Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

”All service man behöver”

Moisio

De har besökt alla gästhamnar i Finska viken. Men varje gång paret Moisio har vägarna förbi Ingå svänger de fören mot gästhamnen för att njuta av utsökt pizza.

Längst ute på jordpiren i Ingå gästhamn sitter Reijo Moisio tillbakalutad vid ett träbord. Semesterhatten och solglasögonen har åkt på och i handen håller han en kall, kondensfuktig dryck.

En bit i från guppar segelbåten Sorbet, som han och hustrun Marita Moisio tillbringar somrarna i.

– Vi är från Helsingfors. Eller: Egentligen är vi från Orimattila, men båten har vi ankrad i Helsingfors. Vi flyttade därifrån för tolv år sedan, men havet lämnar man inte, säger Reijo.

Paret Moisio är pensionärer och brukar varje år ge sig ut på en flera månader lång seglats. Den här gången står Bottenviken som destination.

– Vi har besökt så gott som alla hamnar i Finska viken, både på den finska och estniska sidan, men Bottenhavet och Kvarken är nya platser för oss, säger Reijo.

Bra restauranger

Ingå gästhamn brukar paret alltid passa på att lägga till i när de passerar.

– Jo, det har blivit många besök. Vår segelförening har ett ställe på Sådö, så vi kommer alltid hit för att handla i butiken. Vi tycker att Ingå är en bra plats. Därför stannar vi alltid här när vi passerar på väg västerut eller österut. Här finns bra restauranger och all service man behöver som båtfolk.

– Butiker, du kan tanka båten, du kan tömma septiktanken, räknar Marita upp.

Hon ger också en eloge till en av hamnrestaurangerna.

– Jag vill speciellt lyfta fram det där pizzastället, Deltacafé. De gör bra pizzor. Och deras hamburgare har ordentliga biffar.

Sorbet är en fransk Jeanneau-segelbåt, modell Eolia, komplett med gummibåt och solpaneler (”i fall strömmen tar slut”). I akter har de surrat fast två cyklar. De är redo för allt – segelbåten ska trots allt vara deras hem de kommande månaderna.

– Vi sjösatte båten den första april och tar upp den först någon gång i oktober, säger Reijo.

Det kommer att bli både en och två pizzor i Ingå innan det är dags för Sorbet att sova vintersömn på landbacken igen.

Text & foto: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 04.07.2016