Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

”Vi elsker Ingå!”

Glada norrmän i hamnen © Benjamin Lundin
Glada norrmän i Ingå. Tage Christiansen, Heidi Björklöf Christiansen och Espen Christiansen semestrar i Ingå skärgård.

Espen Christiansen upptäckte Ingå tack vare sin fru som har finländska rötter. I dag är hela den norska familjen förälskad i platsen.

På jordpiren kommer familjen Christiansen gående. De har precis lagt till i gästhamnen och nu kurrar magarna. Några minuter senare sitter de nedsjunkna vid ett bord på Deltacafés uteservering med varsin kall dryck framför sig och öser lovord över Ingå.

– Här är kjempefint, säger Espen Christiansen.

Till vardags bor familjen Christiansen i Jar – en liten ort med omkring 6 000 invånare en bit utanför huvudstaden Oslo. Låter det bekant? På pappret skulle Jar kunna vara Ingås norska tvilling. Invånarantalet är detsamma, där finns närheten till havet och naturen, men också huvudstaden på pendlingsavstånd.

Sommarstuga på Trollholmen

Kanske är det också därför som Espen, Heidi och Tage känner sig så hemma i Ingå. Så hemma att de bilar hit nästan varje sommar för att tillbringa några avkopplande veckor i skärgården.

– Vi elsker Ingå! Min farfar var härifrån, säger Heidi Björklöf Christiansen.

Hon flyttade till Norge redan 1974 som liten flicka, men Ingå har alltid funnits i hennes liv. I dag har hennes föräldrar en sommarstuga på ön Trollholmen och det är där familjen brukar semestra.

– Vanligtvis brukar vi lägga till i Barösund, eftersom sjövägen är kortare dit. Men när vi vill storhandla kommer vi in till Ingå hamn, säger Espen.

”Lätt att parkera båten”

Familjen berömmer Ingå gästhamns utbud av service. De har god sjövana och hemma i Norge har de en egen segelbåt.

– Här är lätt att parkera båten, säger Heidi.

– Och så tycker jag om att promenera och titta i köpcentret Strand. Det är rätt nytt, va? Jag läste i tidningen Kompass att det är rallyföraren Marcus Grönholm som driver stället.

– Vi köpte lite kläder och stövlar där i fjol, minns Espen.

Också sonen Tage ger Ingå tummen upp. Familjen semestrade nyligen i Irland, men i jämförelse med Ingå blir den brittiska ön tvåa, enligt honom. I Ingås skärgård får han både köra båt och fiska.

– Här är bättre än andra platser, konstaterar han.

Text & bild: Benjamin LundinSenast ändrad: 14.07.2016