Småbatshamnen © Laura Taskinen

Kasta ankar i Sydkustens dolda pärla

Ingås skärgård är inte bara vacker – den är också full av liv.

Här finns inte mindre än fyra gästhamnar. Naturhamnar finns bland annat på Stora Fagerö och Gölisnäs.

Ingå båthamn - Inkoon venesatama 2

Ingå gästhamn

Småbåtshamnen i Ingå har i flera år kunnat stoltsera med det billigaste båtbränslet i Finska viken. Men det är bara en av många orsaker att lägga till här.

Här finns all service på promenadavstånd – från bibliotek till och apotek och matbutiker. I hamnen finns också ett mångsidigt shoppingcenter som drivs av ingen mindre än den tvåfaldige rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm.

På gångavstånd finns Ingås egen hundpark, där fyrfotade resenärer kan sträcka på benen. För den historieintresserade lönar det sig att bekanta sig med hembygdsmuseet Gammelgården eller den mäktiga medeltida stenkyrkan som reser sig i byns mitt.

Turistinfo i Ingå bibliotek
Strandvägen 2, 10210 Ingå
Tel. 050 464 3374
Läs mer:
Ingå gästhamn

Jakobramsjö

Med en späckad evenemangskalender – där beachvolley-turneringen i juli hör till höjdpunkterna – är det här en av de mest uppskattade festplatserna i Ingå skärgård.

Här finns också en restaurang och en bastu som går het sommartid.

N59° 59,7’ E23° 59,0’

Jakobramsjö © Laura Ilona

Älgsjölandet

Ekarnas paradis Älgsjölandet ägs av Helsingfors stad och fram till mitten av 80-talet var ön endast öppen för stadens invånare. I dag är alla välkomna till den prunkande oasen, som har blivit ett kulturcentrum i bred bemärkelse.

På Älgsjölandet finns en naturstig som går genom en av landets största ekskogar. Ön har också ett café med legendariskt goda munkar, övernattningsmöjligheter och sommartid en herrgårdsrestaurang, som serverar pizzor, fisk och vilt.Ekskogen på Älgsjölandet © Benjamin Lundin

Trots att verksamheten vuxit kraftigt de senaste åren är företagarparet Pentti Järvinen och Sari Komulainen måna om att arbeta i växelverkan med naturen.

– En stor del av ön består av naturskyddsområden. Naturen influerar allt vi gör, från konserter till konstprojekt. Vår slogan är ”luonnonlöytäminen”, att hitta naturen. Tanken är att du som besöker Älgsjölandet inte bara ska få njuta i naturen, utan också släppa in naturen och dess helande egenskaper i dig, säger Sari Komulainen.

Tel. 040 701 6301
www.elisaari.fi

Barösund

Barösund

Farleden som passerar Barösund är Finlands flitigast trafikerade.

Här finns ett myllrande skärgårdssamhälle med bränsleförsäljning 24/7, butik, bastu, restaurang, medicinskåp från Ingå apotek och café med Pelle P-shop. Gästhamnen i Barösund har 50 båtplatser. Byn kan också nås landvägen med en gratis färja (tidtabell: www.farja.fi).

Barösund fick ett uppsving 2014 då Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen öppnade en restaurang i den gamla byskolan. Sedan dess har företagarparet fortsatt utveckla servicen.

– Välkomna att uppleva Ingås skärgård – mitt i naturen, med alla bekvämligheter, hälsar Linda Hellström Pasanen.

Hamnkontoret tel. 050 3233832
www.ravintola-scola.fi
Ingå skärgård, © Laura Ilona

Senast ändrad: 20.03.2018