Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: Djurkonservator Teemu Salonen

Många av oss har säkert någon gång blivit förtjusta över fint uppstoppade djur – eller alternativt förfärade över misslyckade sådana. Men hur stoppar man upp djur så att de inte väcker åtlöje på webbspalterna? Vi kunde stilla vår kunskapstörst när Ingåbon Teemu Salonen gläntade på dörren till taxidermistens vardag.

Djurkonservatorn i egen hög person

Den röda hemgården är full av skallar, horn och troféer. Där finns allting från ekorrskinn till en halv mufflon och en djupfryst räv. Mitt i den zoologiska härligheten sysslar Ingås egen djurkonservator, Teemu Salonen.

Maffiga muffloner

Efter en snabb huvudräkning konstaterar Teemu att han har jobbat som företagare i 17 år. En gång i tiden blev den intressanta hobbyn ett yrke, och jaktintresset gav en tändande gnista till en karriär inom taxidermi.

Till utbildningen är han zoologisk konservator och innan han blev företagare var han anställd vid Helsingfors naturhistoriska museum i 11 år.

En rejäl kluns att jobba på!

Till och med en total amatör kan se att alla djur är alldeles fantastiska (och ser så levande ut). Men Teemu är ju heller inte någon dilettant utan en taxidermist av rang – han kan titulera sig nordisk totalmästare och han har landat på en tredjeplats i Europamästerskapet.

För att få en av dessa fina rosetter ska man tävla på följande sätt: man tar ett verk till tävlingen och det bedöms med poäng – fullpoäng, alltså 100, får man för ett levande djur och sedan poängsätts verken neråt.

Den här nordiska mästaren nappade hela 94/100 poäng för sin monterade orre. Det är alltså inte att undra att Teemu har fått stora kunder under sin karriär!

Men hur landade han i Ingå?

På Teemus hemgård på Malmkullavägen är arbetsdagarna varierande. Han nämner skinndagar, monteringsdagar och förarbeten. De senare upptar 85% av arbetstiden.

Det är trevligast att bearbeta medelstora fåglar. Teemu tycker också att det är kul att montera huvudtroféer.

Väggarna är fyllda med Teemus hantverk

Nu kommer vi till själva saken. Hur gör man alltså?

Nå så här:
Djuret tas till verkstaden och det flås. Sedan saltas skinnet och läggs i en pickellösning där det får bada i minst 3 dagar. Nästa steg är förtunning och garvning varefter hantverket monteras.

Ögat placeras på sin plats i stommen

Det tar ungefär en vecka att montera en filur som är lika stor som en hjort när alla arbetsskeden är medräknade. Om Teemu debiterade per timme, skulle hans verk bli ofantligt dyra.

Intervjuaren är åtminstone alldeles hänförd över de fantastiska verken, arbetets svårighetsgrad och alla dess miljoner olika skeden.

Fjäderfäet tar form

Till sist nämner Teemu att han har få Ingåbor som kunder. De flesta som kontaktar honom bor på lite längre avstånd. Så som ett tips till alla er som vill piffa upp er inredning – i kommunen finns en hantverkare som har skapat rykte för sig även ute i vida världen!


Djurkonservator Teemu Salonen, www.elainkonservaattori.fi(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)

Malmkullavägen 66, 10230 Ingå st, tfn 050 563 7820

Den här filuren är också en praktisk klädknagg