Fortsätt till innehållet

Ingåskolornas små undervisningsgrupper och gruppstorlekar  

Ingåskolorna får ofta beröm för att de lyckats hålla gruppstorlekarna små. I Ingåskolorna fungerar förskoleundervisningen i anslutning till den grundläggande utbildningen, vilket möjliggör en smidig övergång till skolvärlden. De första åren av skolgången är betydande för att barnet ska hitta glädjen i lärandet, för motivationen och för att fästa sig vid skolgemenskapen.  

Under läsåret 2024 – 25 har till exempel de största skolorna i Ingå, den finskspråkiga Merituulen koulu, 14 förskoleelever och 11 elever i första klass, och den svenskspråkiga Kyrkfjärdens skola 16 förskoleelever och 18 elever i första klass. I de övriga svenskspråkiga skolorna är elevantalet ännu mindre: I Degerby studerar 6 förskoleelever och 10 förstaklasselever och i lilla Västarnkvarn studerar 6 förskoleelever och 3 förstaklasselever. Vid övergången till de följande årskurserna i årskurserna i skolan för de lägre årskurserna blir gruppstorlekarna större, men trots det är de relativt små.  
   
I Ingå har man ansett att det är viktigt att lärarna i små undervisningsgrupper har en ypperlig möjlighet att ge stöd, att märka det goda och att beakta eleven både som individ och som medlem i gruppen. Små undervisningsgrupper möjliggör också att barnens delaktighet förverkligas i vardagens inlärnings- och interaktionssituationer mellan vuxna och barn. I grupp sig eleven att fungera som medlem i en gemenskap och att ta andra i beaktande. Även med tanke på reformen av stödet för lärande och skolgång har alla skolor i Ingå goda möjligheter att garantera tidigt stöd till varje elev.