Familjedagvård © Benjamin Lundin

I familjedagvården ser man barnet

De bygger kojor i skogen, bakar bullar och pysslar – precis som hemma. Familjedagvården i Ingå erbjuder hemtrevlig och trygg känsla med små grupper där varje barns individuella behov beaktas.

I Dals lummiga grönska bor Ingås två familjedagvårdare Heidi Hindersson och Malin Schönberg på promenadavstånd från varandra.

– Vi är egentligen ute i naturen så fort vi kliver ut genom dörren, säger Hindersson medan två av hennes dagbarn knuffar varsin kärra på gården.

På en mossbelupen bergklack en bit ifrån reser sig en ståtligt kåta. Den har hon byggt tillsammans med barnen. Inne i kåtan är det dunkelt, men mysigt.

Familjedagvård © Benjamin Lundin
Här kan Heidi Hindersson ha picknick med barnen om det regnar.

– Den ger ett bra skydd. Vi kan vara ute fastän det regnar eller blåser, säger Hindersson som inte låter vädrets makter stoppa hennes dagbarn från att leka utomhus.

Ibland, när Hindersson och hennes dagbarn är riktigt ivriga, tar de med sig hängmattor ut i skogen. I dem kan barnen vila på maten.

Flexibilitet är ett ledord

Också den här dagen är det aktiviteter ute i det fria på schemat. Så fort morgongröten är uppäten åker halaren på och äventyret väntar. I dag är det lek i parken i Dal som gäller tillsammans med Malin Schönbergs dagbarn. De ordnar gemensamt program några gånger i veckan.

Familjedagvård © Benjamin Lundin
Djur och natur. De här tre glada jyckarna bor hemma hos familjedagvårdaren Malin Schönberg.

– Vi går på sagostunder i biblioteket, gympar i Merituulen koulus gymnastiksal eller hittar på något annat trevligt, säger Malin Schönberg.

Familjedagvård © Ingå kommun
Sagostund på Ingå bibliotek.

I familjedagvården känner barnen att de kan påverka innehållet och att deras åsikter och önskemål tas i beaktande. Flexibilitet är ett ledord. Här finns inte så strikta rutiner, utan leken får ta den tid den tar.

– Familjedagvården är ett bra komplement till daghemmen. Det är fint att vi kan erbjuda olika valmöjligheter i Ingå, säger kommunens chef för småbarnspedagogik Charlotta Nyholm.

– Alla barn trivs inte i stora grupper. Vi vill värna om det lilla barnet, vi finns till och är genuint närvarande. Vi ser, hör och uppmärksammar varje barn, säger Heidi Hindersson.

En av fördelarna med familjedagvården är att det inte sker några personalbyten under dagen.

– Barnen har en fast, trygg punkt och när föräldrarna hämtar dem på kvällen kan vi gå igenom dagen tillsammans, säger Malin Schönberg.

Dessutom serveras rejäl husmanskost varje dag.

”Barnen får tid”

Familjedagvård © Benjamin Lundin
Dottern stormtrivs i familjedagvården och mamma Åsa Holmberg är nöjd.

Åsa Holmberg har haft sin dotter hos Heidi Hindersson i mer än två år och är nöjd. Hon valde alternativet familjedagvård eftersom det erbjuder ett individuellare upplägg och mycket utevistelse.

– Barnen får mer tid och programmet är flexiblare. Det går inte enbart på rutin, utan anpassas enligt barnens önskemål.

Att öppna sitt hem för andras barn kan för många kanske kännas märkligt, men hos Ingås familjedagvårdare är varje barn välkommet.

– Vi vill att barnen ska känna sig som hemma, säger Heidi Hindersson.

– När de är hos oss är de som våra egna. Det här är ett viktigt jobb, rentav en livsstil.

I Ingå finns några lediga platser inom familjedagvården. Gruppstorleken är maximalt 4 heldagsbarn och 1 barn i kompletterande dagvård för förskolebarn. 

Har du frågor om familjedagvården?

Mer info:
Charlotta Nyholm
09 29 515 312
charlotta.nyholm(at)inga.fiSenast ändrad: 27.11.2017