Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

Säsongen börjar och slutar i Ingå

Jere Erkkilä © Benjamin Lundin
Fem veckor till havs. Jere Erkkilä har landat i Ingå hamn efter ett ordentligt sommaräventyr.

En alldeles strålande plats. Så beskriver seglaren Jere Erkkilä Ingå hamn, där han nu landar efter fem veckor till havs. Med sig på resan hade han sin hatt, sina två hundar – och ett bastutält.

Brunbränd och leende, med solhatten käckt på sned, promenerar Jere Erkkilä omkring över skrovet på Veeruska. Båten som har varit hans hem i över en månads tid.

I början av juni sjösatte han henne i Ingå. Efter många äventyr till havs är det nu dags att återvända till landbacken. Erkkilä berättar att han alltid brukar sjösätta båten i början av sommaren, ha några intensiva veckor av segling, och sedan ta upp den när vardagen kallar.

– Det är onödigt att båten blir också stå någonstans.

Han köpte Veeruska för tjugo år sedan när han och hans fru skulle lära sig att segla.

– Vi hade planerat att byta ut den mot en nyare båt, men den här har visat sig ha många goda sidor. Den ryms in på låga platser och kajutan är förvånansvärt stor med tanke på båtens storlek, som bara är 28 fot.

”En lottovinst”

Det är inte första gången Veeruska besöker Ingå. Erkkilä vet berätta att hon har laminerats i Täkter redan på 80-talet. Men trots sina decennier på nacken är hon i sällsynt bra skick.

– Det är samma sak med både sommarstugor och båtar, man hittar alltid på något att göra, säger Erkkilä anspråkslöst.

Under två av de fem veckorna till sjöss hade han sin fru med på resan. När hon åkte tillbaka till jobbet var det bara han och hundarna Ava och Osmo kryssade fram mellan holmar och skär.

– De är två blandraser som jag adopterade via Hesy (Helsingfors djurskyddsförening). Det har varit en lottovinst för dem, att få utforska skärgården och i princip vara utomhus dygnet runt i fem veckor.

Naturupplevelser

Ingå skärgård har många platser som lämpar sig väl för naturupplevelser i fyrfotingarnas sällskap.

– Älgsjös ekskogar är alldeles lysande, säger Erkkilä.

För tvåbenta seglare är däremot Ingå gästhamn en perfekt plats att lägga till och proviantera.

– Här är nära till butikerna och restaurangerna. Dessutom verkar ni ha fått Alko hit, jag visste inte att ni hade det. Nu får man också tanka vinförråden!

Det finns bara en sak, säger han, som saknas:

– En bastu. Här finns fina duschutrymmen, men ingen bastu. Det finns det däremot vid Jakobshamn marina i skärgården, som också har en fin gästhamn.

En lösning på problemet

Som den bastuentusiast Erkkilä har han ändå en lösning på problemet: Ett bastutält.

– Folk brukar förundras och skratta när de ser det. Med det behöver man aldrig fundera över var man ska tvätta sig, det är bara att göra det i naturen. Dessutom är det lätt att vika ihop och transportera här inne.

Han stampar med foten på en av Veeruskas bänkar.

– Det tar ungefär tjugo minuter att bygga upp och värma, och som mest har vi suttit fem personer i tältet.

Nu väntar vardagens bekvämligheter hemma i Esbo för Jere Erkkilä. Men minnet av det här sommaräventyret kommer att lysa upp många mörka kvällar tills det är dags att igen sjösätta båten i Ingå.

Text & foto Benjamin LundinSenast ändrad: 26.07.2016