Prao-elevens betraktelser: "Hade inte väntat mig att det fanns så mycket att göra"

Hej!

Jag heter Olivia och är 15 år, och nu tänkte jag skriva om min upplevelse som prao-elev i två veckor på Ingå kommunbibliotek.

Jag börjar med att påpeka att jag kommer vara helt ärlig nu när jag skriver det här, annars ser jag ingen vits med att göra det över huvudtaget.

Hur hamnade jag då på biblioteket på min prao-tid? Varför valde jag det här stället? Jo, så här var det: I skolan innan prao-veckorna påminde vår elevhandledare alla niorna hela tiden om att inte välja någon arbetsplats endast för att det skulle vara enkelt att ta sig dit eller för att det skulle vara lätta arbetsuppgifter. Han sa att vi skulle välja någon plats som vi faktiskt är intresserade av – och det är klart att jag håller med, det är ju därför vi gör det här, för att bekanta oss med ett jobb vi kan se oss själva arbeta med i framtiden. Men vad gör personerna som inte har någon aning om vad de vill bli?

Tydligen frågar de efter praoplats på nästan alla platser som går, det är nämligen vad jag gjorde. Jag räknade alla platser jag frågade på – och det var runt 15 stycken, kanske mer... Och nu tänker ni säkert: Så biblioteket var liksom ditt sista alternativ? Det är både rätt och fel. Biblioteket var egentligen den plats jag först kom att tänka på när vi skulle hitta en praoplats, men det var för att jag gillar vårt bibliotek (byggnaden, alla böcker) och för att jag var nyfiken på vad man egentligen gör om man jobbar där, annat än hyllsätter böcker, så jag tyckte inte att det räckte som orsaker. Jag kunde nämligen inte se mig själv jobba där. Efter att jag frågat på nästan alla ställen jag kom att tänka på, och alltid fått nekande svar, höll mitt hopp på att helt rinna ur mig.

Då bestämde jag mig för att fråga på ALLA ställen i Ingå där det fanns en chans att få en praoplats, och det som stod framför mig var Ingå kommunbibliotek. Jag blev rätt förvånad över att jag faktiskt fick komma på prao hit, jag hade trott att platsen blivit upptagen av någon annan för länge sedan.

Hur som helst så hamnade jag där, och jag är faktiskt väldigt nöjd över det. (När jag fått platsen skuttade jag ut ur bibban och tänkte att det här var meningen att hända ända från början. WHAT’S MEANT TO HAPPEN IS MEANT TO HAPPEN, ungefär)

När jag sen, vecka 38, anlände till bibban klockan nio på morgonen väntade jag mig inte att det skulle finnas så mycket att göra som det fanns. Förutom att lägga böcker i hyllorna har jag fått leta reda på reserverade böcker, skicka iväg fjärrlån, varit med på sagostund, träffat tre hundar, åkt med till Degerbys bibliotek och lagat signum och ”täggar” på böcker. (Dessutom har jag fått se en hel del böcker som ännu inte finns i hyllorna till låns!) Jag visste heller inte det att jag skulle få så mycket ansvar, och även om jag ibland klantade mig så kändes det bra att personalen litade på mig.

Det bästa med jobbet på bibban var att det är mångsidigt och att personalen är så trevlig.

I början var jag helt säker på att det här inte är ett jobb för mig, och fastän jag inte är helt övertygad (för jag tycker inte det här jobbet utmanar mig tillräckligt) så är det nu ett alternativ.

Och till slut – eftersom ni läser en text om ett bibliotek – vill jag passa på att tipsa om tre favoritböcker!

"Harry Potter"-serien av J.K. Rowling

Jag förstår inte hur någon kan ha missat Harry Potter, men i varje fall. Om du har missat dessa böcker har du missat en hel värld. Egentligen är det här sju böcker, men regler är till för att brytas, säger man ju.

"Kanske är det allt du behöver veta" av E. Lockhart

Så. Himla. Fin. Bok. Bara. Läs. Den.

"Fangirl" av Rainbow Rowell

Väldigt rolig och gullig berättelse, även om jag själv inte är en ”fangirl” så kan jag relatera till mycket i boken.

Och det var allt jag hade att säga, tack för mig och ha det bra!

Olivia


Senast ändrad: 03.10.2016