Ingå Vatten får projektfinansiering för vattentjänsternas regionala samarbetsprojekt
Ingå vattens och sju andra kommunala vattentjänstverks (Hangö, Raseborg, Sjundeå, Kyrkslätt, Vichtis, Lojo, Högfors) gemensamma projekt har beviljats finansiering för att genomföra NTM-centralens omstrukturering av vattentjänsterna och för att utveckla det regionala samarbetet genom ett utvecklingsanslag som har delats ut.
Antalet sökande var 35, av vilka 18 projekt valdes att förverkligas.
I Västra Nylands projekt utreds en utökning av det operativa samarbetet mellan regionens vattentjänstverk. Precis som i övriga Finland är vattentjänstverken, deras resurser och kunnande splittrade i små enheter där man brottas med den infrastruktur som ska upprätthållas och med den dåliga lönsamheten.
Samtidigt förutsätter försörjningsberedskapen, hanteringen av miljökonsekvenserna och den tekniska utvecklingen nytt kunnande och framför allt bärkraft. Det kan vara möjligt för anläggningarna att samarbeta på operativ nivå t.ex. beträffande fördelningen av kunniga personalresurser, produktionen av stödtjänster, upprätthållandet av nätverksdata, vattentäkter och driften av avloppsreningsverk.
Projektansökan baserar sig på den regionala översiktsplanen för Nylands vattentjänster.
https://uudenmaanliitto.fi/uudenmaan-vesihuollon-yleissuunnitelma-on-julkaistu/(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)
Initiativet till den regionala utredningen togs av Ingå kommun som också koordinerar förverkligandet av projektet.
- Till exempel i Ingå utgör hela organisationen av vårt vattentjänstverk 0,8 årsverken som även omfattar utveckling av verksamheten och förverkligande av investeringar, styrning av ekonomiförvaltningen och underhåll. Tillsammans med grannkommunerna och även på riksnivå har man konstaterat att små enheter är känsliga för störningar med tanke på försörjningsberedskapen. Genom att bygga upp ett regionalt samarbete kan vi vara på en stabilare grund, säger Piia Nordström på Ingå kommun.
Piia Nordström, kommuningenjör, Ingå kommun