I Laserhuset är samarbete nyckeln till framgång
Laserhuset_resized

Här kan du både snygga till naglarna och få hjälp med krånglande ischias. Möt Laserhusets grundare Christina Bäckström, en av Finlands ledande experter på laserbehandlingar.


Vem är du?

– Till utbildningen är jag sjukskötare YH med specialisering på inre medicin, kirurgi och psykiatri. Jag brukar säga att jag kan lite av allt, men laser kan jag allra bäst. Jag bor i Ingå, där jag också driver företaget CB Laser som finns i Laserhuset. Jag ger också certifierad laserterapeututbildning på Medicinskt kursforum i Sverige och på olika håll i Finland.

– Vi är flera som har våra företag inhysta i Laserhuset. Förutom jag finns här också massörerna Eivor Wilkman och Jonas Söderlund. Min dotter Elin Gripenwaldt är nagelskulptör och hjälper mig med lasermottagningen, och nyligen fick vi sällskap av Josefina Wikström, som tidigare drev Hårsmedjan i Karis. Till hösten ska dessutom en fysioterapeut flytta in.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag insåg ganska sent i livet vad jag ville bli. Efter många år av kansliarbete började jag som 45-åring vuxenstudera till sjukskötare. Under min praktik på en privatklinik fick jag för första gången ser hur laser användes för sårvård. Det var en stor manick, som rullades in varje gång man skulle behandla sår som inte läkte. ”Hur fungerar den” frågade jag, och svaret gjorde mig fascinerad: ”Ingen vet”. Det blev början på mitt intresse för de läkande effekter som laser kan ha. Hur den kan göra allt från att bränna bort tatueringar till att driva bort mjölksyra ur idrottares muskler, hjälpa mot krånglande ischias och mjuka upp låsningar i leder.

laserhuset2_resized
Laser. Christina Bäckström är van vid skepticism och rädslor förknippade med laserbehandlingar. Hon framhåller laser inte skadar kroppen, utan endast förbättrar blodtillförseln och får friska celler att börja arbeta effektivare.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Placeringen är bra och här fanns dessutom ett ledigt utrymme: Mina svärföräldrars gamla bastu. Det var primitivt – jag hade ett litet mottagningsrum, den gamla grytan var kvar och där fanns inget rinnande vatten. Jag kallade den skämtsamt för Laserbastun.

Hur har det gått?

– Jag hade tur. Kort efter att jag grundat mitt företag gjorde Hufvudstadsbladet ett stort reportage om laserns läkande effekter och besökte min mottagning. Ett reportage som nästan gav journalisten i fråga sparken när en arg läkare som var kritisk till laser tog kontakt med tidningen och undrade varför de lyfte fram sådant hokuspokus. Men kunderna hittade hit, och sedan dess har jag aldrig behövt fundera över vad jag ska göra i morgon. Jag har till och med behandlat en etiopisk buddhistmunk från Bryssel.

Vilka är de tre bästa sakerna med Ingå?

– Här är trevligt. Närheten är också en fördel. Från Ingå kommer man snabbt till flera stora städer och det är just därifrån många av mina kunder kommer. Storleken på Ingå centrum är också praktisk med tanke på långväga gäster. Jag brukar inte ens säga vilken adress de hittar oss på. Det är bara att vika in från stamväg 51 och köra rakt ända tills de är framme.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– Vi hyr byggnaden där Laserhuset verkar av Ingå kommun och samarbetet har fungerat fint. Avståndet till kommungården är kort, både bildligt och bokstavligt talat. Det är bara att promenera över ån. Här i huset har tidigare funnits ett en handelsbod – köttavdelningen var i mitt arbetsrum. I min ungdom fanns också länsmanskansliet här. Jag hämtade faktiskt mitt körkort härifrån.

Laserhuset3_resized
Lång resa. Det gamla poliskansliet har blivit Ingås hälso- och skönhetscentrum med massörer, nagelskulptör, skönhetssalong – och inom kort flyttar också en fysioterapeut in. Men Laserhusets verksamhet började i en gammal bastu, utan rinnande vatten.

Hur är Ingåborna som kunder?

– Det är svårt att bli profet i sin egen stad, brukar det heta. Men fastän de flesta av mina kunder fortfarande kommer från städer som Tammerfors och Helsingfors har jag fått en trogen skara lokala kunder. Några har till och med kommit för att behandla sina hemorrojder – och det är ganska modigt i en liten by där alla känner alla.

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Det är otroligt enkelt att starta eget företag. Att bolla idéer med någon annan på förhand lönar sig ändå alltid. Annars kan det lätt hända att man är så inne på sin grej att man inte ställer sig själv de kritiska frågorna. Här kan det löna sig med ett besök till Ingå kommuns Företagsklinik. På en mindre ort vinner man på att samarbeta, som vi i Laserhuset eller företagarna i Byggcenter 51 (se artikeln ”Allt under samma tak). Vi konkurrerar inte med varandra, utan stöder varandra.

Vilket är ditt bästa minne av tiden som företagare på orten?

– Man behandlar också barnlöshet med laser. Jag hade ett par som besökte mig efter att de hade försökt få barn i många år. En tid senare fick jag ett textmeddelande av dem: ”Nu är vilda Matilda på väg.”

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Jag började i Laserbastun, nu är jag i Laserhuset, och jag brukar skämtsamt säga att näst på tur är väl Laserslottet. Men i ärlighetens namn börjar det vara dags att trappa ner på arbetsinsatsen lite. Om fem år jobbar jag förhoppningsvis en dag i veckan, min dotter Elin har tagit över verksamheten och huset är fullt av aktivitet. Vi drömmer också om att få hit en privatläkare. En läkare skulle komplettera vår verksamhet perfekt.  Ingå hade tidigare en privatläkarmottagning, som gick riktigt bra.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 27.02.2017