Fem tips av företagsdoktorn

Tom Palmberg_webb
Styrelseproffs. Tom Palmberg, Ingås egen företagsdoktor har en lång erfarenhet av bank- och styrelseuppdrag bakom sig.
Vad ska du tänka på som ny företagare, eller när du vill utveckla en redan existerande verksamhet? Här kommer fem tips av företagsdoktor Tom Palmberg från Ingå kommuns Företagsklinik. Varje vecka hjälper han både nya och gamla Ingåföretagare – helt gratis.

1. Skulle du köpa den här produkten eller servicen av dig själv? Ställ dig själv den frågan. Det här tipset riktar sig speciellt till startupföretag, men det lönar sig alltid att reda ut två grundläggande saker: Vad är produkten och vad är servicen? Om du inte kan förklara det här för dig själv är det svårt att sälja in konceptet hos någon annan.

2. Var finns dina kunder? Är de i Ingå? I huvudstadsregionen? Nationellt? Globalt? Man behöver inte bli miljonär på ett år, men du vill säkert gärna kunna leva på det du gör. Då måste du fundera över var den potentiella köpkraften finns – och hur du når ut till de kunder som behövs för att få i gång kassaflödet.

3. Var noga med faktureringen – och följ upp att kunderna faktiskt betalar. Om du slarvar med att skicka ut räkningar spelar det ingen roll hur hårt du arbetar: Pengarna tar förr eller senare slut. Om du skickar ut alla fakturor först när kassan tryter finns en risk att kunderna inte genast kan betala. Och om du sedan går med mössan i hand till banken är sannolikheten liten att de beviljar extralån. Betala därför också i din tur dem vars tjänster du har anlitat.

4. Lyft fram möjligheten till hushållsavdrag i din marknadsföring. Det maximala hushållsavdraget per person är 2 400 i året. För ett par är det årliga maximala avdraget 4 800 euro. Hushållsavdraget gäller många olika branscher, från städhjälp till badrumsrenoveringar. Alla känner inte till det här, så informera om hur billiga dina tjänster egentligen är när man tar hushållsavdraget i beaktande.

5. En företagare måste kunna kombinera arbetet med sitt andra liv. Hur passar det här in i dina 24 timmar på dygnet? Har du någon därhemma som hjälper dig, och hur förhåller sig den personen till att du inledningsvis kanske är tvungen att arbeta både mer, och mer oregelbundet, än på ett arbete med fasta tider? Försök dela upp dygnet i 8 timmar arbete, 8 timmar fritid och 8 timmar sömn för att uppnå en sund balans.

Företagsdoktor Tom Palmberg har fyrtio års erfarenhet av företagsvärlden, med allt från toppjobb inom internationell banking till styrelseuppdrag i flera familjeföretag på sitt CV. 

Sedan några år tillbaka bor han i Ingå, där han hjälper aspirerande företagare att komma i gång och fungerar som bollplank för företagare som vill utveckla sin verksamhet.

Boka ett klinikbesök per e-post: eija.taskinen(at)inga.fi.

Läs mer


Senast ändrad: 17.08.2017