Fortsätt till innehållet

Hantverkardagen i Ingå 13.7

Hantverkardagen i Ingå 13.7 kl. 10–14.

Gammelgårdens gröna och inbjudande hembygdsmiljö bjuder igen på sitt bästa. Det traditionella högsommarevenemanget ordnas nu igen liksom redan under årtionden.

Hantverkardagen ordnas i år i samarbete av Ingå Marthaförening och Ingå Hantverkare med oersättligt stöd av Ingå kommun. Marthorna fungerar som huvudarrangör med bland annat ansvar för den traditionella buffén med bondostsmörgåsar och annat gott, sött och saltigt. För platsreservationerna ansvarar Ingå Hantverkare rf.

Den traditionella potatisgröten utgör en självskriven del av Hantverkardagen. Marthorna börjar koka den läckra Ingå-gröten tidigt på lördag morgon så att den kan börja säljas klockan elva. De första potatisgrötvännerna ställer sig säkert i kö i god tid.

För barn utlovas alldeles eget program. Nylands Hantverk kommer att sysselsätta barnen med olika slag av händigt pyssel som avslöjas på plats. Ingå Hantverkare bistår med flätning av små korgar i olika färger. För barn utlovas också tovning. Barnen kan också bekanta sig med de trevliga och vänliga minihästarna som lovat gästa Hantverkardagen.

För publiken bjuds olika hantverksförevisningar. Hantverkare som arbetar med vide, järn, ull, keramik och möbler ger uppvisningar och berättar om sitt arbete liksom säkert alla som sysslar med något hantverk och säljer sina alster. Årets tema är korgflätning som presenteras av Katrilli.

Försäljarna som anmält sig bjuder på stickat, virkat och vävt, tovat, sytt och snickrat. Fågelholkar, borstar och korgar byter ägare såväl som bland annat handgjorda smycken, garn, leder och kläder för stora och små. På plats finns biodlare med honung och lammfarmare med lammprodukter. Lokalt odlade livsmedel, bröd och glass, potatisgröt och konserverat kan tas med hem. Hemmet kan prydas med kort och målningar, kransar, mjukisdjur, växter och textiler.

Arrangörerna, Marthorna säljer hantverk och bakverk, Hantverkarna stickat och virkat i sina tält. Välkomna att bekanta er med föreningarnas verksamhet. Nya medlemmar är alltid välkomna. Kanske något för dig inför hösten?

Publiken kan sätta sig ned på bänkarna utanför Mangården och njuta av DoReMingås underhållning och delta i allsången som DoReMingå ordnar vid vissa klockslag som meddelas på plats. Mangården är öppen för besökare och erbjuder stillhet och svalka i värmen.

Parkeringen och inträdet är gratis. Hantverkardagen är öppen för publik kl. 10-14.

Den närmaste parkeringsplatsen är sandplanen invid Gammelgården men också parkeringsplatserna på båda sidorna av Ingå församlingshem står till förfogande. Det finns gott om parkeringsplatser också i Ingå centrum, vid torget och runt om i den förstorade båthamnen.

Välkommen och njuta av den lugna, avslappnade och behagliga hantverkarstämningen vid Gammelgårdens hembygdsmuseum lördagen den 13 juli!