Skolcoacherna stöder skolvardagen i Ingå – verksamheten fortsätter också nästa läsår
Barns och ungas välmående diskuteras allt mer i Finland – och med goda skäl. Flera indikatorer visar på en oroande utveckling beträffande barn och ungas välmående. I Ingå vill kommunen svara på dessa utmaningar med förebyggande arbete, särskilt i skolmiljön. En viktig del av detta arbete är verksamheten med skolcoacher, som i några år har varit en del av vardagen i Ingås lågstadier. En skolcoach är en trygg och opartisk vuxen i skolan, som eleverna enkelt kan vända sig till.
– Skolcoacherna är en oerhört viktig resurs i våra skolor. De kan stöda barnen både i skolgången och i vardagslivet. Målet är att främja barns och ungas välmående och förebygga problem innan de växer sig stora, säger Marika Ehn, bildningsdirektör i Ingå.
Samtal, möten och förebyggande av mobbning
Skolcoachens arbete formas enligt elevernas behov. Arbetsuppgifterna innefattar samtal med elever, främjande av gruppanda samt stöd för gemenskap. Med skolcoachen kan man prata om glädjeämnen och bekymmer, stort som smått.
En viktig del av arbetet är också att förebygga mobbning. Eftersom skolcoachen är närvarande i skolvardagen, får hen en naturlig inblick i elevernas situationer och kan ingripa snabbt vid behov. Skolcoacherna samarbetar också nära med elever, vårdnadshavare, skolans personal och elevvården. För närvarande arbetar två skolcoacher i Ingås lågstadier.
”Världens bästa jobb”
En av kommunens skolcoacher är Simon Sid, som upplever arbetet som mycket meningsfullt.
– Att arbeta som skolcoach är väldigt givande. Jag blir ständigt överraskad över hur mycket mötena med eleverna betyder – inte bara för dem, utan även för mig. Det här arbetet känns verkligen viktigt, säger Sid.
Han anser att skolcoachen är ett värdefullt tillskott i skolorna: en trygg vuxen med tid att lyssna och möta eleverna utan stress.
– Jag är väldigt glad att jag får fortsätta i den här rollen. Det här är helt enkelt världens bästa jobb, säger Sid med ett leende.
