Utbildning ger en god framtid
Varje dag skapar vi en positiv och sporrande atmosfär i skolorna i Ingå. Har du kanske hört talas om Välmående skola? Inom ramen för den Välmående skolan uppmärksammar Ingåskolorna hur man talar vänligt till andra, tar alla i beaktande, övar sig i att känna igen andras känslor och berättar om sina egna känslor för andra.
De små läroanstalternas särskilda positiva styrka är att de vuxna och barnen känner varandra. Att man känner eleverna märks när man träffas i vardagen och i den individuella undervisningen, men också t.ex. i bedömnings- och utvecklingssamtal, övergångssamtal, idékläckning när det gäller valbara ämnen och mycket annat. Under de pedagogiska förmiddagarna funderar man på verksamhetstips i skolgångshandledarnas vardag och under de pedagogiska eftermiddagarna reflekterar lärarna över hur elevernas undervisning och handledning skulle kunna utvecklas. Det är inspirerande att tänka att det är möjligt för varje elev i Ingå att lära sig och frodas i sin egen takt, som sig själv, tack vare undervisningspersonalens gemensamma arbete.
Stödet för lärande revideras – varje barn förtjänar individuell uppmärksamhet
Det är vanligt att det sker ändringar i branschen för fostran och utbildning, och stora förändringar oroar oss. I år är det också den nationella reformen av stödet för lärande och skolgång som väcker diskussion inom fostran och utbildningen i Ingå. Reformens mål är att förtydliga och förenhetliga stödet för lärandet från småbarnspedagogiken till andra stadiet.
Även i Ingå förbereder man sig inför den kommande ändringen. Inom den grundläggande utbildningen har man grundat en egen reformgrupp som består av rektorerna, speciallärare och den sakkunniga inom fostran och utbildning. Gruppen sammanträder varje månad för att för sin del på kommunnivå säkerställa att reformen fortskrider smidigt och jämlikt. Man hoppas att reformen också ger tydliga handlingsmodeller för stöd för lärande och skolgång i Ingå.
I och med reformen borde varje elev ha möjlighet att få ännu starkare förebyggande stöd. Tidigt stöd förbättrar inte bara inlärningsresultaten utan stärker också elevernas välmående och självkänsla. Varje barn är en unik inlärare, och när eleverna upplever att de blir sedda och hörda ökar deras motivation och lust att lära sig.
I Ingå arbetar undervisningspersonalen varje dag för att främja elevernas växande, lärande och välmående. Man har önskat att reformen av stödet för ska minska den administrativa bördan vilket gör det möjligt för lärarna att fokusera mer än tidigare på det som är kärnan i deras arbete – att undervisa och stöda eleverna. Den här ändringen ökar förhoppningsvis också lärarnas välmående i arbetet och gör lärarens arbete ännu mer meningsfullt.
Inför allt det nya är det viktigt att komma ihåg allt det fina som vi redan har i Ingåskolorna. Det reviderade stödet för lärandet är förhoppningsvis ytterligare ett steg mot en mer jämlik och human utbildning. Finns det någonting bättre än att investera i en framtid där varje barn är värdefullt och viktigt precis som hen är?
Piritta Honkanen, sakkunnig inom fostran och utbildning