Företagare i fokus: Etiska, ekologiska och hållbara Stallwallen
I Ingå finns det många gårdar där man sysslar med hästverksamhet, boskapsskötsel och hantverk. Men det finns bara en gård där du får se en verkligen retro spårvagn.
Välkommen till Stallwallen!
- Jag heter Rannvi Wallen och företaget heter Stallwallen. Till yrket är jag hästskötare, djursjukvårdare och traditionell garvare, men jag sysslar med allt möjligt och lite därtill. Jag brukar ofta säga att jag jobbar med både levande och döda djur. Och förstås med ekologiska hantverk! Arbetsuppgifterna varierar från år till år och säsong till säsong, berättar Rannvi där hon sitter i spårvagnen.
Vagnen på Stallwallen är en gammal spåra från Helsingfors. Den togs ur trafik i början av 50-talet. Innan den flyttades hit bodde den hos Rannvis släktingar i Karis.
Rannvis företag har varit verksamt från 2010, alltså redan i hela 14 år! Innan dess hade hon en översättningsbyrå tillsammans med sin man, och deras fokus var på engelska.
- Jag började jobba med översättning eftersom jag ville vara hemma medan barnen var små. När det var dags för dem att gå i skola började jag se mig om efter arbete utanför hemmet. Jag har som princip att jobba med vad som helst så länge resan till jobbet tar mindre än en halv timme. Jag trivs alldeles utmärkt med att vara företagare! Jag njuter verkligen av de här oregelbundna arbetstiderna. På morgnarna sköter jag djuren, sen tar jag itu med några jobbgrejer, tar en tupplur och fortsätter med djurskötsel igen, säger Rannvi med ett skratt.
Rannvi och hennes man valde att bosätta sig i Ingå för 26 år sedan, redan innan de hade barn eller djur. De ville flytta till den lugna landsbygden i Västra Nyland, och när de äntligen hittade den här tomten i Solberg visade den sig uppfylla allting de hade drömt om.
Etisk djurskötsel från början till slut
Utöver oregelbundna arbetstider (och tupplurar) hör gårdens djur till det bästa med arbetet. Rannvi gillar djur, att jobba med dem och att ta hand om dem.
- Etisk, naturvänlig och hållbar utveckling hör till hörnstenarna i mitt arbete. Den principen strävar jag efter att hålla fast vid i allting jag sysslar med här. Vi utnyttjar till exempel hela djuret vi slaktar till sista hår. Det här tänkesättet är en del av vår filosofi och livets kretslopp, och det är mycket viktigt för mig, säger Rannvi.
Hon framhåller också att man borde diskutera det här oftare. Rannvi har arbetat med slakt och styckning på närliggande gårdar och hon vet hur viktigt det är med närproducerad mat.
Fåren på bilderna har också en viktig uppgift – på somrarna lånas de ut till olika naturområden där de får jobba med landskapsvård. En del av dem arbetar med gräsklippning i Ekenäs skärgård medan de andra får ta itu med sly och timotej i naturskyddsområdet på Lojoön.
Rannvi och hennes familj älskar djur och livet på gården.
- Här får man andas! Det är bara att stanna upp, vara stilla och se sig omkring. Det här är mitt och min mans gemensamma projekt. Vi tar hand om allting tillsammans – det här är vår livsstil. Om min arbetsdag blir lång, vet jag att nån tar hand om djuren. Fastän det är jag som är företagare deltar alltid hela familjen på något sätt i allting som ska göras här. En gång när min man hade utfodrat djuren sa han att det bästa är att vakna på morgonen och få sköta om alla dem som bor på vår gård, berättar Rannvi leende.
Olika kompetensområden kopplas samman till en helhet
Rannvi arbetar med köptjänster, och det mesta av hennes inkomster kommer från att hon säljer sina egna tjänster. Hon har faktiskt en ansenlig mängd fjädrar i sin hatt, allting från förpackande av kött till hantverk och från tjänster som djursjukvårdare eller veterinärassistent till avbytartjänster på häst- och boskapsgårdar.
- Här finns inget som kan kallas en normal dag! Självfallet har jag vissa stamkunder som jag bygger upp mitt veckoschema efter. Mina dagar börjar alltid med att jag tar hand om mina egna djur innan jag fortsätter med nåt annat jobb. Nu har vi ju flasklamm också, och dessutom ska getterna mjölkas. En tupplur tar jag alltid när det är möjligt, säger Rannvi och skrattar.
Det fullkomligt vimlar av djur på gården! På Stallwallen bor islandshästar, getter, får, höns, kalkoner, hundar och katter.
Familjen har upplevt många oförglömliga ögonblick på gården under årens lopp.
- Vi har haft många fina stunder här! Och ett av dem är särskilt speciellt för mig. Jag sysslar alltså med hantverk och har utbildat mig till traditionell garvare … När jag först började bearbeta naturmaterial såsom ull och garn, insåg jag plötsligt att jag faktiskt var HANTVERKARE! Det kändes alldeles underbart. Det har tagit mig 50 år att inse att jag verkligen är en riktig hantverkare. Jag har nytta av mitt kunnande i allting jag sysselsätter mig med, säger gårdens glada värdinna.
Rannvi tänker också gärna tillbaka på alla gemytliga terrängritter som hon på tumanhand har varit på med sådana som har varit intresserade av gårdens verksamhet och naturens skönhet. Ibland har också scouter besökt Stallwallen för att bekanta sig med verksamheten, och i fjol kom en grupp ukrainska barn för att titta på de söta djuren.
Rannvi berättar att hon nu fokuserar på att utveckla gården och dess verksamhet som helhet i stället för på marknadsföring. Fällarna hon säljer är handgjorda och ekologiska. Sådana kan kunderna beställa. Rannvi påminner oss också om att de här specialtillverkade produkterna är lite dyrare än motsvarande som säljs i butikerna. En högklassig, ekologiskt producerad fäll är en smart (och naturvänlig) investering när man inte hittar en man gillar i butiken.
Den superskickliga Rannvi trollar fram fantastiska produkter av läder, ull som hon själv spinner, silver, ben och horn – och helst kombinerar hon de här materialen. Utöver allt det här har hon också tid att dansa folkdans och sy och reparera folkdräkter!
Stallwallens begåvade, mångsysslande värdinna vill ännu påminna oss om att vi alla borde tänka på vår egen konsumtion. Varifrån kommer våra saker och vår mat? Det finns åtskilliga stora företag, men vi ska inte heller glömma de små aktörerna fortfarande finns kvar.
Vi har många enpersonsföretag i Ingå för vilka ekologiska aspekter och naturvärden är ytterst viktiga.
Allting behöver inte alltid vara billigt – nu ska vi sträva efter att köpa närproducerade, högklassiga produkter och konsumera med eftertanke!
Notera! Artikeln skrevs våren 2024.