Kom med och välj böcker till biblioteket

Osva

Vill du hellre läsa om ryska revolutionen eller emojis? Borde ditt bibliotek köpa in bilspel eller getsimulatorer? Lukas-biblioteken bjuder in kunderna att vara med och bestämma.

Biblioteken i Lukas testar en ny tjänst, Påverka urvalet, där materialurvalet görs tillsammans med kunderna. På sajten osva.btj.fi/Lukas finns listor på allt från konsolspel till franska barnböcker. Ur dem kan man önska vad biblioteken ska beställa in.

– Vi vill öppna upp verksamheten för kommuninvånarna. De ska få känna sig delaktiga i sitt bibliotek genom att vara med och påverka vilka böcker vi köper in, säger Lisa Strömsholm som är barnbibliotekarie i Raseborg.

­– Vi har valt sådana listor som vi själva har svårt att välja i, som konsolspel. Det släpps mängder av konsolspel, men vi köper bara in en liten del. Det är samma sak med litteraturen på främmande språk. Vi köper in ganska lite, och därför är det extra viktigt vilka titlar vi väljer.

Användarna ska bli mer delaktiga

Den nya bibliotekslagen som trädde i kraft den 1 januari betonar att biblioteken ska inkludera besökarna i högre grad än tidigare. Raija Selén, tf bibliotekschef för Ingå bibliotek, framhåller att möjligheten att påverka urvalet passar som hand i handsken med den nya lagen.

­– Biblioteken ska aktivera medborgarna och göra dem delaktiga. Jag tycker det här är en bra tjänst. Jag skulle gärna använda den själv om jag inte redan jobbade på biblioteket, säger Selén entusiastiskt.

Hon lyfter speciellt fram fördelarna med Påverka urvalet när det gäller mindre filialbibliotek där materialresurserna är begränsade.

Barnbibliotekarie Lisa Strömsholm poängterar att bibliotekarierna fortfarande har helhetsansvaret för vilka böcker som köps.

– Det här kompletterar vårt arbete.

Mer än bara utlån och returneringar

Påverka urvalet ännu i startgroparna. Helsingfors var först ute hösten 2015 och hittills har tjänsten bara använts av tio bibliotek i Finland, inklusive Lukas- och Blanka-samarbetena.

I Sibbo har biblioteket nu för tredje gången öppnat motsvarande listor. Specialbiblioteksfunktionär Camilla Wikstedt tror att det här är framtidens melodi. Hon förutspår att tjänsten kommer att vara en etablerad del av biblioteken inom fem år.

– Det här är ett ypperligt sätt att involvera kunderna. Det är ändå deras skattepengar det handlar om, säger Wikstedt.

– Dessutom öppnar det upp en av de dolda sidorna i vårt arbete för allmänheten. Vi sitter inte bara vid servicedisken, lånar, returnerar och plockar upp på hyllorna, som man kanske lätt kan tro.

En överraskning i Sibbo var intresset för faktaböcker.

– Vi trodde att populära genrer som deckarnyheter skulle intressera mest, men det var facklitteraturen som engagerade flest. Det är en positiv sak, ofta kan det vara svårt att veta vilken av alla böcker om den senaste trenddieten man ska köpa in, säger Camilla Wikstedt.

Hon lyfter också fram en annan fin sida med Påverka urvalet.

– Kunderna ser ännu tidigare än förut vad som är på kommande och detta kanske inspirerar dem att läsa eller reservera mer.

Så här gör du:

Rösta. Biblioteket låter kunderna att vara med och bestämma. Foto: Benjamin Lundin

Surfa in på osva.btj.fi/Lukas eller klicka på Påverka urvalet-logon på bibliotekens webbsidor.

Logga in med ditt lånekortsnummer och samma pin-kod som till webbiblioteket.

Du kan välja från vilken lista du vill.  Det går båda att rösta och att motivera sina val med en kommentar.

Listorna är öppna en begränsad tid och byts därefter ut mot nya listor.

När listorna har stängts går bibliotekarier igenom vilka böcker/spel/skivor som fått flest röster och bestämmer vad som köps in.

Om du registrerat din e-post i tjänsten får du ett meddelande ifall det du röstat på köps in.

Sjundeå bibliotek använder inte Påverka urvalet i det här skedet.


Senast ändrad: 09.06.2017