Tio år i backspegeln för Grönholms Strand

Marcus Grönholm
Ett decennium i backspegeln. Marcus och Tessa Grönholm har bevisat att det går att tänka stort också på en mindre ort.

Den tvåfaldiga rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm hade aldrig ens lekt med tanken på att bli köpman. Han säger själv att han är en dålig sådan, men trots det firade Ingå kyrkbys kronjuvel, shoppingcentret Strand, sitt 10-årsjubileum den 29 april 2017.

– Åren går så snabbt. Jag kan inte fatta att vi redan fyller 10.

Marcus Grönholm låter uppriktigt förvånad. Han minns fortfarande tydligt hur han tillsammans med hustrun Tessa Grönholm började skissa på vad som skulle komma att bli Strand.

– Egentligen började det med att Tessas butik behövde nya, större utrymmen. Men sedan började vi tänka i större banor och tänkte att det skulle vara roligt att bygga ett ordentligt shoppingcentrum i Ingå.

Inspirerade av amerikansk design uppförde de den roströda träbyggnaden i hamnen. I dag finns här allt från restaurang och café till kläder, inredning, souvenirer, Alko, frisörsalong, gym och en massageinrättning.

– Vi bestämde oss redan från första början att bygga i trä. Det var viktigt att Strand skulle passa ihop med resten av byn och inte vara en grå betonglåda.

Flera nyheter

Under de gångna tio åren har Marcus och Tessa Grönholm gång på gång bevisat att det går att driva ett ambitiöst köpcentrum också på en liten ort som lever i takt med årstiderna. Verksamheten har ynglat av sig och i dag ger paret Grönholm också ut den tidskriften Ingå Kompass inför varje sommar.

Dessutom har de fortsatt att snegla mot Amerika och introducerat shoppinghögtiden Black Friday för Ingåborna och finländarna.

– Jag stötte på det när jag var i USA och tyckte det var en rolig idé, säger Marcus Grönholm.

En annan nyhet är att Strand har fått en laddningspunkt för elbilar. Med 55 kilometer till Helsingfors blir Ingå en perfekt rast- och tankningsplats för miljövänliga bilister.

– Det kostar inget att ladda bilen. Det bjuder vi på.

Förvånad

Ingen är mer förvånad än Marcus Grönholm själv över att han, med sin fartsuddiga och framgångsrika rallykarriär bakom sig, valde att slå sig till ro och bli köpman.

– Jag kan ärligt talat säga att jag inte hade planerat det här. Jag är inte någon speciellt bra försäljare eller köpman, utan mera en sådan som fixar ihop saker och startar upp projekt. Jag känner många människor. Sedan får någon annan slutföra arbetet.

Och framtiden? Hur ser Strand ut efter ytterligare ett decennium när köpcentret firar 20-årsjubileum?

– Vi håller på och funderar på många olika saker. En av dem är projektet Ingåstrand, där vi utvidgar och bygger bostäder längs vattenbrynet, säger Marcus Grönholm.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 04.05.2017