Fortsätt till innehållet

Karavanen till Ukraina – konkret hjälp från Finland till fronten   

Allt började i november 2022, när Magnus Londen besökte Ukraina. Han såg med egna ögon vad som pågick i landet – förstörelse, krig, nöd – men också styrka och uthållighet. På väg hem vid en tågstation tackade han en ukrainare och sa att det varit ett givande besök. Mannen svarade: ”Tack, men nu åker du hem och glömmer oss.”   

Men Magnus glömde inte. Hemkommen började han fundera på orden han hört och bestämde sig för att agera. Han kontaktade vänner och tillsammans startade de en insamling för Ukraina – det som kom att bli Karavanen Ukraina.   


Med hjälp av de insamlade medlen har man kunnat köpa fordon – ambulanser, pickups, fyrhjulingar – och generatorer, sjukhusmaterial och annan livsviktig utrustning. Idag har Karavanen Ukraina samlat in närmare två miljoner euro och levererat över 100 fordon till Ukraina. Bland bidragsgivarna finns även Ingå kommun, som skänkte 26 hopfällbara tältsängar.   

Via bekanta fick Robi Gripenberg höra om Karavanens verksamhet och deltog i ett infotillfälle i församlingshemmet. Efter presentationen gick han fram till Janne Willamo och sa: “Jag vill hjälpa till.” Det fanns en lastbil i Sverige som behövde köras via Ingå till Ukraina – Robi tackade ja direkt.   

På söndag morgon den 6 april 2025 startade resan med Tallink Silja till Tallinn. Framför dem låg 1 414 kilometer genom Estland, Lettland och Polen, ända till Lviv – en stad i västra Ukraina, 80–90 kilometer från den polska gränsen. Första dagen körde Robi och den andra chauffören, Nik Wahlberg, 850 km till Polen och andra dagen ytterligare 564 km till Ukraina. Vid polska gränsen tog tullformaliteterna 7 timmar och 29 minuter.   

Med på resan var också nio unga från Kyrkslätts gymnasium och Grankulla samskola. Kyrkslätt samlade in 31 000 € och Grankulla 28 000 € för varsin ambulans genom basarer, konserter och andra initiativ – ett imponerande resultat! Ungdomarna reste med buss från Tallinn till Lviv, där de mötte resten av gruppen.   

När konvojen till slut kom över gränsen överlämnade Nik och Robi bilarna – tre ambulanser, två paketbilar, tre pickups, en släpvagn, fyra fyrhjulingar och en 9 meter lång sjöräddningsbåt – till tre ukrainska soldater tisdagen den 8 april.   

Efter överlämningen frågade Robi: “Vad händer nu?” Soldaterna svarade: “Vi kommer med och äter middag ikväll, men direkt efter det kör vi till fronten med lastbilen och två ambulanser.” Hjälpen nådde alltså fram samma kväll och tre av fordonen togs i bruk redan nästa dag.   

Under middagen samtalade Robi med en ukrainsk officer, ansvarig för missilförsvar. Robi frågade hur länge kriget skulle fortsätta. Officeren svarade: “Max två år. Vi har bara en och en halv miljon män kvar, sen är det slut.”   

Kan det bli mer konkret?   

Intervjun med Robi gjordes under påsken, och det var med starka känslor han berättade:   
“Vi firar påsk med våra familjer här i Finland. Någon kanske åker skidor i Levi – tusen kilometer norrut. Men åk tusen kilometer sydost från Helsingfors, så är vi mitt i ett krig. Det är så nära. Vi förstår inte alltid hur omedelbar den här hjälpen är. EU skickar pengar och ammunition, men i Ukraina behöver de också elverk, sjukhussängar, bårar. Därför är jag med i det här projektet.”   

Robi berättade också att han intervjuades av ukrainsk tv:   
“Jag sa att Ukraina inte får förlora det här kriget. Vi gör allt vi kan. Jag körde bara en lastbil, men om jag inte hade kört den? Jag bidrog med mitt lilla strå. Allt Karavanen Ukraina samlat in går till omedelbara behov. I en kyrka i Lviv såg vi bilder på stupade soldater och deras barn. Det är obeskrivligt, så hjärtskärande. En kvinna i Lviv berättade att en missil slog ner 150 meter från henne förra våren. Det här är en upplevelse som tog mig i hjärtat – som när min första son föddes. Obegripligt starkt.”   

En bil med nya däck och service kostar cirka 25 000 euro. De begagnade bilarna köps från bilhandlare som ger bästa möjliga rabatt. Karavanen Ukraina har inga administrativa utgifter eller löner – alla jobbar frivilligt. Insamlade medel går oavkortade till ändamålet.    

”Man kan gå till kyrkan och lägga en slant i kollekten, men vet man vart pengarna går? Med Karavanen Ukraina vet man exakt. Det är så transparent som det bara kan bli – en hjälporganisation i dess renaste form.”   

De fordon och förnödenheter som levereras ges vidare till den ukrainska hjälporganisationen Initiative E+, som grundades efter Rysslands annektering av Krim 2014. E+ har tagit emot över 500 bilar och 100 bussar – många har byggts om till mobila fältsjukhus.   

“I lastbilarna hade vi sjukhusmadrasser, täcken, kryckor, plaststöd för brutna ben – till och med över 20 uppblåsbara bårar”, berättade Robi. “Karavanen till Ukraina frågar E+ vad de behöver och levererar just det. Inte bara kläder eller något man gissar att skulle kunna vara nödvändigt. Det är konkret. Generatorer. Mobila kraftstationer. Saker som räddar liv. ”   

”Vi berättade för Karavanen Ukraina att behovet just var 50 RIB-båtar. Snabbt startade en insamling, och pengarna räckte till båtarna, som tillverkades i Ukraina – men betalades av oss.”   

Till sist skickar Robi en hälsning till Ingåborna:   
“Hatten av för ungdomarna från Kyrkslätt och Grankulla – de var på plats, fulla av iver och engagemang. Öppna ni också era plånböcker. Den här hjälpen går direkt till de som behöver den mest. Det är konkret. Det är omedelbart.”   

Vill du hjälpa till? Läs mer om Karavanen Ukraina här: https://www.karavanen.org/finland/sv/start/(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)