Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

”All service man behöver”

Moisio

De har besökt alla gästhamnar i Finska viken. Men varje gång paret Moisio har vägarna förbi Ingå svänger de fören mot gästhamnen för att njuta av utsökt pizza.

Längst ute på jordpiren i Ingå gästhamn sitter Reijo Moisio tillbakalutad vid ett träbord. Semesterhatten och solglasögonen har åkt på och i handen håller han en kall, kondensfuktig dryck.

En bit i från guppar segelbåten Sorbet, som han och hustrun Marita Moisio tillbringar somrarna i.

– Vi är från Helsingfors. Eller: Egentligen är vi från Orimattila, men båten har vi ankrad i Helsingfors. Vi flyttade därifrån för tolv år sedan, men havet lämnar man inte, säger Reijo.

Paret Moisio är pensionärer och brukar varje år ge sig ut på en flera månader lång seglats. Den här gången står Bottenviken som destination.

– Vi har besökt så gott som alla hamnar i Finska viken, både på den finska och estniska sidan, men Bottenhavet och Kvarken är nya platser för oss, säger Reijo.

Bra restauranger

Ingå gästhamn brukar paret alltid passa på att lägga till i när de passerar.

– Jo, det har blivit många besök. Vår segelförening har ett ställe på Sådö, så vi kommer alltid hit för att handla i butiken. Vi tycker att Ingå är en bra plats. Därför stannar vi alltid här när vi passerar på väg västerut eller österut. Här finns bra restauranger och all service man behöver som båtfolk.

– Butiker, du kan tanka båten, du kan tömma septiktanken, räknar Marita upp.

Hon ger också en eloge till en av hamnrestaurangerna.

– Jag vill speciellt lyfta fram det där pizzastället, Deltacafé. De gör bra pizzor. Och deras hamburgare har ordentliga biffar.

Sorbet är en fransk Jeanneau-segelbåt, modell Eolia, komplett med gummibåt och solpaneler (”i fall strömmen tar slut”). I akter har de surrat fast två cyklar. De är redo för allt – segelbåten ska trots allt vara deras hem de kommande månaderna.

– Vi sjösatte båten den första april och tar upp den först någon gång i oktober, säger Reijo.

Det kommer att bli både en och två pizzor i Ingå innan det är dags för Sorbet att sova vintersömn på landbacken igen.

Text & foto: Benjamin Lundin


Senast ändrad: 04.07.2016
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.
Stänga

Kakor (”cookies”)

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt.

1. Vad är kakor?

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator, telefon eller surfplatta när du besöker webbplatsen. Kakorna hjälper webbplatsen att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval) under en viss tid. Tanken är att du inte ska behöva göra om inställningarna varje gång du går in på webbplatsen eller bläddrar mellan olika sidor.

2. Hur använder vi kakorna?

På flera av våra sidor används kakor för att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval.)

Vissa videoklipp på webbplatsen använder också kakor för att samla in anonym statistik om hur du hittade dit och vilka videoklipp du har sett.

Kakorna är inte helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera, men de gör det lättare för dig att söka information. Du kan ta bort eller blockera kakorna, men i så fall får du vara beredd på att webbplatsen inte fungerar optimalt.

Kakorna används inte för att identifiera dig som person och de insamlade uppgifterna står helt under vår kontroll. Kakorna används bara i de syften som nämns här.

3. Hur du kan kontrollera kakorna

Du kan kontrollera och radera kakor precis som du vill. Läs mer på aboutcookies.org. Du kan ta bort alla kakor som finns på din dator och du kan ställa in webbläsaren så att den inte tar emot några kakor. I så fall måste du eventuellt göra om vissa inställningar varje gång du går in på en webbplats och vissa tjänster och funktioner kanske inte fungerar.

Stänga