Första sommaren överträffade alla förväntningar för nya Ingåföretagare

Lill-Breds
Lill-Breds ligger mitt i Ingås kulturlandskap, intill stamväg 51.

Lill-Breds bärgård är ett klassiskt landmärke vid stamväg 51 i Ingå. Den här säsongen har det unga företagarparet Gustav och Jenny Hildén förnyat konceptet med både café och förmedling av lokalt fiskade kräftor. Kunderna har varit glada – och överraskande många, berättar Gustav Hildén. 

Vilka är ni?

– Jag, Gustav, är en bondson från ett jordbruk i Ingå. Min fru Jenny är från Sibbo, också hon har jordbrukarbakgrund. Hösten 2016 fick vi möjlighet att köpa Lill-Breds bärgård och nappade på erbjudandet. Vi har båda företagarbakgrund och visste vad som gäller: Mycket arbete och lite fritid, men också många roliga stunder.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag har drivit ett eget byggnadsföretag i Ingå sedan 2011 och jobbat inom byggbranschen i över tio år. Jenny har varit caféföretagare i Karis sedan 2013. Därför ville vi testa att öppna ett café på Lill-Breds.

IMG_1112
Från byggare till bärodlare. Gustav Hildén, 27, har bytt bransch.

Hur har det gått?

– Det har varit ett jättelyckat koncept och kunderna har varit glada och positiva. Tanken var att anställa en försäljare och tillsammans klara av allt på tremanhand, men det var helt omöjligt. Vi har haft flera hundra besökare per dag. Bara i caféet har vi i genomsnitt 130 individuella köp om dagen, och då betalar många för en hel familj. Det är över all förväntan.

IMG_1115
– Vi visste vad vi gav oss in på, men sommaren har inneburit otroligt mycket jobb. Men all fin feedback gör att jobbet känns roligt, säger Jenny Hildén. Hon har dragit nytta av sin bakgrund som caféföretagare och öppnat ett nytt Ingåcafé på Lill-Breds.

Varför valde du att bli företagare i Ingå, Gustav?

– I grund och botten är jag Ingåbo. Jag trivs här. Och det säkraste sättet att få jobba i den egna hemkommunen är att bli företagare.

IMG_1127
Lill-Breds huvudnäring är fortfarande bärförsäljningen, närmare bestämt jordgubbar. Självplock är ett omtyckt alternativ.

Vilka är de bästa sakerna med Ingå?

– Jag trivs eftersom det är en liten kommun. Ingå växer i lämplig takt. Befolkningsantalet har inte exploderat, utan stiger sakta men säkert. Här finns kvar byskolor, och jag har inte heller något att klaga på när det kommer till hälsovården eller saker i allmänhet. Man använder förståndet när man fattar beslut här – våra beslutsfattare håller inte på och ror och hopar hit och dit.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– Under åren som byggföretagare hade jag ofta kontakt med kommunens byggnadssektor – och den funkar bra. Det är en positiv sak att organisationen inte är stor och tungrodd, utan det är lätt att få kontakt och diskutera med rätt person. 

Hur är Ingåborna som kunder?

– Ingåborna är jordnära och trevliga människor. Här finns en gemenskap och talkoanda som är svåröverträffad.

IMG_1134
Lill-Breds har öppet alla dagar under sommaren, oavsett om det regnar eller snöar. Från skolstarten är bärgården och caféet öppet fredag till söndag.

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Du ska bara bestämma dig och våga prova. Vågar du aldrig prova, får du heller aldrig något. Var beredd på att det är kämpigt i början, men fördelarna är många med att vara företagare och få lämna sitt eget fotavtryck.

IMG_1143
Nyhet. Lill-Breds förmedlar också lokalt fiskade kräftor från ett annat Ingåföretag, Viltgården. Att se levande kräftor är en spännande upplevelse för bärgårdens yngre besökare.

Vilket är ditt bästa minne av tiden som företagare på orten?

– Från tiden som byggföretagare är det definitivt när vi renoverade ett 200-300 år gammalt karaktärshus i grannskapet och gav det nytt liv. Det var många känslor involverade i projektet och huset blev fint. På Lill-Breds är det definitivt att lyckas med hela helheten.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Vi kommer att utveckla verksamheten genom att ta in nya grödor och utvidga försäljningen av livsmedel. Vi kommer att fortsätta jobba för en mångsidigare gård, kanske med några djur, dit barnfamiljer kan komma för att tillbringa en dag på landet.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

IMG_1114
Sött och salt. I caféet finns allt från lösglass och söta bakverk till salta pajer, smörgåsar och croissanter.


Senast ändrad: 22.08.2017