Fortsätt till innehållet

Känner du till Ingås mest välbevarade hemlighet – Storö butiksmuseum

Om du aldrig besökt museet, så bara lugn. Det finns flera orsaker till det! I vilket fall som helst, kan det vara dags att avlägga en visit nu.

Den främsta orsaken till att museet är en välbevarad pärla, är att det ligger på privat mark som ägs av bolaget SSAB, även om kommunen äger själva byggnaden. Som namnet säger, ligger det på Storö, som i sin tur ligger ute i det yttersta havsbandet i Ingå skärgård. Det här sammantaget gör att man inte kan ta sig dit utan att boka in sig på förhand.

Kanske är det ändå dags att göra en lokalhistorisk utflykt nu i sommar? Ingås kulturciceron Cilla Törnblom-Backman eller Hembygdsföreningens Monika Nyman guidar grupper på beställning och man åker ut till ön i Niclas Södertröms taxibåt.

För att göra resorna ekonomiska och ekologiska, prioriteras gruppvisningar.

Förutom att museet bjuder på en härlig nostalgitripp, får besökaren en uppfattning om att livet ute i skären förr inte alltid var en dans på rosor. I upplevelsen ingår en underskön båtfärd genom Ingå skärgård, så i det här fallet kan man instämma i att målet är vägenJ

Turen kan avrundas med en picknick på de släta hällarna invid vattnet – men ta rejäla skodon på för också huggormarna lär trivas på ön!  Som bonus kan man ta en tur ett av Finland få sötvattenträsk som finns på en skärgårdsö!  Sist men inte minst:  om ni väljer Storö butiksmuseum som utflyktsmål, kom ihåg att respektera guidens anvisningar och grannsämjan, så kan denna tradition fortsätta framöver!

Cilla eller Monika berättar mer om muséets historia på plats och ställe!

Våra guider Cilla Törnblom-Backman och Monika Nyman.