Kyrkölet

Som andra prästgårdar under 1500-talet förutsattes också Ingå prästgård ta emot resande, speciellt utländska och dem som reste med kungens pass. Gästerna skulle erbjudas logi och mat.

I december 1562 inkvarterades hertig Johan och hans gemål Katarina Jagellonica i prästgården efter att ha råkat ut för ett haveri på havet ytter om Pickala. Hertigens besök var en stor ära och han blev mycket förtjust i gästfriheten på Prästgården och speciellt i ölet som värdinnan hade bryggt. Han uppskattade ölet så mycket att värdinnan fick i uppdrag att leverera öl till hertigens hov på Åbo slott.

Man har inte exakta uppgifter om styrkan i kyrkölet men smak hade det säkert.

Källa: Arja Brück; Kuninkaan matkassa.

Mältning i Ingå enligt Björn Hildéns skrift "Så var det i Ingå"

Man tar en hl god råg som råvara. Arbetet utförs i bastun där det finns tillgång till kallt och rent vatten. Rågen slås ut i en lång vanna och tvättas och sköljs i flere omgångar. Inga orenheter, som kan få rågen att surna, får finnas kvar. Sedan läggs rågen att gro men sköljs ännu ett par gånger per dygn. Sista gången sköljs rågen i vannan då rottrådarna vuxit ut så att när man griper tag med handen hänger allting ihop. Efter detta förflyttar man rågen till den väleldade rökbastun där man kastar ordentligt med bad medan man turvis rör om och breder ut rågen för att den får en vacker jämn brun färg. Efter några dagar är allting torrt och sött och efter malning har man ur en hl råg fått malt till öltillverkning.


Senast ändrad: 14.04.2015
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.
Stänga

Kakor (”cookies”)

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt.

1. Vad är kakor?

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator, telefon eller surfplatta när du besöker webbplatsen. Kakorna hjälper webbplatsen att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval) under en viss tid. Tanken är att du inte ska behöva göra om inställningarna varje gång du går in på webbplatsen eller bläddrar mellan olika sidor.

2. Hur använder vi kakorna?

På flera av våra sidor används kakor för att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval.)

Vissa videoklipp på webbplatsen använder också kakor för att samla in anonym statistik om hur du hittade dit och vilka videoklipp du har sett.

Kakorna är inte helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera, men de gör det lättare för dig att söka information. Du kan ta bort eller blockera kakorna, men i så fall får du vara beredd på att webbplatsen inte fungerar optimalt.

Kakorna används inte för att identifiera dig som person och de insamlade uppgifterna står helt under vår kontroll. Kakorna används bara i de syften som nämns här.

3. Hur du kan kontrollera kakorna

Du kan kontrollera och radera kakor precis som du vill. Läs mer på aboutcookies.org. Du kan ta bort alla kakor som finns på din dator och du kan ställa in webbläsaren så att den inte tar emot några kakor. I så fall måste du eventuellt göra om vissa inställningar varje gång du går in på en webbplats och vissa tjänster och funktioner kanske inte fungerar.

Stänga