Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

I dag turister, i höst Ingåbor

Glada turister i hamnen © Benjamin Lundin
Destination Ingå – för gott. Familjen Othman med pappa Stefan, mamma Jarna, dottern Kia och sonen Kristofer (ej med på bilden) ska flytta till Ingå i höst. Med på flyttlasset är golden retrievern Raffe och hans djurkompisar.

Med en påse ärter i handen, droppande glassar och en gladlynt golden retriever som flämtar i sommarvärmen är den solglasögonprydda familjen Othman själva sinnebilden av ett gäng turister.

Det gäller att passa på nu.

Snart är de nämligen inte längre turister – utan fullfjädrade Ingåbor. I höst går flyttlasset till Västnylands dolda pärla. Närheten till naturen och möjligheten att få utöva sin hobby vid husknuten lockade.

– Vi har en häst och nästan alla i familjen rider. Det var en tomt till salu med byggnadsrätt för ett hus och ett stall och vi konstaterade att våra önskemål och kommunens regler fann varandra, säger Stefan Othman.

– Så vi sålde vårt hus i Esbo, säger Jarna Bach-Othman.

”Spännande”

Störst blir kanske omställningen för familjens dotter Kia, som lämnar sina gamla klasskompisar och börjar i Kyrkfjärdens skola. Men hon är inte alls orolig, utan ser fram emot att träffa nya vänner.

– Jag tycker det är ganska spännande, säger hon.

Till familjen hör också storebrodern Kristofer, 17, hästen Ami, en labrador och två golden retrievrar.

I gästhamnen guppar familjens Marino 8 000. Egentligen hade de tänkt åka till Hangö, men vindarna gjorde att familjen aldrig kom längre än till Ekenäs. På hemresan bestämde sig för att ta en avstickare till Ingå gästhamn och kolla in sin blivande hemort.

– Hamnen är väldigt snygg och prydlig. Nästa år hoppas vi på att få en båtplats här, säger Stefan Othman.

Förälskat sig i Ingå

Familjen Othman har rötter både i Esbo och Östnyland, men någon koppling till Ingå har de inte sedan tidigare. Ändå har de redan förälskat sig i platsen.

– Här är jättevackert! Och här finns bra service: Skolor, bank, matbutik, frisör, inredningsaffärer, Alko, veterinär, säger Jarna Bach-Othman.

– Här finns allt vi behöver, konstaterar Stefan Othman.

Text & foto: Benjamin Lundin

Tidigare berättelser från hamnen

Ingås gästvänlighet imponerar på tyska seglare

Merihukka har hittat hem

"Här finns all service man behöver som båtfolk"


Senast ändrad: 08.07.2016