Fortsätt till innehållet

Joddböle industriområde

Välkommen till informationssidan för Joddböles industriområde! Här hittar du aktuell information om planeringen och utvecklingen av Joddböles industriområde i Ingå. Sidan uppdateras regelbundet och används även för att informera invånarna om viktiga händelser, beslut, möjligheter till påverkan samt andra ärenden som rör projektet.

Joddböle – Ett nytt centrum för grön industri

Joddböleområdet i Ingå öppnar betydande möjligheter för att främja den gröna omställningen, då planerna omfattar byggandet av en ny, lågutsläppande stålindustri. Dessutom har mark reserverats för annan industriell verksamhet, såsom industrier som utnyttjar sidoströmmar från stålproduktionen. Området lämpar sig utmärkt även för annan företagsverksamhet och särskilt för energiintensiv industri, tack vare sin starka energiinfrastruktur.

Områdets läge erbjuder utmärkta logistiska förutsättningar – det ligger i direkt anslutning till vägnätet, nära djuphamnen och mindre än en timmes bilfärd från flygplatsen och Helsingfors centrum.


Nyheter

Ingå kommun har öppnat en ny informationssida på Facebook där du enkelt kan följa planeringen och utvecklingen av Joddböles industriområde.

Syftet med sidan är att erbjuda aktuell och pålitlig information om Joddböle. Här hittar du aktuell information om bland annat viktiga händelser, beslut, möjligheter till påverkan samt andra ärenden som rör projektet.

Sidan uppdateras regelbundet och fungerar som en smidig kanal för spridning av information och dialog med dem som är intresserade av områdets utveckling.

Följ sidan här: https://www.facebook.com/…/Joddb%C3%B6le…/61577120335303/(du flyttas till en ny sida)

Markanvändningsavtalet mellan Ingå kommun och aktörerna i Joddböle-området har nu vunnit laga kraft. Det innebär att kommunen kommer att få 500 000 euro i ersättning – pengar som kan användas direkt för det utvecklingsarbete som berör Joddböle och i synnerhet Blastr Green Steels (BGS) projekt.

Tack vare denna finansiering kan kommunen nu gå från planering till handling. Kommunen har beslutat att, då ersättningen blivit betald till kommunen, så inleds rekryteringen av en utvecklingschef som ska handa kommunens andel i arbetet med Joddböle/BGS projektet. Tjänsten placeras inom centralförvaltningen, och personen kommer att samarbeta kommundirektören samt rapportera till kommunstyrelsen. Utvecklingschefen kommer att vara en central person i allt som berör BGS projekt och kommunens samverkan med invånarna.

En miljösakkunnig ska också anställas, men till återkommer kommunstyrelsen i augusti efter att en del uppgifter klargjorts. Syftet med rekryteringarna är att säkerställa ett strukturerat, samordnat och proaktivt arbete för att ta till vara på de omfattande utvecklingsmöjligheter som etableringen innebär.

Följ oss för fler uppdateringar kring projektet och utvecklingen av Joddböle!

Invånarmötet på onsdagen 4.6.2025 handlade om övervakning av villkoren i miljötillstånd. Gäst vid tillfället var Jenni Ojala, chef för miljöskyddsenheten vid Nylands NTM-central, som berättade om principerna för miljöövervakning. NTM-centralerna och kommunens miljöskyddsmyndigheter ansvarar för tillsynen. De följer upp efterlevnaden av tillståndsbestämmelserna, såsom utsläppsgränserna.

Tillsynsmyndighetens uppgift är att skydda det allmänna intresset och täcker alla delar av övervakningen, från förhandskontroll till efterkontroll, alltså laglighetsövervakning. Förhandskontrollen innefattar bland annat bedömning av behovet av tillstånd, förhandskonsultationer mellan sökande och myndigheter samt utlåtanden. Efterkontrollen omfattar både övervakning av efterlevnad av tillståndsvillkor och laglighetsövervakning, dvs. ingripande mot olagliga aktiviteter med olika metoder. Dessa kan vara att begära utredningar, utfärda förelägganden och vid behov administrativa tvångsåtgärder, omedelbart avbrytande vid allvarlig fara samt polisanmälan.

Information om verksamheten och avvikande situationer erhålls på olika sätt. Verksamhetsutövaren är skyldig att anmäla överträdelser av tillståndsvillkor, olyckor och andra avvikande situationer till tillsynsmyndigheten. Dessutom fås information genom allmänhetens anmälningar samt genom verksamhetsutövarens periodiska rapportering. Myndigheten följer också miljötillståndets status och bland annat ekonomiska indikatorer.

NTM-centralen tillåter inte presentationen att publiceras. Information om organisering av tillsynen och gällande lagstiftning finns på miljöförvaltningens webbplatser:

Miljötillstånd och tillsyn över miljöskyddet – Miljöministeriet(du flyttas till en ny sida)

Tillsyn över miljötillstånd(du flyttas till en ny sida)

Ympäristövalvonnan ohje – Valto(du flyttas till en ny sida)

Blastr Green Steel Oy, Grönt stålverk, Ingå(du flyttas till en ny sida)

Aktuella frågor om Blastr Green Steels projekt och dess inverkan på vår kommun

Detaljplanen för Joddböle har godkänts – vad händer till näst, kommundirektör Robert Nyman?

05/2025

  • Detaljplanen har godkänts och miljökonsekvensbedömningen (MKB-processen) har slutförts, vilket möjliggör att projektet kan gå vidare till nästa fas. För närvarande pågår den tekniska planeringen av stålfabriken och ansökningar om miljö- och vattenlov förbereds. Det finns dock ännu ingen exakt tidpunkt för när byggandet inleds. Byggstarten beror bland annat på beviljandet av miljö- och vattenlov samt det slutliga investeringsbeslutet. Enligt markanvändningsavtalet ska ett inledningsmöte för byggprojektet hållas senast år 2035.

  • Kommunens resurser är begränsade, och att driva ett så omfattande projekt kommer att kräva extra resurser. Genom markanvändningsavtalet får kommunen ekonomisk kompensation som kan användas för att anställa nödvändig personal. Enligt preliminära bedömningar behövs extra personal särskilt för projektledning och kommunikation, för hanteringen av miljöfrågor och i ett lite senare skede för byggnadstillsynen.

  • Ersättningen räcker väl till att täcka de direkta kostnader som genomförandet av detaljplanen innebär för kommunen.

  • Projektet är en stor möjlighet för vår kommun – men samtidigt också en betydande utmaning, då det har väckt många frågor. Kommunen kommer framöver att satsa ännu mer på dialog och kommunikation, så att alla intresserade hålls uppdaterade och får den information de behöver. En ny Facebook-sida kommer att lanseras inom de närmaste dagarna, genom vilken vi kommer att dela information. Dessutom kommer kommunen att förbättra och förtydliga kommunikationen om projektet på sin egen webbplats.

  • Industriell verksamhet kräver en mängd olika tillstånd. I detaljplanen anges bestämmelser för att mildra de miljöeffekter som byggandet och verksamheten medför, vilka ska beaktas i tillståndsbesluten. Tillståndsbesluten innehåller också villkor och föreskrifter enligt annan lagstiftning. De viktigaste tillstånden för stålfabrikens verksamhet är miljölovet och tillstånd enligt vattenlagen, som beviljas av Regionförvaltningsverket (RFV). Övervakningen av att tillståndsvillkoren följs sköts av NTM-centralen i Nyland. I tillståndsbesluten föreskrivs också om uppföljning av miljöeffekter. Kommunen beviljar bygglov och övervakar efterlevnaden av byggbestämmelserna.
  • Kommunen har undertecknat en avsiktsförklaring om samarbete med stålfabrikens operatör BGS, med särskilt fokus på att hantera sociala konsekvenser och säkerställa effektiv informationsspridning. En central del av samarbetet är att följa upp miljöpåverkan och att löpande informera både kommuninvånare och fritidsboende om resultaten.

  • För att möjliggöra en ny förbindelse mellan Pumpstationsvägen och Västerleden måste ett separat detaljplaneprojekt inledas. Målet är att planläggningen ska påbörjas under hösten 2025. I detaljplanen kommer hänsyn att tas till befintliga rekreationsleder och kommunaltekniska nätet i området. Den nya förbindelsen kommer att minska trafikbelastningen på Fagerviksvägen.

  • I kommunens långsiktiga utvecklingsplaner för vattenförsörjningen har redan före stålfabriksprojektet identifierats ett behov av en ny vattentäkt. De mest kostnadseffektiva alternativen för kommunen har utretts bland annat i den översiktsplan för vattenförsörjning som ingår i planematerialet. För närvarande utreds två alternativ mer i detalj: att bygga en ny grundvattenbrunn i Vars, i närheten av den nuvarande vattentäkten i Brännbolsta, samt att utnyttja kommunens befintliga reservvattentag i Marsjön. I samband med detta utreds möjligheterna till långsiktig arrendering eller förvärv av vattentaget.

Detaljplanen för Joddböle V har godkänts av kommunfullmäktige den 12.5.2025. Nedan hittar du allt material som rör planläggningsprocessen samt frågor och svar som gäller planförslaget för Joddböle V.

Joddböle V

På denna sida hittar du allt material som använts i detaljplaneprocessen för Joddböle V.

Läs mera

Hemsidor gällande Blastr

Kontaktperson

Robert Nyman

Kommundirektör