
Kan jag plocka bär i Ingå om utvecklingen av Joddböle fortskrider? Läs svaren på allmänna frågor
Kommunen har utarbetat svar på allmänna frågor om planläggningsprojektet Joddböle V. Kommunen följer olika plattformar på sociala medier och tidningarnas insändare och utarbetar med jämna mellanrum en uppsättning svar på allmänna frågor. Svaren har utarbetats av tjänsteinnehavarna vid Ingå kommun.
Kan man plocka bär och svamp i Ingå om projektet förverkligas?
Ja. Enligt gjorda utredningar är stålverkets luftutsläpp små och begränsar sig i huvudsak till stålverkets omedelbara närhet innanför detaljplaneområdet. Även Nylands NTM-central anser att bedömningen är korrekt i sin motiverade slutsats om MKB-beskrivningen. I MKB-beskrivningens spridningsmodellkalkyler granskades halterna av bly och kvicksilver i utomhusluften. Blyets årliga genomsnittshalt i hela det modellerade området är mindre än en tusendel av det tillåtna hälsobaserade gränsvärdet. Kvicksilverhalten kan kortvarigt vara nära stålverkets naturliga bakgrundshalt, men den stannar i genomsnitt endast på några procent av bakgrundshalten i hela det övriga modellerade området. De halter som stålverket orsakar är alltså totalt sett mycket små.
Det krävs miljötillstånd för stålverkets verksamhet. Enligt miljölagstiftningen får tillstånd inte beviljas för sådan verksamhet som förstör marken eller grundvattnet eller medför en sådan risk.
Kan man idka jordbruk i Ingå om projektet förverkligas?
Ja, se föregående svar.
Kan kommunen på något sätt påverka miljötillståndsprocessen och se till att Ingåbornas oro kommer fram?
Kommunen ger två utlåtanden om miljötillståndsansökan; kommunstyrelsen uttalar sig med tanke på allmänintresset och byggnads- och miljönämnden som miljövårdsmyndighet.
Hur kan en enskild kommuninvånare eller fritidsboende påverka miljötillståndsprocessen?
Miljötillståndet läggs fram till påseende. Under framläggningstiden, i enlighet med miljöskyddslagens (Msl) bestämmelser, har enskilda kommuninvånare och fritidsboende möjlighet att uttrycka sin åsikt om saken. Berörda parter, dvs. de vars rättighet eller fördel saken kan beröra, ges möjlighet att göra anmärkningar med anledning av tillståndsärendet.
Kan det komma sådan verksamhet till området som har en negativ inverkan på människors hälsa?
Nej. Tillstånd kan inte beviljas för verksamhet som ensam eller tillsammans med andra verksamheter medför en hälsorisk (Msl §49).
Hur kommer projektets miljö- och hälsokonsekvenser att uppföljas?
Tillsynsplanen utarbetas och godkänns i samband med miljötillståndet. NTM-centralen och den regionala miljömyndigheten (Regionförvaltningsverket) ansvarar för tillsynen.
Jag har hört att projektet sprider rökmoln som innehåller ämnen som är farliga för människors hälsa över Ingå centrum. Stämmer det?
Nej. Verksamheten genererar inga rökgaser. Vid ståltillverkningen används vätgasreducering i stället för en traditionell masugn.
Hur begränsas Rudus verksamhet?
På planområdet har man inte anvisat marktäktsområden, så som i den nuvarande planen, utan tomter. I planen har man fastställt noggranna bestämmelser för utjämningen av tomterna, dvs. grundberedningen, bl.a. placeringen av skyddsvallar och hanteringen av buller och damm med hjälp av bästa möjliga teknik.
Hur har Ingåborna hörts i ärendet?
Höranden har anordnats både genom det förfarande för delaktighet som föreskrivs i lagen om områdesanvändning och genom fri växelverkan.
Planutkastet var framlagt till påseende under sommaren 2024 och planförslaget i början av 2025. Under framläggningstiden ordnades invånartillställningar och kommuninvånarna och de fritidsboende hade möjlighet att lämna anmärkningar och åsikter. Utöver det officiella förfarandet har man anordnat informationsmöten, möjligheter att ställa frågor och möten med invånarna i närområdet.
NTM-centralen har tillsammans med aktören ordnat separata informationsmöten och höranden om MKB-processen.
Kommer Ingå att ha ett stålverk i likhet med Koverhar?
Nej. Koverhars stålverk byggdes år 1962 och dess tillverkning av stål baserades på användningen av masugnar. Detaljplanen Joddböle V tillåter endast produktion av stål som baserar sig på användning av el, dvs. stålproduktion som baserar sig på vätgasreducering.
Kan jag simma i Ingå om projektet förverkligas?
Ja. Tillstånd för sådan verksamhet som försämrar havets tillstånd kan inte beviljas. Se Lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen 1299/2004
Förlorar mitt hus eller min sommarstuga sitt värde om projektet förverkligas?
Det väsentliga i frågan är att Joddböle har varit ett industriområde sedan 1960-talet. Att utveckla Joddböle uttryckligen som industriområde har varit kommunens mål redan under en mycket lång tid.
Utgående från den bedömning av de samhällsekonomiska konsekvenserna som kommunen beställt (Sweco Oy) förväntas nya arbetsplatser skapa en ny efterfrågan på fastighetsmarknaden.
Varför är markanvändningsavtalet i kraft i 10 år? Stannar utvecklingen av Joddböle?
Man har velat ge planeringen av projektet tillräckligt med tid för att det ska kunna slutföras så högklassigt som möjligt och för att undvika onödig brådska om något oförutsägbart inträffar. I giltighetstiden har man beaktat behandlingstiderna för de besvär som kan förväntas och som tar flera år. Utöver planen kan man också anföra besvär över tillstånd som verksamheten förutsätter. Om projektet inte får de behövliga tillstånden eller om projektet får andra förhinder, har markägarna getts möjlighet att hitta en motsvarande aktör som uppfyller planens krav innan en tidskrävande planändringsprocess inleds. I enlighet med markanvändningsavtalet hålls det första uppföljningsmötet år 2029. Detta är också viktigt för markägarna som i sin tur har egna avtal med BGS.
Även om stålverksprojektet fördröjs eller inte förverkligas, stannar inte Joddböles utveckling. Kvartersområden som har anvisats med T-beteckning kan förverkligas genast när planen har vunnit laga kraft. Innan man bygger hus ska man bygga ett trafiknät och ett nätverk för vattentjänsterna på området. Markägarna och projektet ansvarar för att dessa förverkligas. Infrabyggandet kommer också att ha en betydande sysselsättande inverkan.
Allmänt taget ska man beakta att kommunens roll och påverkningsmöjligheter i tidtabellen för byggandet av området är begränsade eftersom kommunen inte har betydande markinnehav i området. Enligt markanvändningslagen är kommunen skyldig att se till att detaljplanerna är uppdaterade. Detaljplanens aktualitet ska dock bedömas först 13 år efter att den har trätt i kraft.