Fortsätt till innehållet

Naturfotograf Christian Alfthan vill förmedla stämningar och upplevelser som lever vidare

Ett signum för Christian Alfthans fotografier är mäktiga vyer som bryts av små detaljer. Det är nästintill omöjligt att inte bli berörd av människans litenhet inför naturen i hans fotokonst. Förutom att han vill föra fram det unika i olika landskap, hoppas han att hans konst ska väcka samma respekt inför moder natur som han själv känner.

Chris Alfthan vill gärna leva så enkelt och naturnära som möjligt, det är också ett sätt att komma nära sitt eget jag i en värld där tempot är högt och materialismen närvarande.

I juli är det naturfotograf Christian ”Chris” Alfthan som ställer ut sina verk i Wilhelmsdals sommargalleri. Det utlovas rymd, ljus och dynamik, men också det lugn och den frid som bara finns i vår finländska skärgård.

Chris har vistats mycket i nordliga, karga landskap som han förevigat genom sin lins. Eftersom han får ställa ut i Ingå i sommar, väljer han dock att denna gång bjuda på skärgårdsmotiv. Skärgården står honom nära hjärtat och i dagens läge, då han är småbarnsfar, sker de flesta fotosessionerna från de släta granithällarna med fri sikt mot horisonten på släktens ställe i Hangö.

Ofta använder han sig av tre kala skär där himmel möter hav som en slags hållpunkt. Farleden är livligt trafikerad, både av fritidsbåtar och stora lastfartyg som stånkar förbi. På våren är är fågellivet rikt och det finns alltid något att fokusera på.

Uppskattar hemknutarna

Chris är globetrottern som aldrig trodde han skulle slå sig ner i Finland, ännu mindre bo i Raseborg. Men så träffade han sin nuvarande sambo Jenny och i dag bor de ute på landet med dottern Ida, två år och hunden Pepe. Eftersom familjen är välsignad med var sitt familjeställe, ett i Hangö och ett på Hankelö i Ingå skärgård, kan man lugnt konstatera att de har tillgång till de lyckligaste av världar.

På landet i Hangö har flera i släkten sina egna stugor.

Den största skillnaden mellan Hangö och Ingå är att Hangö är så mycket mer utsatt för vädrets makter i och med att det är en udde.

Ingå är mer idylliskt med en historia av levande skärgård och tätt mellan öarna.

Han fascineras också över att sambons släkt länge odlade grödor och blommor på Hankelö och att det fanns både skola och butik i närheten. Idag har odlingarna förvandlats till gräsmatta eftersom den starka hjortstammen låter sig väl smaka av allt ätbart som kommer i dess väg.

Allt finns nära

Med ett litet barn styrs tillvaron i första hand enligt familjens behov. Jobbmässigt betyder det vilket mindre tid till spontana uppdrag och mer planering av vardagen. Det finns inte lika mycket tid att sitta och invänta det rätta tillfället med objektivet i högsta hugg som förr.

Familjens spanska vattenhund Pepe älskar att springa omkring på klipporna i Hangö. En rolig lek är att försöka fånga vågorna.

Chris själv är väldigt mån om den ekologiska balansen och mångfalden, vilket också gör honom bekymrad över klimatkrisen.

På stugan i Hangö ändrar landskapet hela tiden; det pågår en landhöjning och olika arter minskar samtidigt som andra ökar.

Han är också en förespråkare av den lokala naturen som motiv.

För honom är det viktigaste att bilderna talar för sig själv och skapar en speciell stämning hos betraktaren.

PRESENTATION:
Chris Alfthan vill att hans bilder ska tala för sig själv.
Kontakt:

Chris hittar du på nätet: Chris Alfthan Photography(du flyttas till en ny sida)

Instagram: Chris Alfthan (@chrisalfthan) • Instagram-kuvat ja -videot(du flyttas till en ny sida)