Markanvändningsavtal Joddböle V

Ingå kommun, markägarna i Joddböles industriområde och Blastr Green Steel slöt ett gemensamt markanvändningsavtal, som officiellt undertecknades den 12 maj.
Avtalet fastställer hur kommunen ska finansiera den tekniska infrastrukturen och de trafikarrangemang som betjänar verksamhetsområdet. Det tar även upp olika riskscenarier, som att projektet inte inleds eller förblir halvfärdigt.
Enligt lagstiftningen är markanvändningsavtal det primära verktyget för att säkerställa kommunens ekonomiska intressen. Om beslutet att godkänna markanvändningsavtalet till exempel överklagas och avtalet därmed förfaller, kan kommunen tvingas använda så kallad utvecklingskostnadsersättning i stället.
– Markanvändningsavtalet är mycket fördelaktigt för kommunen, och Ingå får genom det en betydande ekonomisk nytta på 10,4 miljoner euro. Samtidigt är det viktigt att påpeka att avtalet i sig inte garanterar att projektet genomförs. För att projektet ska kunna genomföras behöver Blastr Green Steel en lagakraftvunnen detaljplan samt nödvändiga myndighetstillstånd, som till exempel miljötillstånd. Om markanvändningsavtalet av någon anledning förfaller och kommunen måste använda utvecklingsersättning för att täcka sina kostnader, kan den ekonomiska vinsten minska med flera miljoner euro och riskerna för negativa konsekvenser öka.
Vi förstår att detta projekt har väckt kritik, men hoppas att även de som varit kritiska kan se den nytta markanvändningsavtalet medför för kommunen, säger Robert Nyman, kommundirektör i Ingå.
Svar på frågor:
Räcker ersättningen på 10,4 miljoner euro för att täcka alla kostnader som projektet medför?
Ersättningen täcker väl de direkta kostnader som detaljplanens genomförande medför för kommunen.
Vad är frivillig ekologisk kompensation? Vad innebär det och hur bindande är det?
Frivillig ekologisk kompensation innebär att en aktör – till exempel ett företag, en privatperson eller en kommun – på eget initiativ gottgör skador på naturen, utan att lagen kräver det. Om till exempel byggande, markarbeten eller annan verksamhet minskar den biologiska mångfalden, kan aktören bevara, återställa eller förbättra ett annat område ur naturvårdssynpunkt. Syftet är att kompensera skadan någon annanstans, ofta med en motsvarande naturmiljö.
Enligt naturvårdslagen är ekologisk kompensation i grunden frivillig. Ingå kommun och Blastr Green Steel har dock avtalat bindande om att genomföra ekologisk kompensation eller motsvarande naturvårdande åtgärder för att kompensera för de naturskador som uppstår i samband med bygget av stålfabriken.
Vad gör kommunen om Blastr Green Steels projekt inte blir av?
I det undertecknade markanvändningsavtalet har kommunen, markägarna och Blastr Green Steel kommit överens om att ifall inte Blastr Green Steel eller annan av kommunen godkänd aktör har påbörjat byggandet av fabriken eller motsvarande projekt före utgången av år 2035, ska markägarna ansöka om att detaljplanen Joddböle V ändras till behövliga delar. Alternativt kan markägarna ta ansvar för de ersättningar som annars skulle betalas av Blastr Green Steel, vilket då upphäver skyldigheten att ansöka om planändring. Detta alternativ kan bli aktuellt om ett nytt projekt redan är aktuellt men mer tid krävs.
Vad händer om Blastr Green Steels fabrik blir halvfärdig?
Det går inte att ge ett säkert svar på förhand, men med tanke på den stora ekonomiska satsningen i detta projekt är det troligt att ägaren i så fall säljer det halvfärdiga projektet vidare. Den nya ägaren skulle dock vara skyldig att uppfylla alla de skyldigheter som kommunen har avtalat om i markanvändningsavtalet, eftersom avtalet kräver att dessa skyldigheter i sin helhet överförs till en eventuell ny ägare.
Kan annan verksamhet än stålfabriken etableras i Joddböle? Vad skulle det kunna vara?
I detaljplanen för Joddböle V är ungefär hälften av byggrätten reserverad för ett modernt stålverk baserat på eldrift, och den andra hälften för annan industriell verksamhet lämplig för området. Dessa verksamheter kan placeras inom områden som i planen märkts med beteckningen T. Markägare på dessa områden är Fortum, Rudus, Inkoo Shipping och Försörjningsberedskapscentralen. Inkoo Shipping kommer att fortsätta utveckla sin hamnverksamhet. Fortum har meddelat att de söker aktörer till området som i första hand använder stålfabrikens restprodukter samt elintensiv verksamhet, exempelvis datacenter.
Kommer vattnet i Ingå att ta slut om projektet blir av?
Vattnet kommer inte att ta slut. Det finns flera alternativ för att öka tillgången på dricksvatten, och kommunen utreder för närvarande det mest kostnadseffektiva alternativet. Dessa alternativ har behandlats i den allmänna plan för vattenförsörjning som ingår i planmaterialet.
Blir Ingå en industrikommun med flera tusen nya invånare till följd av projektet?
Stålfabriken beräknas skapa knappt 1000 arbetsplatser. Det har uppskattats att ungefär hälften av de anställda skulle flytta till Ingå, vilket skulle innebära att kommunens invånarantal ökar med upp till cirka 1000 personer i samband med att fabriken tas i bruk. Kommunen kan själv påverka hur många nya invånare som faktiskt flyttar till området. Det ökade behovet av service och ökade skatteintäkter från nyinflyttade skulle bidra till kommunens livskraft.