10 orsaker att besöka Ingå

Bara 30 minuter från huvudstadsregionen hittar du glittrande hav, överjordiskt gröna lundar – och en ort så rik på kulturhistoria att man nästan får svindel.
Välkommen till Ingå, Sydkustens dolda pärla!

Fagervik gård © Laura Ilona

Fagervik

Intill det spegelblanka Bruksträsket, inbäddad i lummig lövskog, reser sig Fagervik bruk. Platsen har genom historien varit en viktig rastplats. Den så kallade Kungsvägen går förbi bruksområdet och både kungen av Sverige, Gustaf III, och kejsaren av Ryssland, Alexander I, har övernattat här. Men också fastän du inte har blått blod i ådrorna är det idylliska bruket väl värt ett besök i sommar.

Fagervik – med dess mysiga röda stugor, pampiga herrgård, träkyrka och bruksgata – bildar en unik helhet. En helhet som tar besökaren tillbaka till en tid då kvarnhjul arbetade och ljudet av släggor mot metall ekade över nejden. Bruket har rötter som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet, men dess guldålder inföll under 1600-talet. Då grundade Finlands första egentliga brukspatron, Carl Billsten, som även grundade Billnäs bruk, vad som under en period skulle komma att bli Finlands största järnbruk.

Den tre våningar höga Bruksherrgården, där man sägs kunna känna bruksspökets ”Blåa damens” närvaro, omgärdas av en vacker fransk trädgård. I brukskyrkan från 1600-talet finns Finlands äldsta orgel i ursprungligt och spelbart skick. Och för den som är intresserad av historia rekommenderas ett besök i det gamla förtenningshuset där Fagerviks museum verkar.

När fötterna behöver vila kan man släntra in på områdets kafé, känt för sina smaskiga pizzabullar.

www.fagervik.fi

Vinter i Ingå ©  Laura Taskinen

Kopparnäs

För några år sedan fick Kopparnäs friluftsområde en ny invånare: en trollslända som inte hade påträffats i Finland tidigare. Det är inte speciellt överraskande att den styrde kosan mot just Ingås gröna lunga. Området har beskrivits som en mosaik av kultur-, landskaps- och naturvärden och här lever en myriad av olika djurarter.

Kopparnäs friluftsområde består av ett vidsträckt skogs- och ängsområde på fastlandet samt flera holmar. I slutet av 1960-talet planerade Imatran Voima ett kraftverk här, men efter ihärdiga protester avblåstes projektet. I stället har energibolaget använt fastlandsområdet för utbildning, forskning och personalens rekreation. I dag tar Kopparnäs gästgiveri emot besökare i Imatran Voimas före detta kurscentrum.

Kopparnäs ingick i Porkalaparentesen som Sovjet arrenderade mellan åren 1944-1956. Under arrendetiden ödelades fastlandet nästan helt av bränder. Bara några stenfötter skvallrar om platsen där Kopparnäs torp och gård en gång var beläget.

Den största ön inom Kopparnäsområdet heter Stora Halsö. Om du lägger an i viken som vetter mot norr hittar du en brygga, bojar och kokskjul. På ön finns också en liten bastu som fungerar enligt självserviceprincipen.

www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi

Gammelgården på vintern © Benjamin Lundin

Gammelgården

Har du någon gång funderat på hur ditt liv skulle ha sett ut om du bodde på en bondgård under 1700-talet? Skulle du ha varit dräng, piga eller herrskap? Hembygdsmuseet Gammelgården i centrala Ingå sätter fart på fantasin med sina 20 byggnader från förr.

Museet grundades 1936 i samband med Ingå kommuns 600-årsjubileum. Byggnaderna och föremålen kommer från olika håll i Ingå och har alla en egen historia att berätta. Du kan strosa runt bland en gammaldags slänggunga, en danspaviljong där man nästan kan höra klappret av festskor, och flera rustika uthus, varav ett med grästak. Det enda som fattas är geten som står och betar på det. Bara ett stenkast från Gammelgården hittar du dessutom kommunens pampiga stenkyrka från 1300-talet.

Du kan lyssna på en guidad rundtur av Gammelgården i din mobiltelefon året runt. På sommaren lever området upp. Ett årligen återkommande evenemang är Hantverkardagen, där hantverkare visar upp traditionella tekniker och säljer sina alster, medan Ingås kännspaka potatisgröt slevas upp till kurrande magar. Också midsommaren brukar firas på Gammelgården med resning av midsommarstången, dans och feststämning.

Byggnaderna har till största delen uppförts med talkokraft. Manbyggnaden kommer från Ill i Illansby och donerades 1938 av ägarna till Fagervik gård, Erik Hisinger-Jägerskiöld och Rafael von Frenckell. Ursprungligen uppfördes byggnaden 1772.

http://ingamuseiforening.fi

5Z2A7190

Galleria Karaija

En gång i tiden var den gamla prästgårdsladugården från 1800-talet full av kor, hästar och höns. I dag pryds väggarna av naturinspirerade konstverk – många skapade av återvunnet problemavfall.

Att besöka Galleria Karaija är som att stiga in i en ny värld. Ute blir sommarvärmen, stressen och alla tankar på hur det ska bli att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Innanför de kyliga stenväggarna råder en speciell atmosfär. Här kan besökarna i lugn och ro beundra allt från klassiska målningar till raku, keramik och återvinningskonst. Galleriet har en egen butik kan du fynda unika middagspresenter till kvällssupén.

I en tid när gallerier dyker upp och försvinner med snabbt tempo har den här ladugården vid infarten till kyrkbyn kommit att bli ett landmärke – och Ingås bultande konsthjärta.

www.karaija.com

5Z2A4544

Barösundsfärjan

Vad är gult, kan bära 60 ton och jobbar 365 dagar om året?

När man skriver in ”Barösundsfärjan” i Googles sökmotor dyker Radio extrems klassiska parodi på hitlåten ”From Paris to Berlin” från 2005 fortfarande upp bland de första resultaten. ”Sidu Barösundsfärjan, den väjde int' oho”, rappar Diktatorn i ”Från Karis till Barösund”.

Och även om folk för länge sedan har slutat nynna på låten, tuffar färjan på lika plikttroget som förut. Den är oändligt mycket mer än bara en rolig referens – den är transportmedlet som varje dag, varje vecka, varje år ser till att invånarna på Orslandet kommer fram till sina hem. Lastbilar och ambulanser, alla använder de färjan för att ta sig över sundet.

Bara det gör Barösundsfärjan värd att ta en åktur med denna sommar. Att den dessutom tar dig ut till ett myllrande litet skärgårdssamhälle med café, bybutik, glasskiosk och restaurang – som hyllats i sociala medier av minister Alexander Stubb – gör inte saken sämre.

www.barosund.fi

023

Lomamäen lemmikkipuisto

Kvicka tvättbjörnar, aror i regnbågens alla färger och en synnerligen matglad sköldpadda vid namn Victor. 004I tallskogarna en bit söder om Degerbys byacentrum hittar du djurparken Lomamäen lemmikkipuistos exotiska invånare.

Djurparken är ett perfekt resmål för barnfamiljer och djurvänner sommartid. Här gömmer sig inte djuren bakom tjocka galler, utan besökarna kan klia minigrisrygg och fascineras piggsvinen som lunkar runt i sin hage.

Och om kaffetanden börjar värka har djurparken dessutom ett spännande café – som är byggt kring en två meter djup jättegryta! 

www.lemmikkipuisto.fi  


Potatisdagen och skördemarknad  2014, © Laura Ilona

Maten

Ingen sommarutflykt är komplett utan en bit god mat – och Ingå bjuder på en uppsjö av restauranger och kaféer för alla smaker.

Närproducerad mat är hett stoff i Ingå. Vissa restauranger bygger sina menyer nästan helt kring lokalt viltkött, fisk och rotsaker. Eftersom Ingås areal till stor del består av åkrar som brukas flitigt av ortens bönder råder det ingen brist på närproducerade bär och grönsaker under sommarmånaderna. Slå dig ned på en bänk i hamnen och känn smaken av lokala jordgubbar explodera i munnen.

Också historiskt sett spelar maten en betydande roll i Ingå. Potatisen är i dag finländsk basföda, men så har det inte alltid varit. Det sägs att den första potatisen i Finland, liksom de första tomaterna, odlades i Ingå, i Fagervik bruk. Potatisen kom på 1730-talet till Fagervik från Tyskland med brukets arbetare från Sachsen.

Potatisen ingår också i Ingås sockenrätt: Potatisgröten. Potatisgröt, eller Ingågröt som den också kallas, serveras på det årligen återkommande evenemanget Hantverkardagen i juli.

Caféer och restauranger i Ingå

Degerbydagen

Igor-museet

Vi har tidigare nämnt Porkalaparentesen som slet upp ett djupt sår rakt genom Ingå åren 1944-1956. Än i dag löper spåren av den här tiden genom området likt ärrvävnad, trots att de som tvingades lämna sina gårdar när Sovjet kom för länge sedan har fått återvända. igor6

Porkalaområdet låg bara 20 kilometer från Helsingfors och hängde som en hotfull skugga över landets självständighet i över ett decennium. På museet Degerby Igor får du veta mer om det spännande kapitlet i vår historia då Finland arrenderade ut ett 1 000 kvadratkilometer stort område till Sovjetunionen. Museets utställningar riktar fokus mot människoöden på både den finska och ryska sidan.

Utställningarna finns i två byggnader, den ena fungerade fram till hösten 1944 som Degerby kommungård, den andra som Degerby brandstation.

Museet har sommartid kapacitet för upp till 70 personer. Förhandsbokade grupper har alltid företräde. Kaffeservering ordnas på beställning och i den lilla museishopen finns föremål som på ett eller annat sätt kan knytas till Degerbys mångskiftande historia.

Utställningarna förnyas kontinuerligt i takt med att det dyker upp nytt material, nya berättelser och nya händelser i omvärlden.

www.degerby.fi/museet/igor

Energy Dance Centers dansare uppträder på Ingådagen © Benjamin Lundin

Ingådagen

När sommaren är som latast och den varma asfalten dallrar, då kulminerar ortens sommarfirande i den färgsprakande folkfest som är Ingådagen. Varje år lockar Ingådagen tusentals besökare – och alla är välkomna. Hit kommer allt från spädbarn till krigsveteraner. Det är hundar och trollkarlar och marthor.

Ingådagen fungerar som en magnet som drar till sig alla med minsta lilla anknytning till orten. Här finns utflyttare, potentiella inflyttare och givetvis Ingåbor som har kommit för att träffa människor de inte har sett på länge. Det råder en avslappand och härlig sommarstämning. Man köper potatis av bonden, fisk av fiskaren och plockar upp ett av de legendariska wienerbröd som varje år skapar smärre upplopp kring Ingå ungdomsförenings stånd.

Den här dagen på året lever Ingå med råge upp till sin slogan ”Glad i Ingå”.

Och det är inte enda gången. Sommaren i Ingå är en festens tid då det ena evenemanget avlöser det andra. Missa inte heller musikfestivalen Musik vid havet, Ingå Antikdagar eller de olika byadagarna Degerbydagen, Täkterdagen och Barösundsdagen.

Evenemangskalender

Ingå skärgård, © Laura Ilona

Skärgården

Har du utforskat alla sevärdheter på land? Då kan du åka ut i skärgården där det finns minst lika mycket att se.

I kommunen finns taxibåtar som går att beställa för utflykter på det stora blå. Packa ned solkräm, lägg på dig en fräck keps och luta dig tillbaka medan en van kapten kryssar fram mellan holmar och skär. Till föreningen Nylands friluftsområden hör holmarna utanför Kopparnäs udde, Gölisnäs och Stora Fagerö som alla är värda ett besök.

Precis som Vatikanstaten är ett separat land inom Roms stadsgränser finns det två områden som ligger i Ingå skärgård, men inte hör till kommunen. Vanda stad äger Bjurs på Orslandet som kan stoltsera med både camping och naturstig. Helsingfors stad äger i sin tur ekarnas paradis Älgsjölandet, med dess gästhamn, stugor, beställningsrestaurang. Fram till mitten av 80-talet var alla besökare tvungna att bevisa att de bodde i Helsingfors för att få stiga i land på ön, men i dag är den öppen för alla.

Precis som resten av naturparadiset Ingå.

Välkommen till skärgården

Glad i Ingå (logo)


Senast ändrad: 29.11.2018
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.
Stänga

Kakor (”cookies”)

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt.

1. Vad är kakor?

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator, telefon eller surfplatta när du besöker webbplatsen. Kakorna hjälper webbplatsen att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval) under en viss tid. Tanken är att du inte ska behöva göra om inställningarna varje gång du går in på webbplatsen eller bläddrar mellan olika sidor.

2. Hur använder vi kakorna?

På flera av våra sidor används kakor för att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval.)

Vissa videoklipp på webbplatsen använder också kakor för att samla in anonym statistik om hur du hittade dit och vilka videoklipp du har sett.

Kakorna är inte helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera, men de gör det lättare för dig att söka information. Du kan ta bort eller blockera kakorna, men i så fall får du vara beredd på att webbplatsen inte fungerar optimalt.

Kakorna används inte för att identifiera dig som person och de insamlade uppgifterna står helt under vår kontroll. Kakorna används bara i de syften som nämns här.

3. Hur du kan kontrollera kakorna

Du kan kontrollera och radera kakor precis som du vill. Läs mer på aboutcookies.org. Du kan ta bort alla kakor som finns på din dator och du kan ställa in webbläsaren så att den inte tar emot några kakor. I så fall måste du eventuellt göra om vissa inställningar varje gång du går in på en webbplats och vissa tjänster och funktioner kanske inte fungerar.

Stänga