Västra Nylands landsbygdsförvaltning
Ingå är värdkommun för Västra Nylands landsbygdsförvaltning som omfattar regionens cirka 1200 gårdar. I Västra Nylands landsbygdsförvaltning medverkar följande kommuner och städer: Esbo, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Kontor
Huvudkontoret finns på Västankvarn gård vid Ingå station. Landsbygdsförvaltningen har också ett kontor i Nummela i Vichtis.
På kontoren arbetar totalt åtta landsbygdsombudsmän. De jobbar med:
- lantbrukets stödförvaltning
- flyghavreövervakning
- upprätthållande av djurhållarregistrets uppgifter
- bedömning av rådjurs- och rovdjursskador och bedömning av skador orsakade av fridlysta fåglar
Avsnittets innehåll
Landsbygdsförvaltningens kontaktuppgifter och öppethållningstider
Du kan också besöka våra kontor i Västankvarn och Nummela, som är öppet vardagar 9-15. OBS: boka tid för ditt besök!
Du kan skicka mejl åt oss på adressen landsbygd@inga.fi(öppnas i ett nytt fönster)
Du hittar oss också på Facebook!(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)
Adress:
Västankvarnsvägen 384, 10230 Ingå station
Sofia Bussman
Landsbygdsombudsman
Mårten Engberg
Landsbygdschef
Karri Varpio
Landsbygdsombudsman
Hanna Westman
Landsbygdsombudsman
Adress:
Kunnantalo, Asemantie 30, 03100 Nummela
Postadress:
PL 13, 03101 Nummela
Carita Kulmala
Maaseutuasiamies
Mirja Myllymäki-Lång
Landsbygdsombudsman
Ismo Sainio
Landsbygdsombudsman
Riitta Vartio
Landsbygdsombudsman
Kontaktuppgifter till andra myndigheter och rådgivningsorganisationer
Hangö, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg och Sjundeå.
Lantbruksföretagarens avbytartjänst sköts av Vehmaa.
Esbo, Högfors och Vichtis
Lantbruksföretagarens avbytartjänst sköts av Etelä-Suomen lomituspalvelut. Mer information hittas på deras hemsida(du flyttas till en ny sida).

MELA
Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) LPA sköter bland annat följande ärenden som gäller lantbrukare: sjukdagpenning, olycksfallsersättningar, avträdelsestöd och lantbruksavbytare.
LPA-ombud i Västra Nyland
Kerstin Westerholm, +358 29 4352672
Informationsdagar
Årligen ordnas informationsdagar gällande generationsväxling i Nyland.
Information om evenemangen publiceras i Nylandsbygds evenemangskalender.(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)
Råd och stöd
(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)Pro Agria(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) ger råd gällande generationsväxling.
Råd och stöd
NTM-centralen(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) förvaltar startstödet, stödet till unga jordbrukare och investeringsstödet.
Nitratförordning
Statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (den så kallade nitratförordningen), som är i enlighet med EU:s nitratdirektiv, trädde ikraft 1.4.2015. Målet med nitratförordningen är att förbättra vattenskyddet.
Väsentligt i nitratförordningen är att varje husdjursgård bör ha en med vattentät botten försedd gödselstad för lagring av träck och urin. En gödselstad ska vara så stor att den rymmer stallgödsel som har ansamlats i 12 månader, exklusive betessäsong och vissa andra faktorer (till exempel avtal om överlåtelse av stallgödsel till jordbruk- eller trädgårdsanvändning).
Spridning av gödsel
Gödsel får inte spridas på snötäckt eller frusen mark och inte heller på vattenmättad mark. Gödsel får inte spridas 15.10-15.4. Om marken är torr och inte frusen så att ingen näring rinner ut i ett vattendrag eller det inte finns någon risk för alvförtätning kan gödsel spridas på hösten som längst fram till den 15.11 och spridning på våren kan påbörjas tidigast 1.4. Gödselspridning på hösten borde i allmänhet undvikas.
På åkerområden som gång på gång översvämmas av vårflöden är kvävegödsling förbjuden under tiden 1.10 –15.4, med undantag för gödsling då man anlägger ett nytt växtbestånd. Gödsling med kvävegödselmedel närmare ett vattendrag än fem meter är förbjuden.
Gödsel i stackar
Nitraattiasetus säätelee myös lannan patterointia. Päätöksen mukaan patterointi on Nitratförordningen reglerar även lagring av gödsel i stackar. Enligt beslutet är det endast möjligt i undantagsfall och kräver då en anmälan till kommunens miljövårdsmyndighet
Pressaft vid ensilering
Pressaft som uppkommer vid ensilering ska tas till vara och förvaras i en tät behållare.
Kväveanalys
Kväveanalys av gödseln skall utföras med fem års intervall. Jordbrukaren ska föra bok över de kvävegödselmängder som har använts för gödsling av åkrarna och över skördenivåerna. Husdjursstall och rastgårdar för husdjur ska placeras och underhållas med tillräcklig hänsyn till yt- och grundvattenskyddets behov.