Fortsätt till innehållet

Midsommarens avfallshantering

Midsommaren kommer med ändringar i avfallshanteringens tidtabeller på Rosk’n Rolls område. Avfallstransporterna under midsommarveckan körs en dag tidigare än normalt. Avfallsstationerna är stängda på midsommarafton och på midsommardagen.

Tömningen av sopkärlen har inletts en dag tidigare än normalt från och med söndagen den 16.6.

Rosk’n Rolls kundtjänst och avfallsstationerna är stängda från fredag till söndag 21–23.6. Även självbetjäningen är stängd på midsommarafton och på midsommardagen men på söndag 24.6 är det igen möjligt att använda självbetjäningen på avfallsstationerna i Askola, Ekenäs, Högfors, Ingå och Lovisa. Självbetjäningscontainrarna för farligt avfall är i bruk alla dagar kl. 7–22.

På Rosk’n Rolls webbplats rosknroll.fi kan du alltid kontrollera öppettiderna för avfallsstationen närmast dig.

Låt oss förebygga att soppunkterna svämmar över

Det kan vara rusning vid eko- och blandavfallspunkterna direkt efter midsommar. Det är därför bra att packa avfallet tätt. Speciellt dryckes- och andra paffkartonger som inte plattats till fyller fort upp kartonginsamlingskärlen. Om det bara är möjligt, vänta till efter helgen med att föra avfallet till insamlingspunkten. Skräp får inte lämnas utanför sopkärlen.

Alla invånare på området kan föra sitt återvinningsbara avfall till ekopunkterna. Däremot är blandavfallspunkterna avsedda endast för soppåsar från de kunder som betalar skilt för att använda tjänsten.

”Det händer lätt att soppunkterna svämmar över under längre helger. Under sommarsäsongen har vi också gått in för en tätare tömningsrytm för de flitigast använda blandavfalls- och ekopunkterna”, säger servicechef Tuija Klaus.

Kom ihåg att låta askan svalna

Om midsommarens grillstunder ger upphov till aska, kom ihåg att först låta askan svalna ordentligt för att sedan packa den tätt innan du lägger den i soporna.

Engångsgrillar i metall hör hemma bland metallskrotet precis som andra gamla grillar som fungerar med ved, kol eller gas. Elgrillar sorteras däremot med elapparaterna. På Rosk’n Rolls avfallsstationer tas bäggedera emot avgiftsfritt från hushållen.