Ravintola Scola Barösundissa © Benjamin Lundin

I Ingå blev företagarparets dröm om en skärgårdsrestaurang verklighet

Restaurang Scola bjuder in båtfolk och andra hungriga matgäster att smörja kråset i Barösunds gamla skola.

På några få år har verksamheten vuxit så det knakat med presentshop, café, glasskiosk, bybutik och torgverksamhet – och målet är ett levande litet hamnsamhälle.

Företagarparet Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen berättar varför det lönar sig att starta business i Ingå.

Vilka är ni?

Linda Hellström-Pasanen: Vi heter Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen och vi driver en skärgårdsrestaurang i Barösund som använder närproducerade råvaror och lokala produkter så långt som det är möjligt.

Petteri Pasanen: Förra året tog vi över bybutiken i Barösund, som vi nu driver tillsammans med Anne Ek, och i sommar kommer vi att öppna ett kafé i gästhamnen.

Vilken är er bakgrund?

Linda: Vi träffades när vi båda jobbade i restaurangbranschen i Helsingfors, där Petteri också har drivit en egen restaurang.

Petteri: Sedan började det komma barn och då flyttade vi till Ingå. Linda startade en cateringfirma som fortfarande är aktiv och jag har haft ett byggföretag. 

Varför valde ni att bli företagare i Barösund?

Linda: Det har alltid varit en dröm att få driva en skärgårdsrestaurang. Barösund hade alla förutsättningar – det ligger vid den livligaste båtleden, mitt mellan Helsingfors och Hangö. Vi är själva båtfolk och vi hade saknat ett ställe där man kunde lägga till och äta en ordentlig á la carte-måltid. Vi valde också Ingå eftersom vi här hade möjlighet att använda lokala produkter. Vi har direktkontakt till fiskaren och odlaren som vi köper grönsaker av.

Hur har det gått?

Linda: Det har gått jättebra, även om det bitvis inte har varit speciellt bra väder under våra första två år. Vi har plats för 90 personer inomhus och 150 på vår uteservering. Under vår första säsong hade vi en värmebölja som varade i 33 dagar och då var det fullt hus från morgon till kväll. 

Hurudana är Ingåborna som kunder?

Linda: Vi har blivit fantastiskt väl mottagna på alla sätt, både av Barösundsbor och Ingåbor. Varken jag eller Petteri är från Ingå från början, men vi har alltid känts oss välkomna.

Petteri: Vi har blivit nära bekanta med många kunder under den här korta tiden. Stamgästerna är en av orsakerna till att jag ser fram emot att öppna restaurangen igen. Det ska bli roligt att få se alla bekanta ansikten.

petteri pasanen, barösundsboden
Bybutikens framtid var hotad för några år sedan. Men tack vare en gemensam satsning från paret Hellström-Pasanen och den tidigare butiksinnehavaren Anne Ek kunde den fortsätta hålla öppet året om. Foto: Benjamin Lundin

Vilka är de tre bästa sakerna med att vara företagare i Ingå?

Petteri: Havet och naturen är toppargument, och där ingår givetvis skärgården. Det är också lätt att samarbeta med andra företag – den biten fungerar bra här. Kontakten till kommunen löper också bra – det är lätt att få hjälp därifrån. 

Linda: Miljön, absolut. Och det faktum att alla känner alla, att det är en liten ort med låga trösklar. Tvåspråkigheten är också viktig för mig – det är roligt att kunna arbeta på både finska och svenska.

Hur upplever ni att samarbetet med kommunen har fungerat?

Petteri: Det har alltid varit lätt att få hjälp av de olika instanserna. Vi har en bra dialog med tjänstemännen, ända från tekniska sektorn till kommundirektören.

Linda: Det är nära. Vi har erfarenhet av byråkratin i Helsingfors och där är allt mycket mindre personligt. Du vet inte vem som tar emot ditt papper. Här kan du komma in och diskutera med bekanta ansikten. Vi tog kontakt med Sydspetsens miljöhälsa i ett tidigt skede och har haft ett nära samarbete med dem hela tiden. På det viset kunde vi hela tiden rådgöra med dem hur de ville att vi skulle lösa frågeställningar som dök upp längs vägen.

Hur ser ert företag ut om fem år?

Petteri: Högst upp på önskelistan är att utöka antalet båtplatser. Just nu har vi 25, 30, beroende på hur man lägger till.  Vi har också ett samarbete med byarådet i Barösund där vi tillsammans rustar upp gästhamnen. Som bäst håller vi på att förnya torgets infrastruktur. Tidigare har alla försäljare haft med egna bord, men nu bygger vi tio små bås med tak. 

Linda: Vi vill att det här ska bli en skärgårdshelhet där man får bensin, där man får mat och där man kan övernatta. Allt som en gästhamn behöver. För tillfället är verksamheten väldigt säsongsbetonad, men vi skulle vilja ta emot fler grupper året om. Nytt för i år är också två seglingsevenemang: Seapoint Race, som går från Helsingfors till Barösund, och Barösund runt, som har både start och mål i gästhamnen.

Vad skulle du vilja hälsa till andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

Linda: Våga. Det ger mycket. Ta risken och satsa fastän den ekonomiska situationen är som den är. Just nu händer det mycket här i skärgården – här finns Älgsjölandet, Bjurs, Sågen , Jakobshamn, Westerby gård – och ju mer det finns här, desto mer folk kommer det. Sommaren är kort, men om vi alla samarbetar så räcker kunderna till åt alla.

Vilket är ert bästa minne från tiden som företagare i Ingå?

Petteri: Det var nog när vi öppnade restaurangen. Det var en stor stund när kunderna började strömma in genom dörren och tackade oss för att vi hade rustat upp den gamla skolbyggnaden.

Linda: När vi öppnade var en viktig dag, dels för att vi lämnade ett så stort projekt bakom oss. Det har också varit rörande när våra stamgäster i slutet av säsongen har kommit fram och kramat oss, tackat för den gångna säsongen och sagt att de kommer igen nästa år.

linda pasanen, scola
– Vi har blivit fantastiskt väl mottagna på alla sätt, både av Barösundsbor och Ingåbor. Varken jag eller Petteri är från Ingå från början, men vi har alltid känts oss välkomna, säger Linda Hellström-Pasanen. Foto: Satu Holmlund

 


Senast ändrad: 23.11.2017