Hon hjälper allt från katter till krassliga ormar

Wuorimaa 1
Fullt upp. Sommaren är en bråd tid på Kaisa Wuorimaas veterinärmottagning i Ingå. Hennes och Martina Bergströms (till vänster) vanligaste patienter är katter och hundar, men också hästar.
Kunderna kommer från alla väderstreck till den lilla kliniken med den personliga servicen. Veterinär Kaisa Wuorimaa flyttade under många år runt i Finland och hann även testa på att bo i USA. Till sist landade hon i havsnära Ingå – och här planerar hon att stanna.

Vem är du?

– Jag är veterinär Kaisa Wuorimaa och har haft min mottagning i Ingå i tolv år. Mest behandlar jag katter, hundar och hästar, men även mer exotiska djur som marsvin och minigrisar. Det mest udda djur jag har haft här på mottagningen var en orm med andningsvägsinflammation.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag utexaminerades som veterinär 1998. Efter det jobbade jag några år som vikarie runt om i Finland. En tid bodde vi i USA, eftersom min man jobbade där. Men där var det svårt att få tillstånd att arbeta som veterinär. Det var alldeles efter 9/11 som jag ansökte om lov och jag fick det beviljat först två år senare – när vi var på väg att flytta hem till Finland.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Efter vår tid i USA flyttade vi till Ingå och jag började jobba på en smådjursklinik i Salo. Jag har ett stort hästintresse, och via det träffade och lärde jag känna nya människor. Jag hjälpte mina vänner med deras sjuka djur. Vaccinerade hundar hemma på gården. Då sa min svärmor: Borde du inte öppna eget? Och på det sättet började det.

Hur har det gått?

– Vi har kunder från Ekenäs, Lojo, Kyrkslätt, Esbo och Vanda. Fastän stora veterinärkedjor har etablerat sig på många av de här orterna finns det alltid de som vill komma till en mindre klinik och få personligare service. Också fastän de är tvungna att köra en bit.

Wuorimaa2_resized
Kaisa Wuorimaas veterinärmottagning ligger i ett mysigt gammalt trähus intill Ingå å.

Vilka är de tre bästa sakerna med Ingå?

– Havet. Jag älskar havet, att det är nära. Och naturen. Ingå ligger också centralt. Det är nära till huvudstadsregion om man vill åka dit. Men det är faktiskt ganska sällan man är tvungen att göra det. Allt finns här.

Hur har samarbetet med kommunen fungerat?

– Jag hyr huset som min veterinärmottagning finns i av kommunen. Det har aldrig varit några problem. 

Hur är Ingåborna som kunder?

– Jag har jobbat överallt i Finland och kan konstatera att här i Ingå finns väldigt trevliga kunder. Jag trivs jättebra att jobba här. Det är mycket fråga om personkemi på en liten ort – det är lika viktigt som yrkeskunnighet. Eftersom jag har varit här länge har jag fått många stamkunder och vet vad de vill ha och inte ha.

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Jag har bara haft positiva upplevelser. Du har en viss frihet som företagare. Jag skulle ha svårt att börja jobba för någon annan. Men att vara företagare kräver en viss attityd. I synnerhet i början är man tvungen att jobba mycket och alltid finnas till hands för att skapa kontakter.

Vilket är ditt bästa minne av tiden som företagare på orten?

– Innan jul fick vi in en hund som hade ätit en pannlapp. Tarmen var helt förstörd och vi opererade i nästan tre timmar. Det var ett jätteingrepp. Jag måste erkänna att jag misstänkte att den kanske inte skulle klara sig, men hunden överlevde och mår bra än i dag. Det är svårt att välja ett enskilt favoritminne, men det här är en av dem.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Vi fortsätter i samma stil. För tillfället jobba vi bara två på kliniken, jag och veterinärsassistent Martina Bergström, men i framtiden skulle vi gärna ha en halv veterinärtjänst till om somrarna då det är högsäsong för oss.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 16.06.2017