för gymmets webbplats och sociala medier. Här demonstrerar hon ett nytt, mångsidigt redskap som tagits fram av USA:s armé.

Vad är det bästa med Ingå?

– Folk känner varandra. Allt blir personligare. Man kan förnamnen på alla på gympan, man går och tränar tillsammans, man tar hand om varandra. Om någon berättar att den har dåliga knän kan vi erbjuda alternativa träningsmetoder, och därmed också bättre service. Det är vi bra på. På en större ort kommer du till gymmet, tränar i ensamhet med musik i öronen. Och ingen känner dig.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– Vi har ett bra samarbete med Hälsocentralens fysioterapeut Pipsan Lehtinen och rehabiliteringsgrupper. Veteranerna går också på gympa hos oss, 90-plussare hela bunten. De hade ingen rehabilitering i Ingå innan vi började.

Vilket är ditt bästa minne av från de gångna tio åren?

– Det är svårt att välja ett enskilt minne, men kundkontakten en av de absolut finaste sakerna med jobbet. Härom veckan sa en kund som har haft ryggproblem att han mår mycket bättre sedan han började gå på mina gympatimmar. När det kommer sådan feedback blir man glad. Att man får någon att må bra. Jag skulle inte syssla med det här jobbet om det inte var ett slags kall.

Vad vill du hälsa andra som funderat på att starta eget?

– Det är mycket jobb, haha! Men det är också värt det. Välkommen till Ingå!

aquarius4_webb
Aquarius Sporting Club fyller nästa hela köpcentret Strands övre våning. Ibland flyttar Michaela Hindersson och hennes kolleger om redskapen för att ge kunderna nya utmaningar.

Hur ser företaget ut om fem år?

– Jag hoppas att Ingå fortsätter växa. Fler inflyttade leder till fler arbetsplatser, vilket är helt avgörande för hur vår verksamhet utvecklas. När Västerkulla-området byggdes ut för några år sedan märktes det genast hos oss. Jag är därför mycket positiv till alla satsningar som strävar efter att utveckla Ingå, t.ex. Marcus Grönholms bostadsprojekt Ingåstrand. För vår del fortsätter vi förbättra utbudet av program och redskap för att ge besökarna nya utmaningar.

TEXT & FOTO: Benjamin LundinSenast ändrad: 07.09.2017