Legenden om slaget vid Hirdal 1008

År 2008 hade 1000 år förflutit sedan en finländsk ort omnämns i världslitteraturen, nämligen Herdalar i Snorresagan, vilket en del historieintresserade välvilligt tolkat som Hirdal i Ingå.

Legenden i korthet

Det hände sig alltså för tusen år sedan, närmare bestämt år 1008 att den unge norske vikingen Olav Haraldson på ett av sina härjetåg landsteg i Hirdal i Fagervik, med avsikt att röva byn på dess rikedomar.

Hirdalborna blev dock förvarnade (historien förtäljer inte av vem och hur) om Olavs framfart, byn tömdes och byborna lade sig i bakhåll i skogen. När Olav retirerade från den tomma byn anföll Hirdalborna och många av Olavs män gick förlorade när de flydde till sina skepp. Hirdalborna var dessutom trollkunniga och när Olav och hans män nådde sina skepp blev det ett enormt oväder med ovanligt svår sjö och Olav fann för gott att segla ifrån denna farliga landsända.

Detta hände i Olavs häftiga ungdom, innan han blev kung Olav den helige, kristendomens införare i Norden. Olav blev några hundra år efter sin död föremål för en utbredd helgonkult, också Finland har flera medeltida kyrkor helgats till St Olof som han kallas på svenska. Han är också riddarnas skyddshelgon, vilket gav Erik Axelsson Tott anledning att namnge Olofsborg i Nyslott efter honom.


Senast ändrad: 06.06.2016