Virtual reality-spelevenemang © Benjamin Lundin

Här finns något för alla

Friluftsmänniskor, idrottare eller bokmalar. I Ingå finns något för alla att fylla sin fritid med.

Om du gillar att snöra på vandringskängorna är Ingå en skattkammare av natursköna platser att besöka – från Kopparnäs naturskyddsområde i öster till alla otaliga naturstigar i den haktappande vackra skärgården. Om du vill ha ytterligare en morot för att ge dig ut i friska luften kan du försöka hitta alla geocacher som vi har gömt runt om i bygden!

Här finns också en spånbana, en idrottsplan, en idrottshall, skjutbanor och ett utomhusgym – för att nämna ett axplock av alla platser där du kan svettas. Dessutom kommer vi snart att få en hundpark till Ingå kyrkby.

Biblioteket är kommunens vardagsrum. Här kan du göra mer än botanisera i vår omfattande samling böcker – du kan slappna av i en fåtölj i vår spelgrotta, få information om kommunens tjänster eller rentav köpa fiskelov.

Om du är sugen på en film kan du släntra in på den kommunala biografen IoBio.

Orten har också en spännande historia. Visste du att den första finska potatisen och tomaten odlades i Fagervik? Eller att Ingå omnämns i historieböckerna redan 1008? Då landsteg enligt Enligt legenden vikingen Olav Haraldson, senare St. Olof, i Hirdal och tänkte leva rövare. Men de trollkunniga Ingåborna frambesvärjde en storm och jagade honom på flykten.

Kommunen har ett aktivt ungdomsväsende som ordnar regelbundet program, både i och utanför ungdomsgården Unccan. Kommunens uppsökande ungdomsarbetare hjälper också ungdomar som har fallit utanför systemet med att hitta sin plats i tillvaron.

Det här, och mycket mer erbjuder Ingås kommuns kultur- och fritidsväsende. Och som om det inte räckte har kommunen även ett rikt föreningsliv – nästan varje Ingåbo är medlem i en eller flera föreningar.


Fagervik kyrka, © Laura Ilona
Fagervik brukskyrka. Foto: Laura Taskinen

Senast ändrad: 24.01.2018