Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

Ingås gästvänlighet imponerar
på tyska seglare

Glada turister i gästhamnen © Benjamin Lundin

Maria och Jürgen Gerth slutade sina jobb och gav sig ut på en långseglats. Deras första möte med Finland någonsin är Ingå gästhamn. De är imponerade över den fina servicen.

Molntäcket hänger grått över gästhamnen i Ingå, men det är rena rama solsemestern jämfört med hur Maria och Jürgen Gerths resa hit såg ut.

– Det var kallt. Regnigt. Och vinden kom alltid från fel håll. Det var ingen semester – det var arbete.

Så beskriver Maria Gerth parets seglats från Tyskland. När jag träffar dem har de tillbringat tre dagar i Ingå. Var det värt den strapatsrika färden?

– Det var definitivt värt det, slår Maria Gerth fast och Jürgen nickar instämmande.

Parets resa gick via Polen, Litauen, Lettland och Estland.

– Det här är vår första hamn i Finland. Vi kom rakt från Tallinn, säger Maria.

Ingå gästhamn är inte bara den första platsen där paret ankrar i Finland under den här resan. Det här är också deras första Finlandsbesök någonsin. De säger att det är för tidigt att säga något om Finland som helhet, men löser lovord över Ingå.

– Naturen är vacker här. Invånarna är väldigt trevliga. Hamnmästarens fru ...

GästhamnMaria Gerth försvinner ner i kajutan innan hon hinner avsluta meningen. Hon kommer upp med en katalog över finländska gästhamnar 2016.

– Den här gick inte att köpa i Tyskland, de hade inte årets upplaga någonstans. När vi kom till Ingå råkade vi träffa hamnmästarens fru, som sa vart vi skulle gå för att köpa den. Men den var slut. Så vi gick tillbaka till henne, och hon sålde sitt exemplar till oss. Sitt eget exemplar, som hon skulle ha till privat bruk. Servicen här är något alldeles extra.

Katalogen är viktig för dem, förklarar Jürgen Gerth.

– Navigationssystemet är annorlunda här.

Parets resa kommer att fortsätta norrut längs den finska kusten. Sedan bär det av mot Sverige och Danmark. Hemma i Tyskland räknar de med att vara först i september.

Båten de färdas i är en Hansa som heter Amica.

– Det är vår tredje säsong med henne, säger Jürgen.

Någon liknande långfärdsseglats har de ändå inte gett sig ut på tidigare.

– Vi jobbade ända tills i fjol. Då bestämde vi oss för att sluta jobba och ge oss ut på den här resan, säger Maria Gerth.

– Vi har jobbat väldigt hårt för det här.

Text & foto: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 23.06.2016